Vés al contingut

La combinació de salut i tecnologies mòbils és una tendència a l’alça, també a Catalunya: així ho demostra el fet que de les 102 empreses catalanes que participaran amb estand al Mobile World Congress 2018 (MWC), que arrenca el 26 de febrer a Barcelona, el 18% (19 empreses) treballen en l’àmbit de la salut.

Els expositors catalans del MWC de l’àmbit salut són: Alma Medical Imaging, Ateknea Solutions, LifeVit, Centre de Visió per Computador, Datalong16, Perspectiva, Sense4Care, SensingTex, Visyon i els centres tecnològics Eurecat i i2CAT. Al 4YFN, hi exposaran Bioinnove, Diet Creator, DNA Family Book, IOMED, Psonrie, SEKG i Tech4freedom. Entre els productes que hi presentaran figura, per exemple, una “nevera” intel·ligent dissenyada per l’empresa Perspectiva per transportar mostres de sang, o un dispositiu detector de caigudes que avisa els serveis d’emergència indicant la situació i ubicació de l’usuari –com ara esportistes o persones que viuen soles- dissenyat per Sense4Care.

 

Un sector emergent amb 110 empreses

La BioRegió de Catalunya compta amb 110 empreses healthtech que treballen en diferents àmbits d’especialització, principalment aplicacions mòbils (apps) de fitness i salut, història clínica electrònica i telemedicina. Es tracta d’un subsector de dimensió encara modesta, donat que el 86% de les companyies que l’integren són microempreses i el 70% té menys de 5 anys. Només entre 2015 i 2016 van néixer més de 30 empreses en aquest sector a Catalunya, una mitjana d’una nova companyia cada 20 dies. En conjunt, aquest subsector dona feina a prop de 700 treballadors i va facturar 62 milions d’euros l’any 2016.

L’efervescència d’aquest subsector ha despertat l’interès dels inversors: en el periode 2015-2017, les empreses healthtech catalanes van rebre 25,8 milions d’euros d’inversió, mentre que entre 2012 i 2014 tot just superaven el milió d’euros. Algunes operacions destacades del 2017 van ser Linkcare, plataforma de medicina colaborativa sorgida de l’Hospital Clínic de Barcelona que l’any passat va rebre 5 milions del fons xinès Guangzhou Global Star Investment; la plataforma médica online Top Doctors, que va captar 3 milions del fons internacional Addventure; i Mint Labs (ara anomenada Qmenta), plataforma de neuroimatge al núvol que va captar 2,74 milions en una ronda liderada per un family office californià.

“El subsector healthtech és un sector en ràpida evolució, on apareixen i desapareixen noves empreses amb rapidesa, ja que depenen de la utilitat efectiva dels productes i de la seva imbricació dins dels serveis sanitaris –explica Jordi Naval, director d’Estratègia de Biocat-. Les companyies que sobreviuen a aquesta etapa tenen un gran potencial i estan cridant cada cop més l’atenció dels inversors internacionals”.

 

Convocatòria oberta per accelerar projectes ‘healthtech’

Biocat ha llençat aquest mes el programa d’acceleració CRAASH Barcelona, que formarà vuit equips de recerca perquè comercialitzin les seves innovacions healthtech en un període d’entre 3 i 5 anys, guiats per experts del CIMIT (Boston), l'acceleradora de salut amb més experiència del món. La convocatòria per participar a CRAASH Barcelona és oberta fins l’11 de Març al web del programa.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.