Vés al contingut

usMIMA, start-up sorgida del màster d·HEALTH Barcelona de Moebio (una iniciativa de Biocat), ha llançat el seu primer dispositiu mèdic contra l’estrenyiment crònic. Estarà disponible per a terapeutes de rehabilitació i fisioterapeutes que podran provar el producte amb els seus pacients abans de la sortida definitiva al mercat, que es preveu serà el juny d’aquest any després de rebre la certificació CE.

Aquest producte, registrat sota la marca MOWOOT, és una solució no farmacològica i no invasiva contra l’estrenyiment crònic sense efectes adversos. Amb l’objectiu d’emular les tècniques de massatge dels terapeutes professionals, el dispositiu consta d’un cinturó que automatitza el massatge abdominal específic a tota la regió del colon ascendent i descendent.

El dispositiu, que té un preu de 499,00€ la unitat, és un wearable que porta incorporat un cinturó amb una consola connectada per cables des d’on es pot programar el massatge i seleccionar la durada i la intensitat. L’empresa ha estipulat que, perquè el tractament sigui efectiu, s’hauria d’administrar el massatge diàriament entre 10 i 20 minuts. És per tant una solució que dóna més independència al pacient i millora la seva qualitat de vida, ja que pot utilitzar el dispositiu sense ajuda d’un professional.

 

Què és MOWOOT?

MOWOOT, el producte desenvolupat per usMIMA que va merèixer el premi Bioemprenedor XXI el 2014, va sorgir després d’una immersió clínica a l’Institut Guttmann en el marc del màster en biodisseny d·HEALTH Barcelona. Allà es van detectar diverses necessitats clíniques no resoltes que impactessin en el dia a dia hospitalari, tant als pacients com als professionals.

Gràcies a aquesta metodologia design thinking aplicada a la biomedicina, l’equip d’usMIMA va constatar que una de les necessitats que més afecten els hàbits diaris dels pacients amb lesions medul·lars és l’estrenyiment crònic, que també pateixen el 80% de pacients amb malalties neurològiques com l’esclerosi múltiple o el Parkinson, en què el sistema nerviós autònom no funciona correctament i el cos perd el control dels esfínters i la capacitat de generar les contraccions musculars pel trànsit intestinal.

Les solucions contra l’estrenyiment crònic són fàrmacs laxants, que a llarg termini provoquen irritacions, i mètodes invasius com els ènemes, que poden danyar la paret intestinal. L’alternativa a aquestes solucions és el massatge abdominal, amb major efectivitat segons l'evidència científica. Aquesta tècnica l’administren regularment els professionals especialitzats com fisioterapeutes, infermers i auxiliars.

El producte que ha inventat usMIMA evita als pacients la necessitat de dependre d’un professional i abarateix el cost del seu tractament, reduint els desplaçaments fins a l’hospital o el fet de contractar el servei a domicili.

Recentment, usMIMA ha estrenat un nou web amb l'explicació detallada del projecte, el producte i les indicacions per utilitzar-lo i també ha creat un nou blog que està incorporat al web.

 

Entrevista relacionada:

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.