Vés al contingut

Investigadors de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació i l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB) liderats pels professors F. Javier Luque i Santiago Vázquez han descrit el mecanisme d’acció que explica perquè el fàrmac antiviral amantadina frena el procés d’infecció i de replicació de la grip A.

L’estudi, publicat a la revista Journal of the American Chemical Society, mostra com l’amantadina s’uneix al canal M2 del virus i l’aconsegueix bloquejar. Durant la infecció del virus, la proteïna M2 de la coberta viral actua com un canal iònic que facilita l’entrada de protons a l’interior del virus, que repliquen el genoma víric a la cèl·lula infectada.

Segons explica el professor F. Javier Luque, quan l’amantadina s’uneix al canal M2 impedeix que faci la seva funció de transportar protons. A més, l’estudi descriu en primícia que els contraions són components clau per estabilitzar el tipus d’unió de l’amantadina a l’interior del canal M2: donen una estabilització electrostàtica addicional i augmenten l’activitat inhibidora del fàrmac.

 

Una nova explicació a les diferents respostes farmacològiques de la grip A

Aquest procés d’interacció amb el fàrmac és especialment sensible en el mutant V27A. Segons els resultats, l’amantadina interactua diferent quan hi ha presència de la mutació V27A i perd la seva capacitat d’inhibició. No és l’únic cas en què un medicament antigripal perd eficàcia davant de virus mutants de la grip A que presenten resistència.

En treballs anteriors, l’equip de la UB havia avaluat farmacològicament compostos per bloquejar el canal mutant V27A, però l’eficàcia variava. El mecanisme d’acció descrit en aquest nou estudi aporta una explicació davant de la diversitat en la resposta farmacològica i obre perspectives per dissenyar nous fàrmacs amb activitat antiviral per a la soca resistent.

Aquesta línia de treball, que està desplegant l’equip del professor Santiago Vázquez del Departament de Farmacologia, Toxicologia i Química Terapèutica, explora compostos amb més superfície hidrofòbica que els emprats per la soca salvatge.

L’equip científic de la UB també vol centrar-se en l’estudi del mecanisme d’unió de l’amantadina al canal mutant S31N, prevalent en les soques actuals del virus de la grip, i en el disseny de compostos multidiana.

 

Publicació relacionada:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.