Telemedicina per a malalties oculars, afeccions del coll i por infantil a les agulles centren els projectes de d·HEALTH Barcelona 2017
<p>Els 'fellows' van presentar les seves propostes durant la cerimònia de graduació al Mobile World Centre</p>
Telemedicina per diagnosticar malalties de l’ull; un test per millorar el diagnòstic de les afeccions de coll a l’atenció primària, i una solució per minimitzar la por dels nens a les agulles: aquests àmbits centren els projectes sorgits de la quarta edició de Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), programa pioner impulsat per Biocat i inspirat en el prestigiós programa Stanford Biodesign per desenvolupar emprenedors i futurs líders en innovació sanitària.
Els alumnes de d·HEALTH Barcelona 2017 van presentar els seus projectes per primer cop en públic durant l’acte de graduació de la quarta edició del programa, celebrat el 9 de novembre al Mobile World Centre de Barcelona.
Aquests projectes són fruit de nou mesos de formació, incloent-hi dos mesos d’immersió clínica a l’Hospital Clínic, l’Institut Guttmann i l’Hospital Sant Joan de Déu per identificar necessitats clíniques no cobertes. En total, enguany els alumnes de d·HEALTH Barcelona han identificat 970 necessitats clíniques insatisfetes durant l’estada als hospitals, i han seleccionat 3 a les quals donen resposta amb les solucions innovadores presentades durant l’acte de graduació.
Lliçons internacionals
Els alumnes van comptar amb el feedback d’un jurat format per Toby Reid, director de Biocity Nottingham; Joy Cürten, Business Creation Manager d’EIT Health –consorci europeu del qual d·HEALTH Barcelona n’és part.; i Markus Wilhelms, CEO de Mowoot, una de les startups sorgides de les anteriors edicions de d·HEALTH Barcelona.
Wilhelms va explicar durant l’acte la meteòrica trajectòria que porta la seva companyia Mowoot, fundada per alumnes de la primera edició de d·HEALTH Barcelona, i les lliçons que ha après l’equip des del seu pas pel programa fins a l’actualitat. L’empresa comercialitza un wearable que aporta per al restrenyiment crònic una solució no farmacològica, no invasiva i sense efectes adversos. També va explicar la seva experiència Rory O’Callaghan, co-fundador de l’empresa Tympany sorgida del programa BioInnovate Ireland, amb el qual els alumnes de d·HEALTH Barcelona col·laboren i fan intercanvis internacionals dins del marc d’EIT Health.
Amb una taxa de supervivència de les empreses del 91%, Biocity Nottingham, una de les acceleradores d’empreses de salut més grans del Regne Unit, és també una bona font de lliçons. Toby Reid, director de Biocity Nottingham i keynote speaker de l’acte, va compartir els seus consells sobre què han de fer i què no les startups per millorar les seves opcions d'èxit.
2018: un any de novetats
L’any vinent Moebio –la iniciativa de talent i emprenedoria de Biocat- i el seu programa estrella d·HEALTH celebren el seu 5è aniversari. “En aquests anys s’han consolidat com a instrument per enfortir l’ecosistema de la BioRegió de Catalunya –destaca el director acadèmic de Moebio i director d’E-Health a l’Hospital Sant Joan de Déu, Jorge Juan Fernández–. En aquesta línia, 2018 serà un any clau per la iniciativa, amb moltes novetats que podrem anar desvetllant en els propers mesos”.
Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona) és un programa pioner de 39 setmanes inspirat en el prestigiós programa Stanford Biodesign que forma i acompanya els alumnes en el procés del biodisseny. De les tres primeres edicions han sorgit ja diversos projectes empresarials i el 97% dels exalumnes han trobat feina en el sector salut.
Durant el programa, equips multidisciplinaris formats per quatre persones amb experiència en ciències de la vida, enginyeria, negocis i disseny experimenten un cicle complet d'innovació –des de la identificació de necessitats en hospitals fins al prototipat– assessorats per més de 70 experts internacionals.
Qualificat per Health Startup Europe com a "probablement la millor acceleradora d'innovació en salut d'Europa", d·HEALTH Barcelona compta amb la col·laboració de l’Hospital Clínic, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Institut Guttmann i el Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, i el gener de 2018 començarà la seva cinquena edició.
Com a part del consorci EIT Health, durant el programa els equips de d·HEALTH tenen l'oportunitat d'interactuar amb projectes similars a Europa: validar les necessitats en altres ecosistemes (Karolinska, Suècia i Galway, Irlanda), connectar-se amb altres ecosistemes biomèdics i emprenedors, i assistir a reunions d'alumnes d'altres programes per compartir experiències.
d·HEALTH Barcelona està buscant alumnes per a la pròxima edició, que arrencarà el gener de 2018. Consulta aquí com inscriure’t.
Et vas perdre la conferència de Toby Reid? Descarrega't la presentació amb un resum del més destacat.
Notícies relacionades:
- “Formar part d’EIT Alumni em permet connectar amb l’ecosistema europeu d’innovació i 'startups'” (26.10.2017)
S’obre el procés d’admissió pel programa d’emprenedoria en salut d·HEALTH Barcelona 2018 (23.05.2017)
Amb la col·laboració de: