Tres centres catalans participen al projecte HEALS
La iniciativa europea de 5 anys vol descobrir el mapa del total d’exposicions a tòxics i factors de risc ambientals que rebem al llarg de la vida
El Parc Científic de Barcelona (PCB), l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) i el Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) són tres dels 29 socis europeus que participen al recentment engegat projecte HEALS (Health and Environment-wide Associations based on Large Population Surveys). El seu objectiu és aconseguir dibuixar un “exposoma”, és a dir, un mapa amb què mesurar de manera fiable i simultània les exposicions a tòxics ambientals i la variació genètica, i així estudiar les malalties que se’n puguin desencadenar.
La recerca es centra en grups de població especialment susceptibles, com ara els infants, les dones embarassades i la gent gran, per analitzar-ne l’asma i l’al·lèrgia, el desenvolupament neurològic i els trastorns neurodegeneratius, l’obesitat i la diabetis infantil. Es tindran en compte la radiació UV, el soroll i qüestions socioeconòmiques i nutricionals, per arribar a dissenyar eines d’avaluació dels efectes sobre la salut d’aquestes exposicions a factors de risc.
El PCB, a través de la Unitat de Toxicologia Experimental i Ecotoxicologia (UTOX) i de la Plataforma de Proteòmica, s’encarregarà de les tècniques de toxicologia in vitro i de tasques de modelització. L’IDAEA-CSIC analitzarà els compostos orgànics que es troben en la dieta o l’ambient, i les seves repercussions sobre la salut. Al seu torn, TecnATox serà l’encarregat de coordinar la difusió i les activitats de transferència de coneixement, així com el desenvolupament d’un model farmacocinètic.
Finançat dins el 7è Programa Marc, el projecte compta amb un pressupost de 14,8 milions d’euros per coordinar durant cinc anys els 15 països involucrats. Liderarà HEALS la Université Pierre et Marie Curie (UPMC) a París.
Més informació al web oficial del projecte o al web del PCB.