Vés al contingut

REDACCIÓ

VCN Biosciences –empresa guanyadora de l'última edició del premi BioEmprenedor XXI– ha tancat la seva primera ronda de finançament valorada en 1,1 milions d'euros. Han participat en la operació el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), ACC1Ó, Genoma España i inversors privats. Els instruments aconseguits han estat els préstecs NEOTEC i NEBT i un projecte cartera tecnològica. Els recursos es destinaran a fer entrar en fases clíniques un nou producte per al tractament dels càncers resistents a la quimioteràpia.

Per aquesta operació, VCN Biosciences ha rebut l’assessorament de la Fundació Bosch i Gimpera (FBG) de la Universitat de Barcelona i Bioemprèn.

VCN Biosciences desenvolupa nous fàrmacs biotecnològics per fer front al càncer a partir de la plataforma tecnològica que ofereixen els anomenats adenovirus oncolítics. Els virus oncolítics són una estratègia biotecnològica d’elevada potència i selectivitat front el càncer. El sistema d’acció dels virus oncolítics és la multiplicació selectiva en cèl·lules tumorals, que provoca la mort de la cèl·lula tumoral i una gran amplificació de l’efecte terapèutic. D'aquesta manera, s'aconsegueix una eina terapèutica altament selectiva i amb gran capacitat antitumoral. Actualment VCN Biosciences està desenvolupant el seu primer candidat VCN-01 amb aplicació al càncer de pàncrees i el càncer de cap i coll. VCN-01 inclou la tecnologia hialuronidasa, la qual incrementa la dispersió del virus i el seu efecte antitumoral.

Les proves de concepte que demostren l’eficàcia in vivo d’aquests adenovirus oncolítics i la selecció del candidat que entrarà a fases clíniques s’han realitzat gràcies a un ajut VALTEC d’ACC1Ó.

El càncer de pàncrees presenta una supervivència mitjana dels pacients inferior a un any, ja que normalment es detecta tard i mostra resistència als tractaments actuals. Per tant, la recerca de VCN Biosciences es pot considerar un unmeet medical neech (necessitat mèdica no coberta) i un mètode alternatiu d’abordatge de la malaltia. Actualment el mercat occidental de fàrmacs d’aquesta malaltia es mou entre 400 i 500 milions d'euros anuals, amb una despesa per pacient entre 11.000 i 15.000 euros, segons fonts de l'empresa.

VCN Biosciences és una spin-off de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) que van constituir al maig del 2009 els doctors Gabriel Capellà, Ramon Alemany i Manel Cascalló de l‘ICO-IDIBELL. Actualment, el Dr. Manel Cascalló és el director Executiu de la companyia.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.