Sant Joan de Déu i la UPC creen un teixit de nanofibres per tractar el càncer després de la cirurgia
<p>A través de la ‘spin-off’ Cebiotex, el projecte obre una ronda de finançament per ‘crowdfunding’ per garantir que el producte també arribi a l’àmbit infantil</p>
Investigadors de l’Hospital Sant Joan de Déu i la Universitat Politècnica de Catalunya al Campus de Terrassa han desenvolupat una membrana tèxtil de nanofibres de caràcter biodegradable, és a dir reabsorbible per l’organisme, carregada amb fàrmacs antitumorals i que està pensada per aplicar sobre la zona del tumor extirpat una vegada acabada la intervenció quirúrgica, amb l’objectiu d’eliminar les restes tumorals que puguin haver quedat.
El producte va ser patentat a l’Hospital Sant Joan de Déu i a la Universitat Politècnica de Catalunya i llicenciat a Cebiotex el 2012, spin-off amb seu al Parc Científic de Barcelona.
Aquesta drug delivery és un sistema d’administració local del tractament contra el càncer que vol ser una alternativa a la radioteràpia, l’habitual tractament a què els pacients s’han de sotmetre després de l’operació.
Segons el cofundador i CEO de l’empresa, Joan Bertran, el producte és menys tòxic i més efectiu que la radioteràpia i, a més, pot millorar el percentatge de supervivència dels pacients i té menys efectes secundaris. Un dels objectius de Cebiotex és poder evitar la radioteràpia en pacients en creixement, com els infants.
Què ha desenvolupat Cebiotex?
El tractament que proposa Cebiotex consisteix en col·locar la membrana tèxtil en el llit quirúrgic després de l’extracció del tumor, perquè pugui actuar directa i localment a la zona afectada gràcies a les altes dosis de concentració de fàrmac que les nanofibres alliberen. Aquesta tècnica disruptiva és fàcilment adaptable al llit quirúrgic i de fàcil manipulació.
Ara que els investigadors ja han provat l’eficàcia del sistema en animals, han iniciat els tràmits per obtenir l’autorització de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i volen començar les fases pre-clíniques i clíniques. El primer producte ha estat dissenyat pel tractament dels sarcomes de teixits tous (STS), tot i que volen desenvolupar altres nanofibres contra càncers adults i infantils, com el de còlon, de mama, d’ovari, de pàncrees i el glioblastoma, entre d’altres.
Com es finança el projecte?
Des que es va constituir com a empresa, Cebiotex està participada per 58 inversors privats i l’Hospital Sant Joan de Déu. El febrer de 2015 va aixecar 500.000 euros amb la majoria de capital provinent de Caixa Capital Risc i ENISA.
Per completar aquestes noves fases que encara actualment, ha obert una ronda de finançament de 300.000 euros per crowdfunding a Capital Cell orientada a inversors privats que vulguin adquirir participacions a l’empresa.
De fet, és la segona ronda que gestionen a través d’aquesta plataforma de finançament alternatiu, que està especialitzada en biotecnologia. La primera, que també estava valorada en 300.000 euros, la van tancar en només 11 dies amb inversors particulars i business angels d’ESADE BAN i SHIP2B. Entre la primera i la segona ronda, l’empresa ha passat per un programa d’acceleració B-Ready de SHIP2B.
Cebiotex ha escollit Capital Cell com a forma de finançament perquè vol impulsar el projecte amb la garantia que el tractament no només arribi al càncer d’adults –que, en ser més prevalent, suscita més interès pels inversors tradicionals per la seva rendibilitat econòmica– sinó també al càncer infantil, una malaltia orfe que per la seva baixa freqüència no rep gaire atenció de la indústria farmacèutica.
Joan Bertran explica que, una vegada hagin començat les fases clíniques, es plantegen vendre la companyia total o parcialment a una farmacèutica. Cebiotex va passar per BioemprenedorXXI l’any 2013 i va quedar entre els finalistes al premi. El març d'aquest any 2016 va participar a la setzena edició del Fòrum d'Inversió Healthcare, que organitza Biocat amb altres entitats.