Una cinquantena d'experts posen en comú les millors pràctiques per aconseguir tractaments eficaços de preservació de la fertilitat
En el marc del programa d’activitats anual del Centre Internacional per al Debat Científic, els dies 6 i 7 de juny a Barcelona.
REDACCIÓ
Una cinquantena d’especialistes internacionals en oncologia i en medicina reproductiva es reuneixen al Museu Colet de Barcelona en les jornades Fertility Preservation Update: Consensus Meeting organitzades pel Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC) —una iniciativa de Biocat impulsada per l’Obra Social “la Caixa”— i la Fundació Dexeus Salut de la Dona. Durant dos dies, els participants posaran en comú una revisió de les tècniques de preservació de la fertilitat actuals i de les tècniques que encara són experimentals per tal d’avançar de forma conjunta en noves i millors pràctiques per dur a terme tractaments eficaços per preservar la fertilitat d’aquelles dones i homes que se sotmeten a tractaments oncològics i a tractaments de malalties autoimmunes.
La trobada científica té per objectiu elaborar un document de consens sobre la preservació de la fertilitat que inclogui una actualització de les indicacions mèdiques i socials, les tècniques disponibles i els resultats obtinguts. Segons explica la Dra. Anna Veiga, directora Científica de la trobada, “serà un document on es dirà clarament quines són les indicacions per a la preservació de la fertilitat, quins mètodes es poden utilitzar, quins resultats s’obtenen i en quin punt està aquesta metodologia, no només per als especialistes, sinó per a ginecòlegs i oncòlegs que estan tractant joves amb càncer, per tal que els puguin transmetre les seves possibilitats de preservar la fertilitat malgrat s’hagin de sotmetre a un tractament agressiu contra la malaltia”. A partir del debat científic també s’elaboraran recomanacions adreçades als especialistes en fertilitat i oncologia perquè les tinguin en compte a l’hora de realitzar els tractaments.
Les jornades de debat compten amb la participació de reconeguts experts internacionals en aquest camp com són la Dra. Anna Veiga —et recomanem l'entrevista publicada a l'E-News de Biocat— el Dr. Pere N. Barri, de l’Institut Universitari Dexeus; el Dr. Jacques Donnez, de Saint-Luc University Hospital, de Brussel·les; el Dr. Guido Pennings, del Ghent University, de Bèlgica; la Dra. Françoise Shenfield, de l’Elisabeth Garret Anderson & Obstetric Hospital, de Londres, o el Dr. Claus Yding Andersen, de l’University Hospital de Copenhaguen.
Anna Veiga: "Treballarem en un document on es dirà clarament quines són les indicacions per preservar la fertilitat i quins mètodes es poden utilitzar".
Els avenços recents en el diagnòstic i tractament del càncer han millorat de manera significativa les taxes de supervivència, de manera que dos de cada tres infants diagnosticats amb càncer es cura i un de cada 250 adults és un supervivent d'un càncer de la infància. D'altra banda, s'estima que el 2% de les dones de 40 anys o menys seran diagnosticades d'un càncer.
Ara bé, la quimioteràpia i la radioteràpia destinades a tractaments oncològics i a tractaments de malalties autoimmunes tenen sovint conseqüències dramàtiques per a la fertilitat dels pacients, tant en dones com en homes. De fet, l’increment de les taxes de supervivència va lligat a la major agressivitat en els tractaments que es pot associar a una alteració en la funció gonadal durant la vida adulta. A això se li ha d’afegir que la tendència actual de moltes dones a endarrerir la maternitat per raons socials o laborals fa que moltes d’elles no hagin complert el seu desig de ser mares en el moment del diagnòstic del càncer i, per tant, la demanda de preservació de la fertilitat s’està incrementant de manera constant. En aquest sentit, explica Anna Veiga, que “hi ha la preservació social, que ja té una certa demanda, de dones joves que decideixen congelar els seus òvuls i utilitzar-los més endavant, i el que hem de debatre és si és això el que volem oferir i en quins casos”.
D’altra banda, també existeixen determinats processos no oncològics que poden malmetre la fertilitat, bé per la malaltia per ella mateixa o pel tractament a que se sotmeten les persones malaltes. Aquestes situacions en les quals és malmet la fertilitat inclouen trastorns ginecològics, cirurgia gonadal, predisposició genètica, exposició a toxines ambientals i neoplàsies i algunes malalties hematològiques benignes i autoimmunes.
La preservació de la fertilitat és un camp emergent de la reproducció assistida què dóna solucions a les persones que han superat tractaments com la quimioteràpia i la radioteràpia.
Per aquest motiu, la preservació de la fertilitat ha esdevingut un camp emergent en la reproducció assistida, perquè dóna solucions als supervivents de càncer i a totes aquelles persones afectades per malalties a conseqüència de les quals han pres medicaments o han estat sotmeses a tractaments que afecten la fertilitat. Els principals candidats són persones joves, fins i tot nenes i nens, que han de ser sotmesos a un tractament de radioteràpia o quimioteràpia que comprometrà la seva fertilitat futura. També, pacients amb malalties autoimmunes i casos on hi hagi una fallada ovàrica prematura que puguem preveure amb certa anticipació i per als quals pensem que val la pena congelar els òvuls o una porció de l’ovari.
Existeixen diferents tècniques, algunes més desenvolupades que altres, per aconseguir preservar la fertilitat en persones joves en situació de risc com la preservació de teixit ovàric i testicular, d’ovòcits i espermatozoides, així com dels embrions. La criopreservació d'embrions o ovòcits és la millor opció si no hi ha problemes de temps i no està contraindicada una hiperestimulació ovàrica. En altres casos s’afegeix un tractament amb inhibidors de l'aromatasa al tractament d'estimulació per tal de reduir els nivells sèrics d'estradiol.
Des de diferents centres de recerca clínica i universitària s’estan portant a terme noves tècniques experimentals per millorar els resultats d’aquests tractaments. Davant aquest àmbit d’actuació tan ampli és vital que els especialistes en medicina reproductiva i en oncologia puguin compartir els seus coneixements i la seva experiència per oferir la millor opció als pacients.
- Anna Veiga: "Els principals candidats de les tècniques de preservació de la fertilitat són joves amb càncer” (entrevista publicada a l'E-News de Biocat, maig 2011)
- Nota de premsa (6/6/2011)
- Convocatòria de premsa (6/6/2011, a les 11h, al Museu Colet de Barcelona)
Organitzen: