S’inaugura a Viladecans el pol científico-tècnic Agròpolis vinculat a la Universitat Politècnica de Catalunya
Aquesta nova àrea de recerca i innovació per a grups científics de la UPC, empreses i altres entitats ha de ser un referent en enginyeria agroalimentària, enginyeria biotecnològica i enginyeria del medi ambient i del paisatge.
Ahir es va inaugurar l'Agròpolis, una unitat científico-tècnica, ubicada a Viladecans (Barcelona), que prestarà servei a grups de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), empreses i altres institucions externes.
Està especialitzada en la recerca i la innovació en els àmbits de l’enginyeria agroalimentària, l’enginyeria biotecnològica i l’enginyeria del medi ambient i del paisatge, i s'ha de convertir en un referent en recerca i transferència en aquests camps de coneixement.
Els nous espais, amb un total de 9,14 hectàrees de superfície, cedits per l’Ajuntament de Viladecans, es constitueixen doncs com un nou mecanisme del Parc UPC per facilitar la definició i el desenvolupament de projectes rellevants de base tecnològica, basats en la col·laboració universitat-empresa i orientats a productes i serveis que es puguin explotar posteriorment.
Als terrenys de l’Agròpolis hi ha dos hivernacles adequats per al cultiu controlat en condicions especials. També s’hi ha construït una nau amb un laboratori de mecanització agrícola, acreditat per a la certificació d’equips de tractaments fitosanitaris com ara herbicides i fungicides, i un edifici amb despatxos i sales polivalents. Aquest laboratori liderat per Emilio Gil, professor del Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la UPC, està destinat a la recerca i transferència de coneixement en mecanització agrícola i a la certificació de nous equips comercials i la inspecció d’equips en ús.
L’Agròpolis ja té alguns projectes de recerca en marxa:
- Millora vegetal per a característiques organolèptiques: el grup de recerca vinculat a la Fundació Miquel Agustí i liderat pel professor Francesc Casañas, del Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la UPC, treballa en la recuperació de varietats agrícoles tradicionals i d’elevat valor gastronòmic.
- Protecció vegetal: el grup que lidera el professor Xavier Sorribas, del Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia, estudia els nematodes que parasiten les plantes (fitoparàsits) i investiguen quines estratègies són més útils per controlar-los, especialment per via d’enemics naturals (control biològic) o tècniques pròpies de l’agricultura ecològica que evitin aplicar nematocides.
- Enginyeria agroambiental: a l’Agròpolis també s’avalua el grau d’afectació de la salinitat de les aigües freàtiques en la producció de cultius com ara el blat, el gira-sol i altres cultius. Aquesta recerca està dirigida pels professors Ramon Josa i Antoni Maria Claret del Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia.
Actualment, hi ha oberta una convocatòria d’oferta d’espais per a l’edifici Agròpolis i la nau de mecanització, que finalitza el dia 22 d’octubre de 2010. Fins ara s’han rebut peticions per a la utilització d’espais tant a l’edifici de recerca com a la nau de maquinària, i per a la utilització de l’espai exterior.
La inversió realitzada en aquesta unitat, impulsada per l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona de la UPC, és d’uns 4 milions d’euros, aportats pel Ministeri de Ciència i Innovació, l’Ajuntament de Viladecans, la Generalitat de Catalunya i la UPC.