Vés al contingut

Amb 31 empreses i 16 entitats, Catalunya ha aportat la meitat del pavelló espanyol.

La participació catalana es tanca aquesta tarda amb una taula rodona sobre les aliances entre clústers europeus i nord-americans.

Quan aquesta tarda es tanquin les portes del McCormick Center de Chicago i es doni per clausurada la convenció BIO 2010, la delegació catalana s’endurà a les seves maletes cap a Barcelona una bona collita de possibles clients i potencials partners, contactes clau per desenvolupar noves teràpies i medicaments innovadors i preacords per la compra de tecnologies punteres desenvolupades a Catalunya.

La satisfacció entre les empreses i entitats que formen part de la delegació era notòria després de la segona jornada del certamen. Heidi Sistiaga, de Palau Pharma, subratllava l’impuls que ha suposat per aquesta companyia la presentació en el marc de la BIO dels resultats satisfactoris de la prova clínica (fase II) que ha realitzat l’empresa nord-americana Afectis Pharmaceuticals del producte Cimicoxib, una molècula descoberta i desenvolupada per la biotec del grup Uriach. “Es tracta d’un medicament per a la depressió que vam llicenciar a Afectis. Els resultats estadísticament significatius de la prova són un pas molt important perquè aquest producte descobert per Palau Pharma pugui arribar al mercat”.

Jaume Mir, d’Arquebio, assenyalava que, a més de diversos contractes internacionals, s’enduu de Chicago contactes amb mitjans especialitzats de referència, com Bio Pharm International, que properament publicarà un reportatge sobre la companyia, que acaba de canviar de seu i ha completat una segona ronda de finançament (Neotec II).

Per la seva banda, Francisco Javier Fernández, del CRC–Centre d’Imatge Molecular, destacava l’interès que han mostrat diverses empreses americanes, “amb les quals preveiem poder signar acords en les properes setmanes”, per la seva tecnologia, que permet diagnosticar a través de la imatge malalties com l’Alzheimer amb 10 anys d’antelació respecte a les primeres manifestacions externes de l’afecció o que possibilita  “seguir” a través del cos micromolècules marcades amb isòtops per provar l’efectivitat d’un medicament d’una forma totalment innòcua per l’animal o la persona subjecte de la prova.

Carlos Buesa, director general d’Oryzon Genomics, també es mostrava satisfet per la seva participació a la fira: “Hem constatat que les empreses farmacèutiques multinacionals tenen molt d’interès en els nostres programes preclínics i que valoren la novetat de les nostres aproximacions. Hem pogut donar continuïtat aquí a negociacions que s’havien obert mesos enrere en fires prèvies, com la BioEurope Spring de Barcelona, i esperem poder tancar en breu un acord important”.

Els responsables de Grifols Engineering, per la seva banda, han mantingut contactes a Chicago amb potencials socis per al desenvolupament d’un nou sistema d’envasat asèptic per lots de productes biotecnològics, que es troba ja en fase final. La divisió d’enginyeria de la multinacional catalana està també tancant negociacions amb una empresa americana per al subministrament de dues línies de buidat de plasma (dos sistemes ABO, Authomatic Bottle Opener, patentats per Grifols). “Hem signat la carta d’intencions i estem acabant de definir les especificacions finals”, assenyala Sergi Roura, CEO de Grifols Engineering.

També Telstar, una de les principals empreses de tecnologies mèdiques del país, que acudia per primer cop a la BIO, en fa una valoració positiva. “Hem vingut a presentar el primer bio-reactor per a screening de cultius cel·lulars, que és el primer producte d’aquest tipus que arriba al mercat, i estem molt contents de la recepció rebuda”, assenyala Roser Dalmau, representant de la companyia a la convenció de Chicago. “Les empreses internacionals que hem contactat han valorat molt bé aquesta nova tecnologia, ja que permet reduir a la meitat el temps necessari per un procés d’screening  i elimina totalment el risc de contaminació de les mostres, i estem segurs que això es traduirà en vendes en els propers mesos”.

