Vés al contingut

Redacció

La Fundació Open Lab Tres Cantos de la multinacional GlaxoSmithKline finançarà un projecte per identificar nous tractaments per a la tuberculosi, en el qual participa Omnia Molecular. Més concretament, la recerca se centrarà en trobar efectius contra els agents patògens resistents a les teràpies existents (MDR-TB). Així, durant un any, un científic de la biotec catalana es desplaçarà al centre d'R+D de GSK a Tres Cantos (Madrid), fet que li permetrà integrar-se en l'equip de Drug Discovery i aprofitar els recursos i instal·lacions de la farmacèutica.

Omnia durà a terme el cribratge d'una selecció de compostos de GlaxoSmithKline a través de la seva plataforma tecnològica patentada. "Aquesta col·laboració serà una important validació de la tecnologia d'Omnia, que té el potencial de reduir dràsticament els terminis de desenvolupament de nous tractaments contra la tuberculosi, optimitzant i disminuint el risc dels fàrmacs candidats en la fase preclínica de desenvolupament", ha explicat el Dr. Lluís Ribas, fundador i director Científic d'Omnia Molecular. Ribas acumula més de 18 anys d'experiència com a investigador en el camp de les Aminoacil-tRNA sintetases, part de la qual ha estat portada a terme en el Massachusetts Institute of Technology (1993-97) i en l'Scripps Research Institute (1997-2003).

Segons el professor Sir Leszek Borysiewicz, president del Consell de Direcció de la Fundació Open Lab Tres Cantos i rector de la Universitat de Cambridge, "la tuberculosi segueix castigant a la població mundial i requereix un esforç conjunt per desenvolupar medicaments eficaços. A través d'aquesta interacció, esperem que l'aprofitament d'aquestes tecnologies complementàries acceleraran el procés de descobriment i optimització de fàrmacs".

La tecnologia innovadora d'Omnia

Omnia Molecular dissenya i desenvolupa nous antiinfecciosos per a infeccions hospitalàries de difícil tractament, especialment per les que són causades per agents patògens amb resistència als antibiòtics existents. El model de negoci d'Omnia contempla el codesenvolupament conjunt amb socis de la indústria farmacèutica, així com la llicència de candidats preclínics després de proves d'eficàcia en models d'infecció animal.

Els compostos dissenyats se sintetitzen i s'optimitzen utilitzant una plataforma biotecnològica pròpia, que mesura l'efecte del compost sobre la diana de l'agent infecciós en cèl·lules humanes. L'avantatge competitiu de la biotecnològica ubicada al Parc Científic de Barcelona és que l’aplicació de la seva tecnologia redueix el temps de desenvolupament i els riscos en les etapes posteriors. La plataforma es pot aplicar en un ampli espectre de patògens, inclosos l'MRSA, pseudomones, Klebsiella, Helicobacter, Acinetobacter, Mycoplasma, Mycobacterium tuberculosis, agents fúngics i agents parasitaris com Plasmodium falciparum (malària).

Amb la delegació catalana a BIO Boston 2012

Omnia és una de les 72 empreses i institucions que viatgen amb la delegació catalana coordinada per Biocat, a la principal convenció biotecnològica mundial, la BIO Boston 2012, del 18 al 21 de juny.

Notícia relacionada: L’'Open Lab' de GlaxoSmithKline obre les portes als científics catalans (15/12/2011)

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.