Una tècnica de radioteràpia pionera multiplica la supervivència en càncer de pulmó no operable
L'Institut Català d'Oncologia ha aconseguit prop del 80% de supervivència en els primers dos anys respecte el 30% de la radioteràpia convencional.
Redacció
La radioteràpia estereotàxica extracranial (SBRT), una tècnica de màxima precisió que permet aplicar elevades dosis de radiació en una zona molt ben delimitada sense irradiar teixit sa, ha aconseguit que la supervivència dels pacients amb càncer de pulmó no operable passi del 30% al 80% als dos anys. Així es conclou d’un estudi de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), que es va presentar la setmana passada a l’ICO L’Hospitalet.
L’estudi, dut a terme al Servei d’Oncologia Radioteràpica del centre, ha estat dirigit pel Dr. Ferran Guedea i els investigadors responsables són Arturo Navarro i Maria del Mar Arnaiz. Després de tractar prop de vuitanta pacients a l’ICO L’Hospitalet, els resultats obtinguts dels 43 primers pacients mostren que la supervivència als dos anys és del 79’10%, més del doble que amb la radioteràpia convencional. El control local del tumor és del 96,4%, una xifra molt alta, segons l'ICO, si es compara amb les dades d'altres estudis de referència mundial.
Un altre avantatge del tractament amb SBRT és la reducció del temps del tractament, ja que dura entre una i vuit sessions en un màxim de tres setmanes mentre que amb la radioteràpia convencional s’arriben a les sis o set setmanes.
Aquests bons resultats han fet que l’ICO, dins de protocols especials, hagi iniciat el tractament amb SBRT en tumors al fetge, metàstasis òssies, metàstasis suprarenals i tumors de pròstata.
En els darrers anys, els esforços en l’àmbit de la radioteràpia s’han centrat en millorar la precisió i l’eficàcia dels tractaments. L’objectiu és administrar la màxima dosi de radiació al tumor sense afectar el teixit sa del voltant. Això permet tractar un ventall més ampli de tumors i fer-ho amb menys efectes secundaris. En una entrevista de Biocat a la Dra. Candela Calle, directora general de l'ICO, ja ens parlava d'aquests avenços.
L'ICO ha estat pioner a l'Estat espanyol en l’aplicació de la radioteràpia d’intensitat modulada (IMRT) i la radioteràpia guiada per la imatge (IGRT). El 2008 va ser el primer centre sanitari públic espanyol a incorporar la radioteràpia estereotàxica extracranial i des de l'any 2010 disposa de l'aparell de radioteràpia TrueBeam, el tercer del món després del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York.
Més informació al web de l'ICO.