Vés al contingut

Clara Campàs és Doctora en Farmàcia i ha desenvolupat la seva carrera professional a la indústria farmacèutica, ocupant diverses posicions executives a Advancell i Kern Pharma. Des de 2019 és partner i cofundadora del fons de capital risc especialitzat Asabys Partners, amb seu a Barcelona.

 

Després de 5 setmanes confinats: esteu notant canvis en el dealflow que us arriba?

A grans trets, no estem veient canvis. Les primeres setmanes de confinament vam rebre’n al mateix ritme que en rebíem fins ara: potser després va reduir-se una mica, però poc.

 

S’han vist afectades les rondes d’inversió que teníeu obertes?

Actualment estem tancant un parell de rondes internacionals i no ha parat res, tot continua en marxa i a la mateixa velocitat. Evidentment haurem de signar el notari de manera diferent, els temes legals s’hauran de portar de manera diferent, i no podrem visitar presencialment les companyies en les que volem invertir, però els timings segueixen exactament igual que com estaven planejats.

 

Les grans conferències del sector s’estan fent de forma virtual. Com us afecta això?

Jo encara no he sabut trobar el valor d’aquestes conferències virtuals, perquè justament el valor d’aquests esdeveniments és poder veure’t presencialment amb les persones amb qui normalment ja et comuniques per altres vies. Penso que ens tornarem tots més restrictius en aquest sentit i no en farem tantes cada any, però les seguirem fent presencials quan es pugui.

 

Veieu una major predisposició per part dels grans inversors a invertir en fons especialitzats en salut com el vostre?

Totes les iniciatives noves que no tenien el fundraising fet, s’estan deixant pel 2021. Ara no és el moment de fer fundraising agressiu, però tot i això estem rebent trucades d’inversors que demanen invertir en salut. Veiem un increment creixent en el sector salut i també en el venture capital en general, perquè hi ha molts inversors que ja estan una mica cansats del mercat habitual i busquen capital risc, que és més acíclic i no depèn tant dels mercats. A més, veuen que invertir en salut pot ser rentable perquè cada cop se li està atorgant més importància socialment.

 

Heu fet algun tipus de recomanació a les vostres empreses davant d’aquesta situació?

Sí, hem fet un seguiment molt proper a les companyies del nostre portfoli. Diferenciem entre 2 tipus d’empreses, les que tenen vendes (empreses de digital health) i les que estan desenvolupant producte (tecnologies mèdiques). Les primeres veuen afectada la seva facturació, i han de tenir flexibilitat per canviar els objectius que tenien per a aquest any: per això els hi recomanem analitzar amb molt rigor l’impacte de la situació sobre la seva empresa. En les companyies que no facturen els hi hem recomanat analitzar com es pot veure afectat el seu calendari i com això pot afectar les seves necessitats de finançament futures.

 

El creixent interès pels antivírics i les vacunes que ha generat aquesta crisi podria fer créixer l’interès en els inversors per aquestes àrees?

Segur que sí. Les malalties infeccioses són un gran problema per a la societat, però l’estructura i preus dels antibiòtics fan que no sigui atractiu per fer inversió des del capital risc. Ens hem afartat de veure projectes de malalties infeccioses i quan feies els càlculs de retorn de la inversió no sortien mai positius, però actualment ens ho repensarem més. Segur que s’invertirà més en infeccioses. A nosaltres, més que els projectes enfocats a Covid-19, ens agraden els projectes capaços d’adaptar-se a diferents epidèmies i pandèmies que puguin anar sorgint. Actualment el 70% dels projectes que rebem són d’oncologia, però cal diversificar les inversions.

 

Quins canvis preveieu que pot generar aquesta crisi a mig i llarg termini?

M’agrada pensar que la societat aprèn coses quan hi ha problemes així. El sector salut s’està revaloritzant, s’està veient que els ciutadans comencen a parlar de virologia i de temes científics. Sempre ens havíem queixat que la societat general no tenia coneixements mínims bàsics de salut i ciència: aquest interès haurà servit per veure la importància del sector salut i d’invertir-hi perquè el sector científic i sanitari tingui el capital suficient com per ser un dels motors econòmics i socials d’Europa.

 

Quin missatge cal donar a societat i administracions per afavorir la inversió en biotecnologia com a aposta segura a mig termini?

La necessitat de mantenir la nostra salut és una necessitat intrínseca de l’ésser humà que seguirà present sempre, i cada vegada més perquè vivim més anys. Com a societat hem d’invertir molt més en biotecnologia però també ser mes selectius en el que invertim, fer-ho en projectes disruptius que aportin valor i que siguin globals. Si som capaços de fer això, el retorn és una qüestió de temps i de que siguem capaços tots plegats de gestionar aquestes inversions amb sentit comú.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.