Memòria Biocat 2020: repàs d’un any històric
Biocat va activar ràpidament tots els seus ressorts comunicatius, de connexió, d’acceleració i de projecció per donar una resposta a l’alçada del sector en un moment anomenat a nivell global “la gran acceleració”.
Per a una entitat com Biocat, que té per missió maximitzar l’impacte econòmic i social de l’ecosistema d’innovació en salut a Catalunya, 2020 ha representat un enorme estímul a l’acceleració i un important repte per apalancar l’esforç i l’activitat desenvolupada pels agents de recerca i innovació de la BioRegió. La Memòria d’activitats de Biocat, publicada aquest mes de juliol, presenta, per una banda, el ventall de programes i convocatòries llançats o adaptats específicament per combatre l’impacte de la COVID-19 i, per l’altra, els projectes i activitats als quals s’hi han dedicat més recursos o que han tingut un impacte destacable, atenent a les prioritats estratègiques de l’organització. En aquest sentit, 2020 ha estat un any clau en la definició i aprovació per Patronat del nou Pla Estratègic a seguir durant els propers 3 anys (2020-2023) – i que identifica els següents eixos estratègics:
1) impuls a la transferència de tecnologia, el desenvolupament de talent i l’acceleració;
2) veu pròpia experta amb reptes i propostes sectorials donant suport estratègic a l’Administració i altres entitats de l’ecosistema
3) projecció i posicionament internacional de la BioRegió i dels seus agents, facilitant l’atracció d’inversió, les connexions internacionals i la influència internacional en polítiques sectorials.
Tal i com destaca el Molt Hble. President Aragonès al pròleg de la memòria “...el mèrit de Biocat és indestriable de les capacitats, el talent i la iniciativa de les institucions de recerca i innovació de Catalunya” i “...el darrer període no ha fet sinó reforçar la influència positiva de l’organització, dinamitzant, connectant, promovent i activant totes les entitats i agents de l’ecosistema per contribuir a aquest màxim impacte de la recerca i la innovació en ciències de la vida i la salut que sorgeix de Catalunya”.
Aquesta és una selecció de les prioritats i les activitats que trobareu al recull i que han que han ocupat i dedicat a l’equip durant aquest any i que podeu conéixer en més profunditat aqui.
Impuls a la transferència de tecnologia, talent i acceleració
Biocat, en la seva missió, es posiciona com aglutinador de recerca i innovació, des del seu origen (universitats, centres, hospitals...) fins a l’arribada de la innovació al teixit empresarial. Per dur-ho a terme, l’entitat va desenvolupar, dinamitzar i, sobretot, readaptar al context, programes i activitats situats entre el talent i l’acceleració en totes les vessants del procés d’innovació i transferència de tecnologia.
A continuació, fem un breu repàs dels principals programes i projectes duts a terme durant els 2020 en aquest eix:
Aquest va ser un dels projectes estrella de Biocat durant l’any 2020. Al llarg de la pandèmia, Biocat va treballar per a posar en coneixement de l’ecosistema la gran quantitat de projectes i iniciatives que s’anaven duent a terme durant els mesos més convulsos de la crisi sanitària. Així, al mes d’octubre es tenien comptabilitzats més de 60 projectes d’investigació a Catalunya sobre la Covid-19.
Sota aquesta premissa i amb l’objectiu de donar visibilitat i enfortir la col·laboració entre els diferents agents de l’ecosistema, Biocat va dur a terme un Workshop virtual dels projectes de la BioRegió de Catalunya sobre la COVID sota el nom: Chasing COVID. Un total de 229 persones (196 via web i 33 ponents i membres de l’organització) es van connectar en línia per a debatre i agafar consciència sobre els projectes catalans per a la COVID.
El 2020, Moebio va llançar la tercera edició de CRAASH Barcelona, el programa d’acceleració de 12 setmanes, impulsat per Biocat, el CIMIT i EIT Health per ajudar investigadors i emprenedors catalans i d’altres països europeus a llançar al mercat innovacions en l’àmbit healthtech.
La tercera edició va rebre un 20% més de sol·licituds respecte l’any anterior. En total es van rebre 78 sol·licituds de 21 països diferents. Finalment es van seleccionar 11 equips (6 catalans i 5 no-catalans), dels quals 6 eren projectes i 5 startups ja constituides.
