Vés al contingut

El segon Concurs d'Innovació en Salut del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha premiat una nova opció terapèutica per a pacients amb càncer –en la categoria d’Innovació en resultats de recerca–, i un dispositiu quirúrgic per a l’anastomosi vascular –en la disciplina d’Innovació en pràctica assistencial–. Els guanyadors han estat seleccionats d’entre un total de 67 projectes presentats. Han participat tots els hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) , a més de 22 centres de recerca catalans acreditats per l’Instituto de Salud Carlos III i la xarxa ITEMAS, així com universitats i fundacions. En total, 234 professionals han treballat en les idees desenvolupades.

El jurat –format per representants de Biocat, la UAB, ESADECREAPOLIS, EADA, Bioemprèn, IESE, ASEBIO, Farmaindustria, FIPSE, Fenin i ACCIÓ–  va escollir els guanyadors en dues fases de selecció en què es va valorar el disseny de l’estratègia de protecció (tenint en compte si el resultat era patentable o no), l’estructura de l’equip, la viabilitat tècnica i de finançament, la facilitat d’incorporació al mercat, la novetat del producte i l’impacte en la qualitat de vida del pacient o en la seva esperança de vida.

El guardó de la categoria d’Innovació en resultats de recerca se l’ha endut un projecte del grup de Modelització de teràpies anti-tumorals en ratolí del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), liderat per Laura Soucek. S’anomena Pushing Myc inhibition to the clinic using cell penetrating peptides i vol desenvolupar una nova teràpia contra el càncer atacant la proteïna Myc amb un pèptid inhibidor, que mostra dades preclíniques molt prometedores en termes terapèutics. S’espera que l’aplicació d’Omomyc com un pèptid de penetració cel·lular augmenti l’arsenal terapèutic contra molts càncers.

El projecte anomenat  Desenvolupament d'un dispositiu quirúrgic per a l'anastomosis vascular sense sutura ha obtingut el primer premi de la categoria d’Innovació en pràctica assistencial. Està liderat per Jordi Descarrega, del Servei de Cirurgia Plàstica i Maxilofacial de l’Hospital Clínic. El dispositiu està pensat per la cirurgia plàstica i, concretament, per les sutures vasculars de penjalls lliures, ja que les anastomosis es realitzen en vasos de petit calibre i la sutura convencional és molt difícil i té un risc de fracàs major. Tot i així, en un futur es vol utilitzar l’aparell en altres intervencions quirúrgiques com la cirurgia maxil·lofacial, l’otorinolaringologia o la cirurgia cardiovascular.

Els projectes guanyadors s’han emportat una recompensa de 5.000 euros cadascun. També hi ha hagut premis pels segons classificats, dotats amb 2.500 euros. En la disciplina d’Innovació en resultats de recerca, el segon premi ha anat a parar al  elgrup d’Hemodinàmica Hepàtica de l’IDIBAPS, liderat per Jordi Gracia-Sancho, amb el projecte Liver on a chip. L’equip ha desenvolupat una càmera microluídica que simula la microcirculació hepàtica i que serviria per estudis i diagnòstics in vitro.

El segon premi dels projectes en Pràctica assistencial ha estat per al grup d’Endocrinologia Pediàtrica de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, liderat per Albert Pla. De nom Neonatologist at Home (NoaH)- Telemonitorització de nadons prematurs, la idea permet facilitar el seguiment de nadons prematurs sota un programa d’hospitalització domiciliària mitjançant els avenços que proporciona la tecnologia mòbil i la intel·ligència artificial.

La Menció especial al Projecte amb millor definició de producte ha estat pel projecte Dispositivo de seguridad y retención torácica, liderat per Javier J. Pérez Acebo, de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí. S’utilitza en pacients que presenten agitació psicomotriu/intoxicació per drogues per evitar l’auto-heteroagressivitat.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.