Vés al contingut

Redacció

Un equip format per investigadors del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB) de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC) i les responsables de la Unitat del Sòl Pelvià de l’Hospital Clínic de Barcelona ha desenvolupat un dispositiu portàtil que permet fer la rehabilitació del sòl pelvià o perineu a domicili amb un nivell de prestacions equivalent al de la consulta clínica.

Els exercicis per rehabilitar el sòl pelvià  es recomanen com a tractament inicial de la incontinència urinària, un problema que afecta més de 81 milions de persones a tot el món, majoritàriament dones. Es calcula que a l'Estat espanyol pateixen aquesta malaltia un 25% de dones a partir dels 65 anys. Aquests exercicis també estan indicats amb una finalitat preventiva durant l’embaràs i després d’un part.

La novetat d'aquest dispositiu portàtil de la UPC i l'Hospital Clínic és que és l’únic aparell portàtil de biofeedback que avalua la rehabilitació mitjançant la monitorització de l’activitat de la musculatura del sòl pelvià i l’abdominal mentre la pacient fa els exercicis. A més, facilita als terapeutes la personalització d’un programa de tasques, ja que poden configurar el nombre, la durada i la seqüència de les contraccions prescrites. El nou dispositiu enregistra tota l’activitat que la pacient realitza al domicili i està preparat perquè el terapeuta pugui obtenir la informació telemàticament.

Una altra millora d’aquest nou dispositiu és que el programa analitza les dades i ofereix a la pacient una primera avaluació immediata dels resultats. L’especialista, per la seva banda, rep un informe detallat de l’evolució dels resultats dels exercicis, de manera que es facilita el seguiment.

Un equip multidisciplinar per millorar la funcionalitat

Totes aquestes funcionalitats s'han aconseguit gràcies al disseny del dispositiu portàtil i un programa de gestió clínica amb un algoritme estadístic, desenvolupats pels investigadors Joan José Ramos i Miguel Ángel Mañanas del CREB.

En la fase de desenvolupament del prototip hi han participat la Dra. Montserrat Espuña, cap de la Unitat de Sòl Pelvià de l’Institut Clínic de Ginecologia, Obstetrícia i Neonatologia (ICGON) de l’Hospital Clínic, i Amèlia Pérez, infermera experta en incontinència urinària de l'ICGON. Aquesta unitat porta 30 anys tractant dones amb incontinència urinària. La Dra. Espuña és la presidenta de la secció de sòl pelvià de la Societat Espanyola d'Obstetrícia i Ginecologia i presidenta del comitè científic de la International Continence Society (ICS).

El nou dispositiu ja ha estat provat per un grup de pacients i per un de voluntàries en una fase de proves preclíniques, amb resultats molt satisfactoris. Un cop patentat, diverses companyies internacionals s’han interessat per fabricar-lo i comercialitzar-lo.

Més informació al web de la UPC.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.