Biocat busca tecnologies de salut innovadores per accelerar la seva arribada als pacients
<ul>
<li><strong>El programa CRAASH Barcelona s’adreça a projectes de recerca en tecnologies mèdiques i salut digital sorgits de Catalunya i d’arreu d’Europa</strong></li>
<li><strong>Una diadema que combat la caiguda del cabell en quimioteràpia, un dispositiu que diagnostica falses amenaces de part o un exoesquelet de baix cost, entre les innovacions sorgides de les anteriors edicions</strong></li>
<li><strong>S’hi poden presentar propostes fins al 16 de març i el programa arrencarà el mes d’abril</strong></li>
<li><strong>La iniciativa està impulsada per Biocat amb l’acceleradora CIMIT (Boston) i EIT Health, el major consorci de salut europeu</strong></li>
</ul>
Barcelona, 16 de gener de 2020.- Biocat ha obert la convocatòria per participar a CRAASH Barcelona, el programa d’acceleració que ajuda investigadors catalans i d’altres països europeus a llançar al mercat innovacions en l’àmbit de les tecnologies mèdiques i salut digital. La convocatòria per participar-hi està oberta fins el 16 de març a www.craashbarcelona.org. El programa està impulsat per Biocat juntament amb amb l’acceleradora CIMIT (Boston) i el suport d’EIT Health, el major consorci de salut europeu.
CRAASH Barcelona busca apropar als pacients projectes de tecnologia puntera en l’àmbit del diagnòstic, dispositius i salut digital sorgits de centres de recerca, instituts de recerca i universitats de la BioRegió de Catalunya i d’arreu d’Europa. El programa, de 12 setmanes de durada, és gratuït i equity free i proporciona una borsa de fins a 10.000 euros per als viatges dels equips participants.
Durant el programa, els projectes seleccionats estaran guiats per mentors experts d’arreu d’Europa i del CIMIT (Boston), l'acceleradora de salut amb més experiència del món, que ha accelerat més de 600 projectes en 20 anys. Al llarg del programa, alguns dels projectes validaran les seves tecnologies i com encaixen en el mercat d’alguns dels ecosistemes sanitaris més importants d’Estats Units (Boston) i Europa (Barcelona i altres ciutats europees).
Aquesta és la 3a edició de CRAASH Barcelona, que va néixer el 2018 i pel qual han passat fins ara 18 projectes. Un d’ells és ABLE Human Motion, un exoesquelet robòtic lleuger que ajuda a caminar a pacients amb lesió medul·lar per afavorir la seva rehabilitació. “CRAASH Barcelona ens va ajudar a madurar el projecte en molt poc temps –destaca Alfons Carnicero, cofundador d’ABLE-. Vam fer més de 100 entrevistes amb tots els grups d'interès implicats en el producte, des de pacients fins a metges, la qual cosa ens ha ajudat a millorar l'exoesquelet i crear una proposta de valor convincent per a cadascun, a més de rebre assessorament d’experts que ens han ajudat en àmbits com la regulació, els models de negoci o les finances. Gràcies a això hem evolucionat el projecte i en acabar el programa vam tancar una ronda de finançament, hem evolucionat la tecnologia del nostre exosquelet per a la paraplegia: ja ha estat provat en 10 pacients, i aquest any iniciarem una validació clínica multicèntrica”.
Altres projectes innovadors que han passat per CRAASH Barcelona són Luminate Medical, un dispositiu elèctric portàtil per combatre la pèrdua de cabell causada per la quimioteràpia sense dolor, llistes d'espera i risc d'infecció; Fine Birth, un dispositiu que diagnostica en temps real les falses amenaces de part prematur amb un test ràpid i de baix cost; Biel Smartgaze, unes ulleres basades en visió per computador i realitat virtual per millorar la percepció visual de persones amb baixa visió; o iBreve, un dispositiu portàtil que es col·loca en el sostenidor i analitza els patrons de respiració de les usuàries per avisar-les quan el seu estrès arriba a nivells perjudicials.
Programa internacional
CRAASH Barcelona forma part del programa de bootcamps d’EIT Health, el principal consorci de salut europeu. Els projectes interessats en participar-hi poden enviar la seva candidatura fins el 16 de març. Un cop escollits els participants, la primera fase de CRAASH Barcelona començarà a l’abril amb un viatge a Galway (Irlanda) per donar el tret de sortida al programa. Després els projectes participaran en diverses sessions de formació online durant 9 setmanes i passaran una setmana a Barcelona coneixent la BioRegió de Catalunya i fent una formació intensiva que els prepararà per a la validació al mercat d'Estats Units i Europa.
La segona fase del programa consisteix en una immersió a l'ecosistema de Boston amb l’objectiu de validar el model de negoci, millorar la seva presentació, fer entrevistes personals i participar en sessions de networking. Finalment, en la tercera fase de CRAASH Barcelona els equips viatjaran a diferents ciutats d'Europa per tal de validar el seu projecte en mercats estrangers.
CRAASH Barcelona compta amb la col·laboració de l’Institut Català de la Salut, NIU Galway i Medicen (Paris), i BCN Tech City i Movistar Centre com a event partners.
Sobre Biocat
Biocat és l'organització que impulsa la BioRegió de Catalunya, l’ecosistema de les ciències de la vida i de la salut, i treballa per transformar la ciència i la tecnologia en creixement econòmic i impacte social. Biocat té experiència en l'acceleració de projectes de salut i desenvolupament de talent des de 2008. Des de llavors, Biocat ha invertit més de 13M € distribuïts en 450 programes i activitats en les quals han participat 24.000 professionals, més de 2.600 estudiants i 1.500 empreses i organitzacions, i ha ajudat a accelerar més de 165 projectes.
El 2013, amb l'objectiu d'augmentar l'impacte d'aquestes activitats estratègiques, Biocat va llançar Moebio, iniciativa que reuneix diferents programes de formació per accelerar l'emprenedoria i la innovació en l'àmbit sanitari. Moebio és un dels programes d’acceleració pioners a Europa, segons rànquings com els de Digitalhealth.careers, Mobile World Capital o Tech EU.
CRAASH Barcelona és un dels programes insígnia de Moebio, juntament amb Design Health Barcelona (d·Health Barcelona).