Vés al contingut

Barcelona, 11 de juny de 2018.- Un nou sistema permetrà que pacients amb malalties respiratòries cròniques puguin fer-se espirometries forçades d’alta qualitat als centres d’atenció primària catalans i que les dades s’integrin automàticament a la seva història clínica. Això permetrà un millor control de l’evolució de la funció pulmonar i, a mig termini, es podrà observar una reducció de les derivacions de pacients a les consultes dels hospitals. El nou programa d’espirometries ha estat liderat pel consorci NEXTCARE amb el treball col·laboratiu de l’oficina d’eSalut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català de la Salut (ICS), Eurecat i l’Hospital Clínic de Barcelona en el marc de NEXTHEALTH, la comunitat RIS3CAT en salut liderada per Biocat, impulsada per ACCIÓ i finançada per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

L’espirometria forçada és una prova que permet mesurar el volum pulmonar i la rapidesa de buidatge de l’aire del pulmó. Per fer aquestes mesures cal bufar amb la màxima força i rapidesa tot l’aire que sigui possible des d’una posició d’inspiració màxima: L’espirometria forçada és una de les eines diagnòstiques que es fan servir amb més freqüència per a pacients amb malalties respiratòries cròniques (com l’asma i l’MPOC).

Fins ara, la realització i/o interpretació de la prova es feia en la majoria de centres d’atenció Primària, però el control de qualitat s’havia de fer manualment i els resultats de la prova no s’incorporaven directament a la història clínica del pacient. Aquestes circumstàncies dibuixaven un mapa molt heterogeni quant a la utilitat de la espirometria i en molts casos generava derivacions del pacient als hospitals. Amb el nou programa, augmentarà la capacitat de resolució dels professionals d’atenció primària i es contribuirà a optimitzar la col·laboració entre aquests professionals i els especialistes de respiratori.

 

 

Innovació ‘Made in Catalonia’ per exportar a altres sistemes sanitaris

El nou programa d’espirometries compta amb un software i un document estandarditzat que milloren de forma molt significativa la qualitat i la interpretació de la prova. El nou sistema, a més, facilita l’avaluació de l’evolució temporal dels resultats d’un determinat pacient independentment del lloc on s’hagi fet la prova.

D’aquesta manera, els professionals d’atenció primària milloraran de forma notable la capacitat de resolució de problemes d’aquests pacients estalviant visites a l’hospital. En cas de dubte en la interpretació dels resultats, els especialistes hospitalaris podran valorar l’informe del pacient des de la seva carpeta electrònica de salut, sense necessitat de visita presencial. L’especialista podrà veure amb un cop d’ull tot l’historial d’espirometries fetes pel pacient i utilitzar aquesta informació per prendre decisions.

Els diferents aspectes del nou programa han estat avaluats per diversos estudis publicats en revistes científiques. El potencial de transferència de la iniciativa s’ha analitzat durant 6 mesos en el CAP de Numància de l’Institut Català de la Salut, a Barcelona. Al gener de 2018 es va iniciar el període de desplegament a tot Catalunya amb l’avaluació de la seva acceptabilitat per part dels professionals i l’ impacte en el sistema de salut.

“Després de presentar-lo a Londres en el marc del congrés de la Societat Europea de Respiratori (ERS), el nou sistema ha generat gran expectació entre les societats científiques internacionals, amb notables expectatives de desplegament a diferents sistemes sanitaris arreu del món”, destaca Felip Burgos, infermer doctor en Medicina de l’Hospital Clínic-IDIBAPS. El nou mètode obre la porta a l’elaboració de models predictius per a l’atenció més personalitzada dels pacients respiratoris crònics.

   

Sobre Biocat i les Comunitats RIS3CAT

Les Comunitats RIS3CAT, impulsades per la Generalitat a través d’ACCIÓ, són consorcis sectorials formats per empreses, centres tecnològics, universitats i agents d’R+D amb l’objectiu de desenvolupar durant 3 anys projectes transformadors amb alt impacte per a l’economia catalana. En total s’han aprovat 11 Comunitats RIS3CAT en els àmbits de l’alimentació, la salut, l’energia, la mobilitat sostenible, la tecnologia aplicada a la salut, la impressió 3D, la mobilitat connectada, la indústria 4.0, la fabricació avançada, la producció agroalimentària i l’aigua. En total s’han atorgat ajuts de 43 milions d’euros.

En aquest context, Biocat coordina la comunitat NEXTHEALTH: Solucions Multidisciplinàries per als Propers Reptes de Salut, per donar resposta als principals reptes relacionats amb la salut a l'actualitat. NEXTHEALTH està format per 5 projectes, entre ells NEXTCARE, projecte liderat pel centre tecnològic Eurecat conjuntament amb l’Hospital Clínic. Entre d’altres línies de treball, aquest projecte pretén desplegar a tota la xarxa sanitària de Catalunya serveis d’atenció integrada.

Biocat és l'organització que impulsa la BioRegió de Catalunya, el sector català de les ciències de la vida i de la salut, i treballa per transformar la ciència i tecnologia en creixement econòmic i impacte social. En 10 anys, Biocat ha accelerat amb èxit 96 projectes de ciències de la vida que han generat 300 nous llocs de treball.

 

 Descarrega la nota de premsa 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.