Tres projectes sorgits de d·HEALTH Barcelona presenten les seves solucions innovadores davant d’altres programes de biodisseny europeus
<p>La trobada, organitzada per 'partners' de la iniciativa d’EIT Health Innovation Fellowships, també compta amb la participació d'Alumni de Bioinnovate Ireland i Clinical Innovation Fellowships per intercanviar experiències</p>
Mowoot, My-qup Medical i Hydrop, tres start-up sorgides del programa d·HEALTH Barcelona –una iniciativa de Biocat–, es van trobar el 24 d’abril al Trinity College de Dublín (Irlanda) amb ex-fellows dels programes de biodisseny Bioinnovate Ireland –de la Universitat de Galway– i Clinical Innovation Fellowships –del Karolinska Institute– per compartir els projectes que han desenvolupat i explicar el procés que han seguit després de la seva participació en els respectius programes.
Aquesta trobada, que va aplegar prop de 30 persones i fins a 13 projectes diferents, es va desenvolupar en el marc de la iniciativa EIT Health Innovation Fellowships, que aplega els tres programes de biodisseny i emprenedoria en salut d·HEALTH Barcelona, Bioinnovate Ireland i Clinical Innovation Fellowships amb l’objectiu de promoure la mobilitat i l’intercanvi d’alumnes a través d’activitats conjuntes.
Entre tots els projectes que es van presentar, Mowoot, la primera start-up sorgida de d·HEALTH Barcelona, és un dels que més ràpid ha accedit al mercat. L'empresa, que ha desenvolupat una solució no invasiva i no farmacològica contra l'estrenyiment crònic que imita els massatges terapèutics dels professionals, va llençar el seu producte al mercat poc més de dos anys després d’acabar el programa, a finals del 2016. My-Qup Medical ha desenvolupat un dispositiu mèdic contra la incontinència fecal i Hydrop està treballant en la hidratació en pacients en hemodiàlisi.
Bioinnovate va donar a conèixer cinc projectes (Proverum, Selio, Loci Therapeutics, Kyte Medical i Ostoform) i Clinical Innovation Fellowships, cinc més (Tada, Lara, Ortrund, Bowfinger i Amma).
Cada projecte va fer un pitch i a continuació es va organitzar una sessió per compartir experiències sobre el procés del biodisseny, la identificació i definició de necessitats, temes d’IP, el desenvolupament i prototipatge d’un producte, els assajos clínics i el finançament.
També van parlar sobre les activitats de col·laboració dins d’EIT i les oportunitats que EIT dona per accedir a programes d’acceleració o ajuts econòmics. Així mateix, al final de l’esdeveniment es va presentar la iniciativa EIT Health Alumni, una xarxa que connectarà tots els participants d’activitats educatives del consorci EIT Health.
Aquesta trobada entre Alumni dels tres programes europeus de biodisseny es va organitzar en el marc de la MedTech Strategist Innovation Summit, una conferència sobre innovació en tecnologies i dispositius mèdics organitzada per David Cassak que es va celebrar a Dublín del 25 al 27 d’abril. Els ex-fellows també van poder assistir a les xerrades per adquirir nous coneixements i buscar oportunitats de negoci o inversions.
Què és el biodisseny?
Els programes de biodisseny d·HEALTH Barcelona, Bioinnovate Ireland i Clinical Innovation Fellowships creen equips multidisciplinaris formats per fellows amb estudis en ciències de la vida, enginyeria, negoci i disseny que experimenten un cicle complet d'innovació, des de la identificació de necessitats clíniques no cobertes en els hospitals fins al disseny i prototipatge de solucions factibles, arribant també a cercar finançament amb l’objectiu de crear la seva pròpia start-up i assolir totes aquelles skills necessàries per desenvolupar activitats d’innovació i intraprenedoria en el camp de les ciències de la vida.
Les inscripcions per d·HEALTH Barcelona 2018 s’obriran a finals de juny.