Quatre entitats catalanes impulsen projectes per avançar en teràpies avançades, assistència sanitària a l'hospital, malalties cròniques i malalties minoritàries
<p>Les iniciatives formen part d'una Comunitat RIS3CAT acreditada per la Generalitat de Catalunya i coordinada per Biocat per millorar el sistema sanitari català i resoldre reptes relacionats amb la salut </p>
Les teràpies avançades, els sistemes de big data aplicats a l’assistència sanitària, l’atenció personalitzada del malalt crònic i les malalties minoritàries són els quatre projectes que formen part de la comunitat NEXTHEALTH, acreditada com a comunitat RIS3CAT per la Generalitat de Catalunya i coordinada per Biocat, que des d’ara fins al 2019 treballarà per resoldre reptes relacionats amb la salut i el sistema sanitari a Catalunya.
22 empreses de diversos sectors i 28 agents del sistema de recerca, desenvolupament i innovació donen forma a aquestes quatre iniciatives liderades per la Universitat de Barcelona, l’Hospital Sant Joan de Déu, Eurecat i l’Institut Univ. de Ciència i Tecnologia (IUCT). Són projectes col·laboratius que busquen un alt impacte en termes d’innovació i volen millorar la competitivitat de les entitats participants a través de noves activitats i oportunitats de negoci.
Un consorci per accelerar el desenvolupament de teràpies avançades
El projecte ADVANCE.CAT, liderat per la Universitat de Barcelona, vol crear una acceleradora per desenvolupar teràpies avançades a Catalunya a partir de la teràpia cel·lular i gènica i l’enginyeria de teixits. Segons els impulsors del projecte, a Catalunya hi ha un conjunt d’actors que individualment són molt potents en el camp de la medicina regenerativa però que no garanteixen tota la cadena de valor (des de la recerca bàsica i clínica fins a la comercialització de productes).
El consorci està format per 18 entitats de l’àmbit de la salut entre les quals es troben 2 universitats, 12 instituts de recerca biomèdica o fundacions privades i 4 empreses. Aquesta xarxa catalana pretén crear una estructura organitzativa per desenvolupar en fase clínica diverses teràpies avançades i accelerar el més ràpid possible des de la idea fins a l'aplicació clínica o la producció industrial. Entre els principals objectius, la Universitat de Barcelona vol interaccionar amb l’EIT Health i participar en projectes europeus.
Tecnologies digitals a l’hospital: millorem els serveis de salut
L’Hospital Sant Joan de Déu lidera el segon projecte de la Comunitat, que porta per nom Hospital Líquid 4.0 i engloba cinc col·laboradors entre entitats d’R+D+i i empreses. El projecte va néixer el 2010, quan l’hospital va posar en marxa la iniciativa Hospital Líquid (H2O) per prestar serveis i oferir continguts de salut a pacients i famílies mitjançant plataformes digitals, com apps mòbils o comunitats de pacients online.
Convençuts que les tecnologies digitals són eines clau en la prestació de serveis de salut, ara els líders del projecte volen seguir canviant l’assistència sanitària de l’hospital cap a una medicina més proactiva, col·laborativa i personalitzada.
Per fer-ho, s’explotaran les dades de salut generades dins i fora de l’hospital amb sistemes de big data per crear una infraestructura d'anàlisi i gestió de les dades. S’inclouran tant dades clíniques, genòmiques i imatges biomèdiques com dades generades pel pacient a través de comunitats de salut en línia o mHealth. Entre els objectius, l’Hospital Sant Joan de Déu vol desenvolupar una plataforma multicanal d’atenció no presencial per prestar un millor servei al pacient i alhora per millorar la comunicació entre el metge i el pacient, així com entre metges.
Autogestió del malalt crònic per optimitzar els recursos assistencials
L’atenció personalitzada del malalt crònic és el focus del tercer projecte, NEXTCARE, que està liderat per Eurecat i inclou 23 empreses, entitats i centres de recerca. El principal beneficiari del projecte és el pacient crònic complex, el pacient amb una o més malalties cròniques, amb multi-morbiditats, fràgil degut a factors socials, econòmics i/o clínics, normalment gran, i que consumeix un nivell molt alt de recursos de salut.
Els líders del projecte volen impulsar un nou model d’atenció personalitzada del malalt crònic basat en les eines TIC que ajudin a optimitzar els recursos. Les solucions es basaran en el concepte de medicina 4P (Predictiva, Preventiva, Personalitzada i Participativa). Entre les iniciatives, es farà un banc de proves, es desenvoluparan productes innovadors de monitoratge i prevenció d’aguditzacions, es fomentarà l’autogestió del malalt i es transferiran eines de diagnòstic precoç a centres d’Atenció Primària.
Una plataforma per impulsar noves teràpies en malalties minoritàries
L’últim projecte, AMMIC, vol desenvolupar una plataforma per avançar en nous fàrmacs i estratègies terapèutiques per malalties minoritàries com la Distròfia Miotònica tipus 1 o el rabdomiosarcoma pediàtric. L’Institut Univ. de Ciència i Tecnologia (líder) juntament amb set entitats més (un hospital i sis empreses biotec) promourà diversos programes per fer una acceleradora que acompanyi els candidats a fàrmac durant el seu desenvolupament i ajudi a patentar noves solucions terapèutiques. També vol impulsar eines d’anàlisi genètica i epigenètica i noves plataformes de cribratge últils per a la recerca i l’entorn clínic.
L’arsenal terapèutic disponible pel conjunt de malalties rares, que afecten més de 300.000 persones a Catalunya majoritàriament infants o joves (en molts casos moren abans dels 25 anys), és força reduït. Segons els líders del projecte, l’accessibilitat d’un medicament orfe depèn de l’estratègia del laboratori i la decisió que prenen les autoritats sanitàries del país en concret.
La Comunitat NEXTHEALTH és una de les cinc comunitats RIS3CAT acreditades per la Generalitat de Catalunya. Les altres tracten sobre energia sostenible i eficient (coordinada per l’IREC), alimentació saludable i segura (coordinada per l’IRTA), mobilitat ecològica i nous dispositius de diagnosi (coordinada per FICOSA) i big data aplicada a la salut (coordinada per Leitat). En total s’han destinat 19,1 milions d’euros provinents dels fons FEDER, gestionats a través d’ACCIÓ.
Notícies relacionades:
- Biocat coordinarà la comunitat RIS3CAT d’aplicacions digitals a teràpies i biotecnologia en salut (20.06.2016)
La Generalitat impulsa la creació de les comunitats RIS3CAT (13.03.2015)
Comunitats RIS3CAT, estratègies de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent (05.02.2015)
Amb el suport de: