Memòria Biocat 2023: repàs d’un any d'impuls i lideratge
La Memòria d’activitats 2023 de Biocat, publicada aquest mes de juliol, presenta, per una banda, el ventall de programes que Biocat ha liderat i, per l’altra, els projectes i activitats als quals s’hi han dedicat més recursos o que han tingut un impacte destacable, atenent a les prioritats estratègiques de l’organització.
El 2023 ha estat un any destacat, marcat per l’impuls i lideratge de projectes estratègics d’alt impacte, així com l’aprovació per Patronat del nou Pla Estratègic per al període 2024-2027, un instrument que recull els cinc reptes que impacten i impactaran en la BioRegió de Catalunya identificats pels diferents agents de l’ecosistema.
L’entitat va jugar un paper crucial en la priorització i impuls d'iniciatives estratègiques que tenen com a objectiu millorar la posició de Catalunya en àrees clau com la recerca, la innovació i la salut. Un exemple d'això va ser el lideratge en el Programa d'Accés de la innovació al Sistema de Salut de Catalunya (PASS) i la Xarxa de Teràpies Avançades de Catalunya, projectes impulsats pel Govern de la Generalitat. És així com, al mes de setembre de 2023, la Subcomissió d’Adopció de la Innovació al Sistema de Salut, coordinada per Biocat, va presentar un Pla Operatiu on es recollien les vies i mecanismes d’accés al Sistema de Salut de Catalunya. Uns mesos més tard, al desembre, Biocat feia públic el Pla d’Acció de la Xarxa de Teràpies Avançades de Catalunya per posicionar la BioRegió de Catalunya com un dels líders europeus en aquest àmbit.
Tal i com destaca el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, al pròleg de d’aquesta memòria “Sense cap mena de dubte, Biocat és un actor essencial de tot l’ecosistema. N’assumeix el lideratge, actuant com a motor del sector i alhora, com a corretja de transmissió entre els diferents actors que en formen part de l’ecosistema”. I afegeix, “Catalunya s’ha convertit en un dels hubs d’innovació en salut més competitius d’Europa. Un potencial que es desprèn de forma clara de les dades que presenta la Memòria d’activitats 2023 de Biocat”.
Així doncs, donem un cop d’ull a les prioritats i activitats que van ocupar a l’equip durant aquest any, i que podeu conèixer en més profunditat en la Memòria d’activitats 2023 de Biocat.
Impuls a la transferència de tecnologia, talent, acceleració i inversió
Durant el 2023, Biocat va continuar desenvolupant programes d’innovació, formació de professionals i emprenedors, acceleració de projectes i facilitant l'accés a capital i inversors. Entre els programes destacats, cal esmentar la sisena edició de CRAASH Barcelona, amb sis equips seleccionats (Embryocure, Fecundis, Intelligent IDAM, MedBrain, Time is Brain, Ysotope Theranostics), i la primera edició del d·HEALTH Barcelona Part Time, en format híbrid, que va comptar amb la participació de quatre equips multidisciplinars, que van fer la immersió clínica a quatre hospitals de referència de Catalunya: Hospital Universitari Parc Taulí – Servei d’Oncologia; Hospital Universitari Vall d’Hebron – Servei de Rehabilitació; Hospital Universitari de Bellvitge – Servei de Neurologia i Hospital Universitari Germans Trias i Pujol – Servei de Nefrologia.
A més, Biocat va organitzar la segona edició del Tech Transfer Day, la trobada anual d’Oficines de Transferència de Tecnologia de Catalunya, que va reunir prop de 70 professionals. El llançament del portal Invest BioRegion Portal va ser un altre èxit destacat. Una plataforma de matchmaking per donar visibilitat a startups catalanes i projectes de la BioRegió.
Posicionament i influència internacional
Un dels eixos principals de la estratègia de Biocat és la internacionalització de la BioRegió, i el 2023 es van realitzar diverses accions per establir aliances amb agents europeus i internacionals, projectar els actius de la BioRegió i facilitar l’accés a mercats internacionals. Entre els projectes destacats hi ha l'EDAH, que promou un espai comú de dades en salut a Europa, organitzant esdeveniments i taules rodones per analitzar la preparació de Catalunya davant aquest repte. També es va presentar a la Comissaria Mariya Gabriel i es van publicar estudis sobre l’estat de la salut digital a diversos països europeus.
