Quatre empreses i centres de Catalunya entren en un consorci internacional per estudiar la resposta immune a les pròtesis cardíaques
InKemia IUCT Group, l'Institut Català de la Salut, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge i Mind the Byte tenen un paper clau en la recerca clínica i el descobriment de fàrmacs potencials.
Redacció
Els trastorns associats a les vàlvules cardíaques són la tercera causa de les malalties cardiovasculars i el seu reemplaçament la segona intervenció quirúrgica més freqüent en cirurgia cardíaca. Un consorci internacional integrat per 13 hospitals, centres de recerca i pimes investigarà els propers quatre anys els factors que provoquen la fallada d'aquestes pròtesis d'origen biològic i també com millorar el seu cicle de vida.
De Catalunya hi participen el grup empresarial InKemia IUCT, l'Institut Català de la Salut, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i l'start-up Mind the Byte. Altres socis de prestigi són l'Institut Nacional de la Salut i la Recerca de França, el Centre Hospitalari Universitari de Nantes (França), la University College of London (Regne Unit), la Universitat de Tel Aviv (Israel), la Universitat de Gothenburg (Suècia), The Regents of the University of Califòrnia (Estats Units) i la biotecnològica italiana Avantea.
El projecte es diu Translink (Defining the role of xeno-directed and autoimmune events in patients receiving animal-derived bioprosthetic heart valves) i compta amb un pressupost de 7,8 milions d'euros finançats per la Unió Europea.
Els socis del consorci esperen que amb els resultats puguin donar solucions preventives, amb el desenvolupament de pròtesis valvulars cardíaques que no continguin antígens responsables de la resposta immune, i en el tractament, a través de bioadsorbents dels anticossos relacionats amb el dany de les pròtesis.
Cada any 300.000 pacients es beneficien d'una pròtesi valvular cardíaca d'origen animal, que té avantatges respecte les mecàniques com l'absència de la dependència anticoagulant. L'inconvenient és una vida mitjana més curta, amb major risc per als pacients joves. Si s'aconsegueixen els resultats esperats, es preveu que es pugui aplicar el tractament en pacients menors de 65 anys, i això vol dir que uns tres milions de persones a tot el món se'n beneficiarien.
Els socis catalans del consorci tenen un paper important tant en les recerques clíniques i el desenvolupament de models experimentals per conèixer les causes del dany d'aquestes vàlvules com en el descobriment de nous tractaments per evitar-lo. El Dr. Josep Castells, president d'InKemia IUCT Group considera que és un consorci "amb els millors especialistes de cada àrea de coneixement tant a nivell molecular, com de diagnòstic, com quirúrgic". I destaca la presència de pimes "que permetran la ràpida implantació dels resultats que s'aconsegueixin i que arribin als pacients en un període raonable de temps".
Malgrat ser un consorci de recerca ampli, el projecte està dividit en subprojectes i únicament els socis que treballen en el desenvolupament del fàrmac (InKemia, Idibell i Mind the Byte) tenen drets sobre l'explotació dels candidats. Pel fundador i director general de Mind the Byte, el Dr. Alfons Nonell-Canals, "és un projecte d'alt nivell científic i un clar exemple de la necessitat de la col·laboració multidisciplinària".