Vés al contingut

En aquest article us presentem projectes inspirats en la problemàtica dels seus creadors. Històries personals que han estimulat als emprenedors a desenvolupar solucions mèdiques innovadores, accelerades a CRAASH Barcelona o conceptualitzades a d·HEALTH Barcelona i que ja estan, o aviat estaran, canviant el món.

1.ABLE: la malaltia d’un pare que impulsa la creació d’una tecnologia per poder caminar

El seu pare va patir dos ictus, un fet que va canviar tots els seus interessos. Des d’aleshores, Alfons Carnicero va decidir dedicar la seva carrera professional a crear una tecnologia que millorés la salut de les persones. Així, juntament amb dos enginyers va decidir crear ABLE Human Motion, una empresa amb una clara missió: permetre la mobilitat física de tothom.

La spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) dissenya, desenvolupa i treballa per comercialitzar exoesquelets robòtics per augmentar i millorar la mobilitat humana. Va ser un dels projectes europeus escollits per participar en la 1ª edició de CRAASH Barcelona (2018). Segons Carnicero, el programa d’acceleració de Biocat els hi va permetre convertir el seu projecte universitari en una empresa, així com poder connectar amb l’ecosistema d’atenció mèdica de Boston. 

2. Biel Glasses: unes ulleres intel·ligents per al seu fill amb baixa visió

En Biel és un nen que té baixa visió. El 2017, el seu pare, en Jaume Puig, va decidir endegar un projecte per solucionar el problema que afectava al seu fill. “Posar en marxa una empresa va ser el millor mitjà per aconseguir i canalitzar els recursos necessaris per desenvolupar el projecte”, explica. 

Així va néixer Biel Glasses, una tecmed que desenvolupa unes ulleres intel·ligents que permeten a les persones amb baixa visió moure's de manera autònoma sense requerir l'ajuda d'un tercer. La startup també ha estat una de les empreses accelerades pel programa CRAASH Barcelona

 

3. Butler Scientifics: la màgia de les dades complexes per accelerar els treballs científics 

El càncer va fer obrir els ulls a Ray G. Butler, fundador i CEO de Butler Scientifics . “Quan la meva mare va morir d'un tumor de pulmó fulminant, vaig sentir que la ciència necessitava més energia per accelerar els descobriments i portar-los a la pràctica en forma de teràpies efectives”, recorda.

A partir d’aquí, l’any 2014 va fundar la startup que desenvolupa i comercialitza AutoDiscovery, un software d'anàlisi exploratòria de dades automatitzat, exhaustiu i intel·ligent que ajuda els equips de recerca biomèdica que treballen en universitats, hospitals i empreses farmacèutiques a desvetllar relacions estadístiques de gran potencial però que estan ocultes entre les dades dels seus estudis.

 

4. Cebiotex: la història de la Sara que impulsa a un enginyer tèxtil a lluitar contra el càncer infantil

El projecte emprenedor Cebiotex  va néixer de l’inconformisme de Joan Bertrán, cofundador i CEO, de no acceptar la mort de la Sara, una nena de sis anys filla d’uns amics que va morir de càncer. “Quan l’estàvem enterrant a Girona vaig pensar que allò era una injustícia i que havia d’aprofitar la meva formació i experiència en enginyeria tèxtil per ajudar a combatre el càncer, però especialment l’infantil”, recorda. 

Cebiotex és una spin-off de la UPC i l’Hospital Sant Joan de Déu que desenvolupa una membrana biodegradable que allibera dosis elevades de quimioteràpia (fàrmac: SN38) en la ferida on s’ha extirpat un tumor després de la cirurgia. La biotech va fundar-se el 2012 després de validar el projecte al BioEmprenedor, programa que seleccionava els millors projectes biotecnològics o farmacèutics impulsat per Biocat, La Caixa i Barcelona Activa. Actualment, es troba en fase 2 A de l’assaig clínic i, segons afirma l’emprenedor “els resultats han estat esperançadors”. 

5. HealthQuay: una plataforma digital per ajudar als pacients de càncer, la malaltia que va fer perdre la vida de la Txell

Marc Rafat, enginyer mecànic que portava 15 anys treballant en automoció i maquinària industrial, va decidir donar un gir a la seva carrera quan, després de tenir el seu tercer fill, la seva dona Txell va morir també a causa d'un càncer de pàncrees. “Vaig decidir que volia dedicar-me a solucionar el problema que ens havíem trobat durant la malaltia de la meva dona: la dificultat per trobar tractaments disponibles”.

Arrel d’aquest fet va decidir apuntar-se al programa d·HEALTH Barcelona, impulsat per Biocat. "La formació em va donar les eines necessàries per crear HealthQuay, una plataforma online que connecta pacients amb càncer amb les millors opcions de tractament disponibles al món. 

 

6. LactApp: l’app sobre lactància que sorgeix de la pròpia experiència de la cofundadora 

El currículum de Maria Berruezo no és l’habitual entre els emprenedors en digital health. Llicenciada en Publicitat i Relacions Estratègiques i Màster en Gestió del Coneixement, va fundar la seva pròpia agència de comunicació. La seva maternitat, però, va capgirar la seva trajectòria professional: va formar-se com assessora de lactància i va fundar LactApp, on conflueixen tots els seus interessos: lactància, dona, impacte social i comunicació. “A l’arribar a la maternitat, moltes dones xoquem contra la realitat que trobem: la lactància pot ser molt dura, es passa malament i costa trobar els recursos i les respostes adequades”, explica l’emprenedora.

LactApp és una startup dedicada a l’atenció de la dona durant la maternitat a través d’una aplicació mòbil capaç de resoldre consultes de forma automatitzada i personalitzada. Actualment, és l’aplicació líder de lactància i maternitat a Espanya. 

7. MJN Neuroserveis: un àngel de la guarda per a persones amb epilèpsia (com la Marina)

David Blánquez, enginyer informàtic, va decidir fa anys que la tecnologia havia de poder ajudar la seva filla Marina, afectada per epilèpsia refractària des dels 2 anys d’edat. Els metges disposaven d’aparells que registren els atacs quan es produeixen, a l’àmbit hospitalari, però ell buscava com d’anticipar-se a les crisis fora de l’hospital. Va crear MJN Neuroserveiss l’any 2012 fruit d’una conversa amb els cofundadors: Salva Gutiérrez i Xavier Raurich

“El David ens va explicar el cas de seva filla, que té epilèpsia i que és farmacorresistent, com el 30% dels afectats, recorda el David, CEO de MJN Neuroserveis. L’empresa desenvolupa un dispositiu semblant a un audiòfon que detecta les ones cerebrals a través del canal auditiu de l’orella i, connectat a una app mòbil, indica en tot moment la probabilitat que es produeixi una crisi.

 

8. NINEVAH: el projecte personal per posar fi a les malalties rares de ronyó

En Marc Ramis ja era emprenedor d’empreses biotec quan va decidir fundar Ninevah Therapeutics, El motiu va ser que al seu fill li van diagnosticar la síndrome nefròtica genètica (SN), una malaltia renal sense cura. “En aquell moment vaig comprometre’m a fer alguna cosa amb les eines que tenia”, recorda el cofundador i CEO de la startup

Ninevah es va posar en marxa el 2019 i desenvolupa teràpies gèniques per tractar persones amb malalties rares de ronyó. “Vaig adonar-me que el que havia començat com a un projecte personal era en realitat una necessitat mèdica no coberta”, explica l’emprenedor.

 

9. Rheo Dx: analitzar la qualitat de la sang amb menys de cinc minuts

De vegades és l'experiència pròpia la que motiva el futur emprenedor. És el cas de Joan Grasas, enginyer de telecomunicacions i llicenciat en investigació de mercats, cofundador de RheoDx: "Vaig voler emprendre en salut perquè sóc pacient crònic i conec en primera persona l'impacte que té la innovació en la qualitat de vida de les persones”, destaca. 

RheoDx desenvolupa un dispositiu mèdic per detectar anomalies de les cèl·lules de la sang. Ho fa amb una sola gota, sense reactius, i retorna els resultats en 5 minuts. “Crec que un no “vol” ser emprenedor, sinó que les experiències personals, motivacions i el seu caràcter curiós l’empenyen de forma natural en aquesta direcció”, declara Grasas.

10. WIVI Vision: una solució per detectar alteracions i millorar la salut visual

A la mare de l’Eva Garcia, amb 50 anys, li van detectar un problema neurodegeneratiu a través dels ulls. Deu any més tard, la malaltia va ser la causa de la seva mort. “Em va cridar l'atenció la importància de la visió en l’aspecte neuronal i cognitiu” i va identificar una gran oportunitat en l’àmbit tecnològic i empresarial, juntament amb Juan Carlos Ondategui-Parra. 

Aquest és l’origen de WIVI Vision, una startup que desenvolupa una tecnologia en 3D basada en intel·ligència artificial i el sistema Watson d’IBM per detectar i millorar les disfuncions visuals, tant en infants com en adults. “El nostre objectiu és ajudar la gent proporcionant una solució assequible i robusta per millorar les limitacions visuals, acadèmiques, professionals o socials que creen les disfuncions visuals, d’una manera molt divertida i innovadora”, explica l’Eva, cofundadora i CEO de l’empresa.


Si aquestes històries tan inspirat, no oblidis que la 4ª edició de CRAASH Barcelona comença al setembre i que hi ha temps per presentar candidatures fins el 15 de juny i que la 8ª edició de d·HEALTH Barcelona comença al març de 2022 i que també pots reservar plaça ja!

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.