No només les empreses fan una valoració positiva de la BIO. Valentí Llagostera, responsable de l’Àrea de Promoció del parc científic i tecnològic Parc de l’Alba —on es troba emplaçat el recentment inaugurat sincrotró— assenyala que “la BIO ens ha permès entrar en contacte amb parcs científics dels EUA i de Canadà on hi ha empreses amb potencial interès per estendre la seva activitat a Europa, i les quals volem que coneguin què els ofereix el Parc de l’Alba. També hem fet contactes molt importants amb dos dels grans operadors que aquí als Estats Units gestionen la construcció i adequació d’edificis per a empreses bio. Aquestes gestores juguen un paper clau en la selecció de l’emplaçament de les empreses per qui treballen i poden ser decisives a l’hora de captar companyies internacionals perquè s’instal·lin al nostre parc”.

En opinió d’alguns dels emprenedors presents a la delegació catalana, com Lluís Ribas, d’Omnia Molecular, o Marco Pugliese, de Neurotec Pharma, aquesta ha estat encara una convenció “de transició”, en la que s’han deixat sentir un any més els efectes de la crisi econòmica, amb un menor nombre de participants que en etapes anteriors (17.000 delegats aquest 2010 en front dels quasi 25.000 a la BIO de 2008). Tot i així, fan una lectura molt positiva de la presència catalana i espanyola. “Les empreses amb què he contactat estaven sorpreses del potencial del sector biotecnològic espanyol i, en especial, català. Les dimensions de l’estand —amb 1.000 metres quadrats, Espanya comptava amb el pavelló estatal més gran de la fira— i el nombre d’empreses i entitats que hi eren presents han sorprès a empreses i delegacions que no coneixien el nostre país”, assenyala Pugliese, per qui també és molt important el suport institucional rebut, amb la presència del vicepresident del Govern català, Josep Lluís Carod-Rovira, i la visita del ministre d’Indústria espanyol, Miguel Sebastian.

En la mateixa línia s’expressava Lluís Ruiz, director general d'Archivel, qui ahir va mantenir una reunió amb el vicepresident català per presentar-li l’estat del projecte de producció de la vacuna RUTI© contra la tuberculosi latent, que inicia ara els assaigs clínics de fase II a la República Sud-africana.

Per Biocat, que ha coordinat la delegació composta per més de 90 persones de 47 empreses i entitats, la valoració positiva dels delegats catalans i el gran nombre de consultes ateses sobre la BioRegió i els seus actius són un excel·lent retorn de l’esforç realitzat. A més, la BIO ha servit de marc per la signatura d’un conveni de col·laboració entre Biocat i Biopolis, l’entitat que agrupa els tres bioclústers de Quebec (Montréal InVivo, Pôle Québec Chaudière-Appalaches i Innovation et développement économique de Sherbrooke, IDES). El conveni té per objecte impulsar la posada en marxa d’una escola virtual del medicament, el foment del partenariat entre entitats i empreses de Catalunya i Quebec, i l’intercanvi d’experiències i coneixements.

Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, que aquesta tarda clou les activitats catalanes a la BIO participant en una taula rodona sobre bioclústers europeus i americans (Beyond the Horizon-Tearing Down Borders to Forge Alliances Between Biotech Clusters), conclou que “un dels grans valors de la presència en aquesta fira és que, a més d’impulsar la internacionalització del sector, absolutament necessària, afavoreix el mutu coneixement dels diferents actors de la BioRegió, reforça les relacions entre les nostres empreses i entitats i això crea les condicions per a  una col·laboració productiva a mig i llarg termini”.

Biocat és l’organització que coordina, dinamitza i promou la biotecnologia i la biomedicina a Catalunya. Impulsada per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, integra també diverses empreses i entitats de referència del sector.

Contacte a Chicago (-7h):
Adela Farré • Biocat • M. +34 626 992 057 • afarre@biocat.cat
Silvia Labé • Biocat • M. +34 662 315 400 • slabe@biocat.cat

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.