Quatre investigadors de la BioRegió, guardonats amb ERC Advanced Grants
<p>Projectes en salut impulsats per l’IRB Barcelona, el CRG, l'IBEC i la UAB obtenen les prestigioses beques del Consell Europeu de Recerca</p>
Quatre projectes de l’àmbit de les ciències de la vida i la salut impulsats per l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han estat seleccionats en la darrera convocatòria d’ajuts Advanced Grants del Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles en anglès).
Aquestes beques s’adrecen a investigadors amb una trajectòria rellevant i uns assoliments destacables en els últims 10 anys. Els centres rebran un finançament màxim de 2,5 milions d’euros, ampliables fins als 3,5 milions, per avançar en els seus projectes de recerca.
Si es tenen en compte totes les àrees de coneixement, les entitats de recerca de Catalunya han rebut 10 dels 185 guardons, un 5,4% dels totals concedits i un 70% dels atorgats a l’Estat espanyol. Així, Catalunya se situa com a tercer país de l'espai europeu de recerca en nombre de projectes Advanced Grants per milió d'habitants, superant països com Holanda, Regne Unit o França. Els projectes en salut de les entitats de recerca catalanes que han rebut l’ERC Advanced Grant són els següents:
ResidualCRC - Eduard Batlle (IRB Barcelona):
El projecte ResidualCRC de l’equip d’Eduard Batlle, de l’IRB Barcelona, tracta d’identificar les cèl·lules residuals que provoquen la reaparició del tumor de còlon després del tractament. Posa el focus en les cèl·lules ocultes del tumor primari de còlon, que es comencen a disseminar abans que aquest hagi estat extirpat, i que romanen indetectables durant mesos o anys fins que provoquen l'aparició d'un nou tumor. El laboratori de Càncer Colorectal de l'IRB Barcelona compta amb un model d'estudi pioner a partir d’organoids, que són “mini-càncers” cultivables, que permetrà estudiar els diferents mecanismes que fan servir aquestes cèl·lules per desprendre’s del tumor primari, evadir el sistema immunitari, envair un altre òrgan i generar un nou tumor.
EpiFold - Xavier Trepat (IBEC):
El projecte EpiFold té com a objectiu revelar els principis mecànics pels quals el teixit epitelial adopta i manté la seva forma. Mitjançant l’enginyeria de teixits in vitro, Xavier Trepat i el seu equip esperen comprendre com aquestes estructures 3D es construeixen in vivo, per així poder dirigir la seva formació. A més, el projecte també tindrà un gran impacte en l’emergent camp dels organoids, ja que estudiarà la forma i la mecànica dels organoids intestinals. El més innovador del projecte és que aquests principis s’han d’aplicar per al disseny d’una nova generació de dispositius biohíbrids obtinguts a partir de teixit epitelial, que posseiran una capacitat única per potenciar funcions com la filtració, la secreció, l’auto–regeneració o la propulsió en robots tous. Aquest projecte serà el punt de partida d’una tecnologia completament nova anomenada “Epifluídica” que explotarà la capacitat excepcional de detecció i actuació de les cèl·lules epitelials per dissenyar aquests dispositius biohíbrids.
MUTANOMICS - Ben Lehner (CRG):
L’objectiu de la investigació del projecte MUTANOMICS és entendre les mutacions i com interactuen per alterar fenotips i malalties, una qüestió d'importància central per a l'evolució, l'enginyeria i les malalties humanes. Amb mutagènesi profunda es pot quantificar, comprendre i predir com les mutacions diverses interactuen de manera no additiva dins i entre les molècules per afectar els fenotips a diverses escales. L’equip de Ben Lehner ja ha demostrat que quantificar les interaccions genètiques mitjançant mutagènesi profunda proporciona informació suficient per determinar les estructures 3D de les proteïnes. En aquest projecte aprofitaran aquesta experiència en mutagènesi profunda i modelització computacional per proporcionar una visió àmplia sobre com es combinen les mutacions per alterar els fenotips i desenvoluparan mètodes que utilitzen mutagènesi profunda per determinar estructures de proteïnes.
BEMOTHER - Òscar Vilarroya (UAB):
El projecte científic BEMOTHER és un model integrador sobre les adaptacions per a la maternitat durant l'embaràs i el postpart. El projecte de l’equip d’Òscar Vilarroya pretén establir quan i com es reorganitza el cervell durant l'embaràs, identificar els mediadors hormonals que faciliten i dirigeixen aquesta reorganització, així com establir l'evolució de la conducta i la psicologia maternal (inclosa la relació amb el seu nadó) des del moment en que es queda embarassada fins a dos anys després del part. L'objectiu final és integrar totes les troballes per construir un model pioner sobre com es prepara el cervell, la ment i el cos d'una dona per afrontar els reptes de la maternitat.