Vés al contingut

L’ecosistema d’innovació en salut de Catalunya ha mantingut la seva trajectòria de creixement el 2024, amb tots els indicadors a l’alça. Malgrat un context geopolític i econòmic complex, les startups i scaleups de salut han captat prop de 350 milions d’euros, assolint la segona millor xifra de la seva història. Aquestes i altres dades confirmen la importància estratègica del sector - que se situa en tercera posició en termes de valor afegit (VAB) i ocupació a Catalunya –, com es recull a l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2024, que es presenta avui a Barcelona.

El capital risc s’ha mantingut com la principal font d’inversió en startups i scaleups, amb prop de 278 milions d’euros (un 80% del total), una xifra notablement superior a la de l'any anterior, gràcies, en gran part, a la recuperació de l’interès de firmes d’inversió internacional, que ja sumen més de 150 companyies procedents majoritàriament d’Europa i els Estats Units. El 2024, el 75% del capital privat a Catalunya ha comptat amb inversió internacional, un factor clau per impulsar el volum de les rondes, tot i registrar una operació menys que l’any anterior (38 en total). 

Aquest creixement es deu en gran part a tres grans operacions que han concentrat prop del 70% del total d’inversió: Impress, amb una segona megaronda de 110 milions d’euros; INBRAIN Neuroelectronics, amb 46,2 milions d’euros, i la foodtech Heura, amb 40 milions d’euros. La segona font de finançament han estat els ajuts competitius, que amb més de 55 milions d’euros (16,25%), han contribuït un any més a escalar els projectes d’emprenedoria en salut.

Pel que fa a la tendència d’inversió segons subsector, ha destacat el repunt de les companyies de tecnologies mèdiques, amb 176 milions d’euros (principalment degut a la megaronda de l’startup de salut dental Impress), situant-se com el principal segment en captació d’inversió. Les biotecnològiques, amb 143 milions d’euros, han crescut lleugerament per sobre de l’any anterior. En canvi, amb 24 milions d’euros en inversió, el segment digital health ha caigut gairebé un 40% respecte el 2023, tal i com ha succeït en l'àmbit internacional.

Altres indicadors clau que evidencien l’escalabilitat de l’ecosistema són el nombre de les operacions d’inversió entre 4 i 50 milions d’euros, que continuen a l’alça, així com el nombre d’exits (empreses catalanes adquirides o llicenciades) que enguany han arribat a les 11, la xifra més alta de la història; i l’activitat M&A (fusions i adquisicions), que també ha estat intensa.

L’Informe 2024, que enguany arriba a la seva desena edició, també analitza altres indicadors macroeconòmics i d’activitat empresarial de la BioRegió de Catalunya, posant de manifest  la maduresa que viu el sector. L’ecosistema representa el 7,6% del PIB de Catalunya i aglutina més de 1.500 empreses, de les quals un 90% son petites i mitjanes empreses (pimes). Catalunya exporta més del 40% i importa més del 32% dels productes de ciències de la vida i la salut de l’Estat, consolidant-se com la segona comunitat autònoma amb més volum de comerç exterior en aquest àmbit.

El sector ocupa més de 280.000 persones de Catalunya (el 7,3% de la població ocupada) i es consolida com un dels hubs d’innovació en salut més importants d’Europa, amb l’arribada constant de centres d’innovació internacionals i grans multinacionals globals, principalment l’àrea metropolitana de Barcelona, on s’han instal·lat 23 nous hubs en els darrers anys. Això, sumat al sòlid i extens teixit farmacèutic català, ha convertit Catalunya en el focus de prop de la meitat de la indústria farmacèutica d’Espanya, amb empreses com AstraZeneca, que ha tornat a liderar per segon any consecutiu la captació d’inversió directa estrangera i la creació de nous llocs de treball. 

“El sector continua creixent a l’alça, i això es reflecteix en l’evolució positiva de gran part dels indicadors que recull aquesta desena edició de l’Informe de la BioRegió de Catalunya impulsat per Biocat. El lideratge de Catalunya en recerca d’alt impacte en salut, la competitivitat dels hospitals i centres de recerca, l’atracció de les principals multinacionals del sector i l’escalat de les startups i scaleups, entre d’altres, consoliden la BioRegió com un hub de referència europeu en innovació en salut.” I afegeix: “L’objectiu final és clar: transformar els avenços científics en solucions reals per a reptes globals que millorin la salut i el benestar de la societat”, ha destacat Robert Fabregat, director general de Biocat.
 

