Sis científics que treballen a Catalunya reben les prestigioses 'ERC Advanced Grants'
En ciències de la vida, Eduard Batlle de l'IRB Barcelona tindrà un finançament de 2,5 milions d'euros per seguir les investigacions del càncer colorectal.
Redacció
Catalunya ha tormat a ser, com en les cinc anteriors convocatòries, la regió de l'Estat espanyol que ha rebut més beques Advanced Grants del Consell Europeu de Recerca (ERC), 6 de 13.
En total l'ERC ha valorat 2.408 projectes d'investigadors sèniors, un 4,5% més que l'any passat, i només 284 han estat seleccionats amb aquests prestigiosos ajuts que premien la recerca bàsica de frontera amb un màxim de 3,5 milions d'euros durant cinc anys. Per camps científics, el 45,1% dels projectes guanyadors corresponen a ciències físiques i enginyeria; el 36,6% a ciències de la vida i el 18,3% a ciències socials i humanitats.
De Catalunya els premiats són:
En ciències de la vida, el Dr. Eduard Batlle, coordinador del Programa d’Oncologia i cap del Laboratori de Càncer Colorrectal de l'IRB Barcelona, que rebrà 2,5 milions d'euros per seguir l’estudi de les cèl·lules iniciadores d’un tumor de còlon.
En ciències físiques i enginyeria, el Dr. Maciej Lewenstein de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) rep l'ajut per segona vegada. I en ciències socials i humanitats, els doctors Jan Eeckhout i Paul Verschure de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jordi Galí del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI) i José Remesal de la Universitat de Barcelona (UB).
L'excel·lència de la recerca que es duu a terme en molts centres i universitats catalans posiciona el país en el desè lloc d'un total de 18, per darrera del Regne Unit (65), Alemanya (41), França (35), Holanda (29), Suïssa (26), Itàlia (19), Israel (17) i Bèlgica (9).
Des de 2008, segons publica l'Observatori de la Recerca, s’han concedit 1.666 ERC Advanced Grants per un import 3.642 milions d’euros. Espanya ha rebut 83 projectes (5% del total), dels quals 43 han estat per a Catalunya (2,6% del total).
El pressupost d'aquesta convocatòria és de 660 milions d'euros, un 3% inferior que el 2012. La comissària europea de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, ha confirmat que "l'ERC rebrà un gran impuls de finançament en el nou programa Horitzó 2020".