Vés al contingut

Redacció

El consorci BioCloud Research —una Agrupació d’Interès Econòmic (AIE) formada per les empreses Intelligent Pharma, Neurotec Pharma, Palo Biofarma i SOM Biotech, totes amb la seu al Parc Científic de Barcelona (PCB)— ha aconseguit 300.000 euros per descobrir tractaments per a malalties neurodegeneratives mitjançant noves aplicacions quimicoinformàtiques. L'ajut és del programa Nuclis d’Innovació Tecnològica d’ACC1Ó i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder).

A través d'aquest projecte, amb un pressupost de 750.989 euros i una durada de dos anys, es crearà un sistema de cribatge farmacèutic que identificarà noves molècules amb activitat terapèutica sobre patologies del sistema nerviós central, les quals han de servir com a candidates per al tractament de les malalties neurodegeneratives amb inflamació cerebral crònica com l'Alzheimer, el Parkinson o la malaltia de Huntington.

La recerca es farà des de dues òptiques complementàries: el disseny de nous principis actius i la identificació i validació de fàrmacs ja comercialitzats, amb una o diverses molècules de nova síntesi o reposicionament, i amb activitat demostrada en aquest tipus de patologies.

El projecte és d’una complexitat tecnològica notable, ja que combina diferents disciplines que van des de les ciències químiques, passant per la intel·ligència artificial i l’experimentació cel·lular i animal, per generar productes que siguin finalment aplicables als malalts.

L'expertesa de cada empresa

Intelligent Pharma (fundada el 2007) desenvoluparà una tecnologia de química computacional anomenada Prometheus, que utilitzarà algoritmes evolutius per dissenyar noves molècules candidates a fàrmacs. Un cop dut a terme el cribatge virtual, les molècules seran sintetitzades per Palo Biofarma (2005). SOM Biotech (2009) usarà la seva tecnologia computacional pròpia per al reposicionament dels fàrmacs. Finalment, Neurotec Pharma (2006) avaluarà en els seus models in vitro i in vivo l’eficàcia i la seguretat preclínica dels fàrmacs potencials de nova síntesi i de reposicionament generats per les tècniques de química computacional.

“Al mercat hi ha més de 5.000 fàrmacs autoritzats que poden ser útils per a una altra aplicació mèdica. El reposicionament ja suposa un mercat de 20.000 milions de dòlars. La iniciativa BioCloud és un exemple de com diverses empreses creen sinergies per convertir el coneixement en valor i aposten per noves vies de desenvolupament de fàrmacs amb menys risc en temps i en inversió", ha explicat Raül Insa, director general de SOM Biotech.

Més informació al web del PCB.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.