Vés al contingut

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, i el conseller de Salut, Manuel Balcells i Díaz han nomenat avui a Biocat coordinador del futur Hub de Teràpies Avançades durant la seva visita a l’entitat i a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). El projecte, que comptarà amb el Centre Nacional de Teràpies Avançades com a infraestructura clau, disposarà del principals agents del sistema d’R+I que fan recerca en teràpies avançades, des d’on es genera la invenció d’aquestes tecnologies.

“A Catalunya tenim un potencial extraordinari per desenvolupar el sector de teràpies avançades i posar-nos a la primera línia del que és la frontera de coneixement i aplicació de coneixement en matèria de salut a nivell mundial”, ha destacat el president Aragonès durant l’atenció als mitjans. 

“D’entrada tindrà una inversió de 60 milions d’euros, que es farà durant els propers 3 anys”, ha explicat Pere Aragonès que ha assenyalat que avui mateix s’ha fet l’encàrrec a Biocat “perquè dinamitzi els actors d’aquest hub de les teràpies avançades”. “És una aposta pel Govern que farem conjuntament amb la resta d’actors del sistema de la biomedicina a Catalunya”, ha explicat.

 
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, juntament amb el conseller de Salut, Manuel Balcells i el director general de Biocat, Robert Fabregat. 

Per la seva banda, el conseller Balcells ha remarcat que “al final d’aquest procés, el que hi ha són els pacients i la millora de la seva qualitat de vida. L’objectiu és l’aplicabilitat de la recerca, que aquesta es converteixi en producte sanitari i pugui millorar malalties”. El Hub inclourà també les empreses especialitzades en teràpies avançades que formen part del teixit industrial de Catalunya; així com el propi Sistema de Salut, que garantirà la necessària translació i validació clínica, i l’adopció i implementació d’aquestes tecnologies. 

Durant la visita, el president i el conseller han pogut conèixer de primera mà diversos exemples de l’aplicació de la bioenginyeria en el desenvolupament de teràpies avançades. Concretament han visitat els laboratoris del grup de recerca “Pluripotència per a la Regeneració d’Òrgans” ubicats dins dels espais de recerca interdisciplinaris de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), liderat per la Dra. Núria Montserrat, que treballa en l’àmbit de l’enginyeria de teixits i la medicina regenerativa.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i el conseller de Salut, Manuel Balcells durant la visita a les instal·lacions de l'IBEC.

Aragonès i Balcells s’han reunit posteriorment amb els membres del Patronat de Biocat, per tal de presentar el projecte davant els principals representants de la BioRegió. “Esperem que accepteu l’encàrrec de dinamització que la Generalitat vol fer a Biocat i que serà positiva per a la projecció del sector i la població en general”, ha explicat el president de la Generalitat. Durant la reunió, els membres han tractat les següents passes a dur a terme abans que al febrer es tanqui la definició del projecte i s’iniciï l’execució del seu pla operatiu.

Membres del patronat de Biocat en la sessió on el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha nomenat a Biocat coordinador del Hub de Teràpies Avançades.

Biocat, agent estratègic per garantir l’èxit del Hub

Tot plegat, doncs, el Hub de Teràpies Avançades estarà coordinat institucionalment per Biocat, qui identificarà i alinearà els agents de la BioRegió, públics i privats, que formin part del Hub. I des d’on es treballarà per garantir tota la cadena de valor, des de la seva generació i desenvolupament fins l’accés al mercat i al Sistema de Salut. “El Hub de Teràpies Avançades tindrà un gran potencial internacional perquè la tendència mundial és apostar clarament i invertir en el desenvolupament de teràpies avançades, personalitzades i basades en processos de bioenginyeria, i Catalunya compta amb els ingredients indispensables per liderar aquest àmbit”, ha explicat Robert Fabregat, director general de Biocat.

L’entitat, a més, treballarà per impulsar totes aquelles iniciatives estratègiques necessàries pel sistema, cercant-ne el finançament requerit per dur-les a terme –tipus les convocatòries actuals de l’ISCIII i el CDTI-, tot promovent i intensificant la col·laboració pública-privada per tal que s’arribin a acords amb farmacèutiques pel seu desenvolupament industrial.

El Hub de Teràpies Avançades s’ha consolidat amb l’acord del nou Centre Nacional de Teràpies Avançades (CNTA), però en aquest projecte ja feia quasi dos anys que s’hi treballava. El Govern de la Generalitat va presentar la proposta de desenvolupament d’un Hub de Teràpies Avançades al programa de fons europeus Next Generation EU com a resposta de futur en clau de recuperació i resiliència front a la pandèmia del coronavirus. 

Aquest formava part d’un dels tres eixos del projecte ‘Salut 2030’, que buscava mobilitzar 2.000 milions d’euros per impulsar la indústria pròpia i el pipeline de l’ecosistema, consolidar i escalar el teixit innovador de la BioRegió i transformar el sistema de salut de Catalunya. 

Per a més informació, podeu consultar la nota de premsa de Salut

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.