Vés al contingut

Montserrat Vendrell és una de les veus més conegudes a la BioRegió de Catalunya, on ha treballat des de diferents vessants. Doctora en Biologia, després d’investigar a l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona va treballar a l’Institut Roche de Biologia Molecular a Nova Jersey, va dirigir el Parc Científic de Barcelona i durant 8 anys va ser la directora de Biocat. Va liderar el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) abans d’incorporar-se com a sòcia al fons d’inversió Alta Life Sciences.

 

Quins canvis esteu notant en la vostra activitat durant aquestes primeres setmanes de confinament?

No hem hagut de canviar cap previsió d’inversió. Ara estem molt concentrats en tancar les operacions que ja teníem en marxa, tant en les nostres empreses participades com algunes de noves. De moment trobem més problemes de tipus logístic (per les signatures notarials, per exemple) que no pas perquè s’hagi posat un peu al fre d’inversió degut a la pandèmia. Sí que hem notat una certa disminució de dealflow en els darrers dos o tres mesos perquè molts dels contactes els fem en persona a fires o congressos, però la nostra activitat ha continuat i no veiem que estigui afectant als inversors per entrar a projectes: fins i tot en algunes operacions hem hagut de dir ‘no’ a alguns inversors interessats.

 

Heu fet algun tipus de recomanació a les vostres empreses davant d’aquesta situació?

La nostra recomanació principal per a les empreses és tancar rondes el més grans possibles, enlloc de fer diverses rondes petites seguides. Així tindran més liquiditat i podran fer front a aquests endarreriments operacionals que hi haurà.

 

Creieu que hi ha una major predisposició dels inversors a apostar per fons especialitzats en salut?

Ens hem trobat inversors de borsa que, a títol individual, busquen fons de salut per invertir perquè veuen que és un sector amb cicles més llargs i que actualment ofereixen una inversió més segura que el mercat borsari. Les inversions es mouen sempre per satisfer necessitats no cobertes, i la Covid-19 obre moltíssimes oportunitats de negoci i inversió en aquest sector. Les startups també s’hi posaran, tant d’investigació com de digital health, perquè hi haurà diverses startups que no podran avançar i s’hauran de reinventar cap a la Covid-19.

 

Les tradicionals conferències de partnering del sector s’estan fent de forma virtual. Cal repensar aquest tipus de trobades?

La nostra activitat diària no s’ha vist modificada pel confinament: podem fer tot el que fèiem sense anar a l’oficina, perquè el nostre dia a dia es basa sobretot en trucades i reunions que podem fer des de a casa. Evidentment s’han anul·lat els viatges i haurem de veure com es reiventen els congressos: BIO-Europe Spring 2020 ja ha estat virtual, i la BIO Convention també ho serà.  Aixo et fa pensar que, quan vas a aquestes fires, acabes fent un partnering que també pots fer online amb qualsevol plataforma de videoconferència, i crec que això donarà peu a una nova etapa amb molts menys viatges.

 

Deprés d’aquesta pandèmia, creixerà l’interès dels inversors pels projectes relacionats amb malalties infeccioses?

Molts fons de capital risc (nosaltres entre ells) no prioritzem invertir en empreses de diagnòstic, perquè el quocient risc/retorn és menys atractiu que el d’empreses terapèutiques. Ara mateix, però, la recerca en diagnòstic té molt més sentit, especialment en malalties infeccioses. Ara estem patint el fet que durant els darrers anys, àmbits com aquest on hi havia una fallida de mercat, no s'han prioritzat. Una crisi sanitària infecciosa com la de la Covid-19 tornarà periòdicament cada 10-15-20 anys (perquè al llarg de la història ja ha passat), i això ens ha de fer prendre nota i aprendre que la inversió en malalties infeccioses no s’han d’aturar. Esperem que la Covid-19 posi sobre la taula aquest canvi de prioritats

 

Quin missatge creieu que es pot donar a societat i administracions per afavorir la inversió en biotecnologia?

Amb la crisi que ens ve a sobre ha d’estar molt clar que en recerca i sanitat no es pot retallar. Pel que fa a inversió, s’han de desenvolupar instruments de suport que permetin a les empreses aguantar aquesta situació i seguir treballant.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.