Vés al contingut

La start-up de Barcelona Psious, dedicada a la tecnologia de realitat virtual aplicada a la salut mental, ha tancat la primera ronda de finançament per un milió d’euros, liderada pel capital risc de Silicon Valley, Rothenberg Venture, juntament amb un inversor de Singapur i Caixa Capital Risc. Aquesta ronda es va obrir el maig de l’any passat quan l’empresa va entrar en contacte amb l’acceleradora River de Rothenberg Venture.

Gràcies a la inversió, Psious començarà a establir les bases del seu creixement per captar clients tant a Espanya com als EUA ara que ja ha completat la fase de desenvolupament. “La nostra missió era democratitzar la realitat virtual aplicada als tractament de salut”. Així defineix el cofundador i cap de desenvolupament de negoci, Daniel Roig, l'estratègia de Psious.  

L’empresa catalana, fundada pels físics Daniel Roig i Xavier Palomer, treballa amb una tecnologia que ofereix simulacions en 3D per tractar diferents fòbies o trastorns d’ansietat, com la por a volar, l’agorafòbia, el pànic a les altures o l’estrès post-traumàtic. Durant la teràpia, el pacient pot visualitzar aquestes simulacions a través d’unes ulleres 3D que estan connectades a un smartphone (el hardware), i el metge pot seguir la reacció del pacient gràcies a un sensor de biofeedback que està incorporat a l’eina.

“Hem escollit treballar amb smartphone perquè és una tecnologia econòmica, i això fa que el nostre producte sigui accessible. Fins ara la realitat virtual aplicada a la salut mental era una cosa molt de laboratori i poc comercial”, explica Daniel Roig. El producte ja està essent utilitzat per psicòlegs privats en diversos països i Roig reconeix que està tenint més bona rebuda del que esperaven.

 

Una teràpia alternativa i complementària

Una de les teràpies més comunes que utilitzen els psicòlegs per tal que els seus pacients superin una fòbia o l’ansietat és el mètode d’exposició gradual (exposar-se a la situació que genera ansietat de manera progressiva). Aquest mètode comença utilitzant la imaginació, però no tots els pacients tenen la facilitat de recrear amb la imaginació una situació que els angoixa, fet que provoca frustració.

La realitat virtual substitueix la imaginació i els estudis han demostrat que és una tècnica més efectiva. També està corroborat que és fins i tot igual d’efectiu que l’exposició en viu perquè és suficientment real com per generar por al pacient però també suficientment fictici com perquè la persona no perdi el control. 

El producte de l’empresa, però, no només està enfocat a la psicologia. La realitat virtual també s’utilitza com a tècnica de relaxació, amb el mindfulness, per pacients d’oncologia. “L’estat mental d’una persona sotmesa a quimioteràpia acostuma a estar associat a l’ansietat. Apliquem la realitat virtual per ajudar-los a reduir l’estrès durant la sessió i que es distreguin”, aclareix Daniel Roig. I els resultats també ho demostren: el tractament és més efectiu i millora la qualitat de vida del pacient.

La fórmula innovadora de Psious explica perquè l’empresa ha rebut l’impuls des de San Francisco. “Hem intentat aconseguir capital privat a Espanya però no hi havia manera. És una empresa molt innovadora, una de les primeres al mercat dedicada a això, i els fons d’inversió d’aquí no tenien experiència i ho veien amb inseguretat i risc. A San Francisco és al contrari, els agraden les coses innovadores i originals”, valora Roig.

Després de tres anys, que és quan va néixer Psious, l’eina s’ha testejat i provat amb els early adopters, que han estat principalment psicòlegs privats. Ara l’empresa ha començat a treballar amb grans institucions com la Universitat de Stanford, l’Hospital del Mar i el Servicio Murciano de Salud (que té consorci amb diferents hospitals de Múrcia) i ha llançat una campanya de marketing per captar clients. Espera començar a obtenir beneficis aquest 2016 i preveu tenir una facturació de 10 milions d’euros d'aquí a tres anys.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.