Referent global en innovació en salut i recerca clínica

Catalunya se situa entre els 10 països del món amb més participacions en assajos clínics, i ocupa la 5a posició a Europa, només per darrera de França, Itàlia, Espanya – on els centres catalans participen en més del 87% dels assajos actius de l’Estat- i el Regne Unit. A nivell mundial, se situa en 8è lloc, amb els Estats Units i la Xina al capdavant. Pel que fa a les àrees clíniques, s’ha registrat un fort creixement en assajos clínics sobre malalties metabòliques, salut mental i hematologia, mentre que l’oncologia es manté com la principal àrea d’investigació, representant el 32% del total, així com els estudis en sistema immunitari i el respiratori. La industria farmacèutica és el principal motor d’aquesta activitat, impulsant gairebé el 80% dels assajos clínics actius a Catalunya.

L’impacte de la recerca en els pacients es veu reflectit en el pipeline del sector, que compta amb 75 teràpies en desenvolupament en diverses àrees clíniques, liderades per l’oncologia, la dermatologia i les malalties minoritàries. Un 65% d’aquests tractaments es troben en fases avançades (II i III), pròximes a la seva comercialització i aplicació clínica per beneficiar a la ciutadania. Dins d’aquest pipeline, hi ha 21 teràpies avançades en desenvolupament clínic, principalment en oncologia. Aquests tractaments formen part dels més de 60 assajos clínics actius en teràpies avançades a Catalunya, que representen prop del 70% del total d’aquests estudis a l’Estat. Aquesta xifra consolida Catalunya com un referent en aquest àmbit, situant-la en la cinquena posició a Europa i la vuitena a escala mundial en nombre d’assajos clínics amb participació de centres catalans.

La publicació ofereix una visió completa de l’evolució de l’ecosistema a través de diversos indicadors clau, com el creixement de les companyies emergents, les noves infraestructures i iniciatives impulsades, el rànquing dels líders científics catalans i els principals avenços en recerca i assistència sanitària. També inclou anàlisis de segments empresarials estratègics per al futur de la salut, com la intel·ligència artificial (IA) i la biologia sintètica, així com una panoràmica sobre les concentracions actuals i futures dels hubs de ciències de la vida i la salut a Barcelona, entre altres aspectes rellevants.

Segons Silvia Labé, directora de l’Informe de referència sectorial, “l’edició 2024 ofereix una visió àmplia i detallada dels indicadors clau en l’evolució del sector, que permet extreure’n tres grans conclusions: en primer lloc, la solidesa de l’ecosistema d’innovació en salut a Catalunya, que ha demostrat una gran resiliència malgrat el context internacional; en segon lloc,  l’aposta per àrees estratègiques fonamentals per al futur de la salut, com les teràpies avançades i la intel·ligència artificial; en tercer lloc, la posició  capdavantera de Catalunya a escala europea i mundial, amb un interès creixent dels inversors internacionals, l’atracció de nous hubs d’innovació de multinacionals i la presència destacada  en els rànquings que avaluen l’excel·lència en recerca i la participació en assajos clínics, entre d’altres”. I conclou, “aquests resultats són fruit de la feina ben feta durant els darrers 20 anys”.

La presentació oficial de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2024 ha comptat amb la màxima representació institucional del Govern de Catalunya, encapçalada pel president de la Generalitat, Salvador Illa, així com les conselleres de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, i de Salut, Olga Pané. Per primera vegada, la jornada s'ha estès durant tot el dia i ha incòs sessions, taules rodones i espais de networking, on s'han reunit més de 800 professionals, entre directius d’indústria i entitats de recerca, hospitals, agents sectorials, comunitat emprenedora, xarxa d’inversors i experts de l’àmbit de la innovació en salut (veure programa).

Aquesta desena edició de l’Informe ha comptat amb el suport d’Alira Health, Almirall, AMGEN, AstraZeneca, Esteve, Grifols, Johnson&Johnson, Menarini España, Pfizer, Roche i Sanofi, i amb la col·laboració d’ACCIÓ, Catalonia Health, Farmaindustria, Fenin i la Generalitat de Catalunya. A més, la presentació ha donat el tret de sortida de la tercera edició de la “Barcelona Health Innovation Week”, una setmana dedicada a la innovació, l'acceleració i la tecnologia en salut, impulsada per Biocat. Aquesta iniciativa inclou prop de 60 activitats organitzades per entitats de la BioRegió, que posen en valor la diversitat i la riquesa de l’ecosistema de les ciències de la vida i la salut a Catalunya,  que precisament recull aquest l’Informe de la BioRegió.

 

Consulta aquí l'Informe de la BioRegió de Catalunya 2024. 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.