També es va dur a terme la 7a edició del programa de postgrau d·HEALTH Barcelona que se’ns dubte es va veure fortament marcada per la crisi de la COVID-19.
Inicialment els participants van encetar durant dues setmanes unes setmanes la seva immersió clínica a l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, però la crisi sanitària de la Covid-19 va obligar a interrompre-la. Tot i la situació, Biocat va reorientar el programa per tal que els participants centressin els seus esforços en identificar necessitats actuals i futures lligades a la pandèmia, i proposar solucions que ajudessin a donar-hi resposta mitjançant una immersió clínica virtual adaptada a la situació.
L’any 2020 es va celebrar la 5a edició del projecte Health & Bio Team Dating, una trobada que busca impulsar l’entorn bioemprenedor català posant en contacte ciència i negocis. Tot i la pandèmia, es van celebrar 79 reunions, hi van participar 16 projectes procedents de grups de recerca de l’àmbit de les ciències de la vida i la salut i es va comptar amb 35 executius interessats en aportar el seu coneixement en estratègia i gestió empresarial.
Durant la 3ª edició del programa i, com la majoria d’esdeveniments, les trobades es van dur a terme en format virtual. El programa d'Innovació Oberta que permet les empreses llançar els seus reptes d'innovació i obtenir propostes de solucions de la mà de grups i centres de recerca, va reunir a 23 empreses i 101 solucionadors (incloent-hi centres de recerca -tant acadèmics com independents- i centres tecnològics) i es van produir 134 reunions per intentar resoldre els 52 reptes d’innovació plantejats per les companyies.
Biocat i CataloniaBio & HealthTech van llançar el Pitch Training, un programa específic per a projectes i startups amb intenció de millorar la seva presentació davant d’inversors, corporate ventures i scouters del sector de les ciències de la vida i la salut. El programa es va haver de desenvolupar en format virtual degut a la pandèmia, sota el títol E-Pitch Training Program.
Hi van participar 16 grups i, segons l’enquesta de satisfacció post-formació, els participants el van valorar molt positivament.
Veu pròpia i influència estratègica
Amb l’objectiu de contribuir a dinamitzar i maximitzar la visibilitat dels agents de l’ecosistema, generar sentiment de pertinença i facilitar interaccions que impactin positivament en l’exercici de la seva activitat, Biocat va desplegar en un any difícil, una bateria d’accions – pròpies o en coordinació amb els socis adequats – per reforçar i garantir la reputació de la BioRegió a escala local, nacional i internacional.
Una de les propostes sectorials on Biocat va donar suport estratègic a l’Administració i altres entitats de l’ecosistema va ser la convocatòria d’urgència que el Departament de Salut, mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), va llençar amb la col·laboració de Biocat, per finançar 19 projectes de recerca i innovació per a la prevenció i tractament de la malaltia Covid-19.
A més, al llarg de l’any, Biocat va dipositar grans esforços de projecció per donar una resposta a l’alçada del sector. A continuació es presenten les principals eines utilitzades per tal de divulgar l’activitat de la BioRegió durant el darrer any, així com alguns indicadors dels impactes en mitjans de comunicació, pàgines web i les xarxes socials.
Posicionament i influència internacional
El tercer pilar estratègica de Biocat és el de les accions de posicionament i augment de la influència internacional de la BioRegió, i en aquest sentit, durant el 2020 es van dur a terme accions per continuar travant noves aliances amb els principals agents europeus i internacionals, per projectar i difondre els actius i el potencial de les entitats públiques i privades de la BioRegió entre la comunitat internacional i connectant el nostre ecosistema amb els mercats i entorns internacionals clau en ciències de la vida i la salut.
Tot i que va ser precís suspendre o posposar missions i esdeveniments dissenyats per augmentar les oportunitats de desenvolupament de negoci de les nostres empreses, va ser un any intents en relació a la participació en esdeveniments de projecció de l’ecosistema, l’atenció virtual a visitants i delegacions, l’activitat de xarxes i aliances europees, la participació en consorcis i projectes europeus i la participació en grups de treball relacionats amb la resposta a la pandèmia.