A més, Biocat va participar en diversos projectes d’Horitzó Europa, com INNAXE, que busca fomentar la interconnexió d’ecosistemes europeus i millorar la seva capacitat d’innovació, i FLASH, que analitza els mecanismes de finançament dels sistemes de salut europeus. També es van destacar altres iniciatives com SafeNMedTech, una plataforma per a dispositius mèdics basats en nanotecnologia, i EATRIS Plus, que ha creat eines per a la medicina personalitzada a Europa. En el marc de BioMan4R2, es van realitzar enquestes i focus grups per mapar les necessitats en bioproducció i tecnologies mèdiques a Catalunya, i BRIGHT va permetre analitzar la maduresa digital del sector en diverses regions europees.
Finalment, durant el 2023, Biocat va reforçar la seva presència internacional amb la participació en la Reunió Anual del Consell Europeu de Bioregions, on Montserrat Daban va ser escollida presidenta de la Junta Directiva. També va participar en el Fòrum de Cooperació Industrial de la HERA, l’Agència de la Comissió Europea per a la Preparació i Resposta en Salut, i va signar el Pacte per les Competències de la Comissió Europea, reafirmant el compromís de Biocat amb el desenvolupament de competències en salut a Europa.
Veu pròpia i influència estratègica
Amb l’objectiu de contribuir a dinamitzar i maximitzar la visibilitat dels agents de l’ecosistema, generar sentiment de pertinença i facilitar interaccions que impactin positivament en l’exercici de la seva activitat, Biocat va desplegar una bateria d’accions per reforçar i garantir la reputació de la BioRegió a escala local, nacional i internacional.
La presentació de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2022, al febrer de 2023, va reunir a més de 600 persones del sector, consolidant-se com una de les cites imprescindibles de l’ecosistema. L’edició, que va comptar amb la col·laboració d’ACCIÓ, les associacions CataloniaBio & HealthTech, Farmaindustria i Fenin, així com de les empreses Amgen, ESTEVE, Almirall i Alira Health, va mostrar un creixent segment d’startups i scaleups que van batre rècord històrics en finançament, i uns indicadors que consoliden la BioRegió com un dels hubs d’innovació en salut més dinàmics d’Europa i el primer de l’Estat, amb l’aterratge constant de centres d’innovació internacionals i multinacionals.
La presentació de l’Informe es va convertir en el tret de sortida de la primera edició de la Barcelona Health Innovation Week, quatre dies on 20 entitats van organitzar diverses activitats que van visibilitzar la riquesa i diversitat de l'ecosistema de les ciències de la vida i la salut al territori.
També cal destacar la capacitat de Biocat per atraure i acollir fires internacionals. Un clar exemple va ser l'èxit de BIOSPAIN 2023, un dels esdeveniments més grans de biotecnologia del sud d'Europa, que es va celebrar a Barcelona, gràcies a una col·laboració entre Biocat, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. La fira va batre rècords i va consolidar la ciutat com a lloc destacat per futures edicions. També va organitzar trobades internacionals a Barcelona, com el 4YFN, on més de 45 startups de salut de la BioRegió van participar.
Un dels objectius de Biocat és donar visibilitat a la BioRegió de Catalunya i els agents que la integren. Per aconseguir-ho, l’entitat treballa diàriament per facilitar informació actualitzada sobre el sector de les ciències de la vida i la salut als professionals i el públic general, nacional i internacional, a través de diferents canals de comunicació. Les principals eines utilitzades per Biocat per tal de divulgar l’activitat de la BioRegió són els mitjans de comunicació, el web de Biocat, que es va estrenar a finals de 2023 amb un look&feel més modern, amb millor funcionalitat i accessibilitat als continguts; els butlletins electrònics i les xarxes socials. Podeu trobar en aquest apartat els indicadors del web, les xarxes socials, els butlletins electrònics i els impactes a mitjans de comunicació.