“Cal que els líders tinguin una visió optimista per contagiar-la als seus equips i superar plegats les adversitats”
Alfons Carnicero
Emprenedor de l’àmbit de la salut que ha participat en diversos cursos d'emprenedoria i programes d'acceleració, Alfons Carnicero va estudiar el Màster d’Enginyeria Industrial i Biomèdica a la UPC. Després va treballar a la indústria MedTech, en les àrees de desenvolupament de producte, avaluació clínica i fabricació. A l'octubre de 2018, va cofundar ABLE Human Motion, on exerceix com a CEO.
ABLE Human Motion és una spinoff de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que dissenya, desenvolupa i treballa per comercialitzar exoesquelets robòtics per augmentar i millorar la mobilitat humana. L'empresa de Barcelona ha creat un exoesquelet lleuger, fàcil d’utilitzar i econòmic que permetrà que persones paraplègiques puguin aixecar-se de la cadira de rodes i tornar a caminar. ABLE va ser un dels projectes europeus escollits per participar en la 1a edició de CRAASH Barcelona, el programa d’acceleració de Biocat organitzat en col·laboració amb el CIMIT (Boston), que forma part dels programes de bootcamp dirigits per EIT Health.
Per què vas voler ser emprenedor?
Des de ben petit hi ha dues coses que m’han fascinat: la tecnologia i l’esport. Durant els estudis, aplicava els coneixements adquirits per millorar el rendiment d’esportistes. Tot i això, quan estava acabant el Grau d’Enginyeria Industrial, el meu pare va patir 2 ictus, un fet que va canviar tots els meus interessos: des d’aleshores, vaig decidir dedicar la meva carrera professional a crear tecnologia que millorés la salut de les persones. Així, després d’estudiar Enginyeria Biomèdica i treballar en la indústria de dispositius mèdics, juntament amb dos enginyers vàrem decidir crear ABLE Human Motion, una empresa amb una clara missió: permetre la mobilitat de tothom.
Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara?
Saber-me envoltar de les persones i entitats adequades, a nivell d’equip, assessors, col·laboradors i inversors. L’equip és el principal actiu de l’empresa i del que personalment estic més orgullós. Hem sabut reclutar les persones adequades per assumir els rols més crítics de l’empresa (tecnologia, regulatori, clínic, qualitat...) i ara tenim un equip de 10 persones joves que treballa de forma molt eficient.
Quin és el millor consell que t'han donat?
Que sempre s’ha de veure el got mig ple. Emprendre és com una muntanya russa, on els èxits (i els fracassos) són freqüents i s’han de saber gestionar i afrontar ràpidament. Per això, cal que els líders tinguin una visió optimista per contagiar-la als seus equips i superar plegats les adversitats que es vagin trobant en el camí (que seran moltes). Amb dedicació, esforç i passió tot és possible. Aquest missatge crec que encara pren una major importància en els temps difícils actuals. Quan sembla que tot és negre, hem de ser capaços de mirar el futur amb esperança i centrar-nos més en les solucions que en els problemes.
I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?
La propera gran fita de l’empresa és l’inici de l’estudi clínic multicèntric que durem a terme a partir d’octubre a dos hospitals de referència internacional en neurorehabilitació, l’Hospital Universitari de Heidelberg (Alemanya) i l’Institut Guttmann (Barcelona). L’objectiu de l’estudi és avaluar la seguretat, viabilitat i usabilitat de l’exoesquelet en 30 pacients amb lesió medul·lar en un entorn hospitalari. Les dades d’aquest estudi s’utilitzaran per obtenir la certificació CE de l’exoesquelet com a dispositiu mèdic de classe IIa a finals de l’any vinent. A nivell de finançament, la propera fita serà tancar una ronda d’inversió Sèrie A d’aquí 1 any.