Un nou xip d'ADN permet conèixer la predisposició a la mort sobtada cardíaca
Ferrer inCode llança un servei clínic-genètic desenvolupat en col·laboració de Gendiag i l'Institut Brugada.
REDACCIÓ
La biotecnològica catalana Ferrer inCode va presentar ahir un nou servei clínic-genètic, desenvolupat en col·laboració de Gendiag i l'Institut Brugada, per diagnosticar malalties associades a la mort sobtada cardíaca. Un xip d'ADN permet al metge confirmar el diagnòstic clínic i identificar familiars directes amb predisposició genètica per poder prendre mesures de prevenció eficaces.
L'acte, que va començar a les vuit del vespre fins passades les onze, va tenir lloc al Convent dels Àngels del Macba a Barcelona, ??davant d'un centenar de metges de tot l'Estat espanyol i una nodrida presència de directius d'entitats del sector de la salut com Jordi Ramentol (conseller-director general del Grup Ferrer i president de Farmaindustria), els doctors Fernando García Alonso (director mèdic del Grup Ferrer), Josep Brugada (director mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona) i Ramon Brugada (degà de la Facultat de Medicina de Girona i cap de Servei de l'Hospital Josep Trueta); Manel Martínez (director general de Gendiag) i la doctora Montserrat Vendrell (directora general de Biocat), entre altres.
Nova eina de medicina personalitzada
A Espanya es produeixen al voltant de 30.000 morts sobtades a l'any. Es calcula que a Europa causa 300.000 morts a l'any i unes 460.000 als Estats Units, de les quals el 20% presenten una base genètica significativa.
L'aposta de Ferrer inCode per desenvolupar serveis de medicina personalitzada basats principalment en tecnologia genòmica, proteòmica i metabolómical, ha fet realitat aquest innovador servei, que ofereix:
- La seqüenciació individual o múltiple de 44 gens associats a un fenotip, recomanada quan hi ha un diagnòstic o una sospita diagnòstica d'una malaltia concreta amb evidència de base genètica.
- L'anàlisi mitjançant les tècniques de seqüenciació més avançades dels gens implicats en les malalties estructurals com miocardiopatia hipertròfica i miocardiopatia dilatada (24 gens) i les malalties aritmogèniques com la síndrome de Brugada, la síndrome de QT llarg, la síndrome de QT curt, la taquicàrdia ventricular polimòrfica del ventricle dret i la miocardiopatia aritmogènica del ventricle dret (24 gens).
- Un informe de recomanació per un grup d'experts internacionals.
Això es completa amb dos bioxips de malalties estructurals, gràcies a l'acord de distribució amb Partners Healthcare (abans Harward-Partners Center for Genetics and Genomics).
Ferrer inCode —sorgida de la unió estratègica entre la farmacèutica Ferrer i la biotecnològica Gendiag— preveu facturar a mig termini entre 20 i 30 milions d'euros en l'àrea de genètica.