Vés al contingut

Si les previsions no s’equivoquen, el mercat mundial de la digital health creixerà a un ritme del 16,5 % anual i superarà els 550.000 milions de dòlars el 2027, tal com mostra informe tecnològic de les digital health a Catalunya, realitzat per ACCIÓ, en col·laboració amb Biocat, i que ha estat presentat aquest mes de novembre. "La digitalització dels sistemes de salut és una de les prioritats que ha marcat la Unió Europea", ha expressat Joan Romero, director executiu d'ACCIÓ, qui ha declarat ser un sector important per a Catalunya i prioritari pel Govern del territori. 

La irrupció de la COVID-19 va accelerar el nombre i inversió en empreses de digital health, així com l’increment de la demanda de solucions en remot, la ràpida expansió d'infraestructures TIC i l’augment de la conscienciació pel benestar físic i mental de la societat. “Més enllà de la pandèmia, el creixement d'aquesta opció de negoci es deu principalment a la conscienciació més gran de la societat per tenir un benestar físic amb noves opcions com les consultes per remot", ha explicat Imma Rodríguez, mànager d’Intel·ligència de Mercat d’ACCIÓ. 

2021 va ser l’any en què la inversió i finançament en aquest mercat es va disparar, arribant als 11.047 milions de dòlars, gairebé el doble que el 2020, impulsada principalment per operacions a Estats Units i a Regne Unit, Canadà i Alemanya com demostren els gràfics següents.
 


Font: Informe “Digital health a Catalunya” d’ACCIÓ amb col·laboració de Biocat. 

 

El boom de les startups de digital health a la BioRegió

Aquest creixement exponencial també s’ha fet notar a la BioRegió, on aquest segment, que compta amb 267 empreses, factura 440 milions d'euros i ocupa a més de 3.000 persones, és el que creix a un ritme més ràpid, tot i ser el subsector més jove: “Cada any es creen de mitjana 20 noves startups de digital health a Catalunya, i el 95% del total d’empreses s’han constituït els darrers 10 anys”, ha explicat Silvia Labé, directora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitiva de Biocat, durant la presentació de l’Informe.
 


Silvia Labé, de Biocat i Imma Rodríguez, d’ACCIÓ, durant la presentació de l’informe “Digital Health a Catalunya”.

 

Les startups de digital health també han crescut en inversió, superant els 60 milions d’euros el 2021, quan van aconseguir gairebé duplicar la inversió respecte el 2020, consolidant – per 5è any consecutiu – el creixement en inversió captada. L’augment de capital risc internacional en aquest segment ha tingut molt a veure, segons ha detallat Silvia Labé. “De les 56 rondes de capital risc, 20 han comptat amb fons de capital risc internacionals. De fet, ja sumem 30 inversors internacionals en 2021 que han apostat startups catalanes, alhora que ho fan els principals fons especialitzats establerts a Barcelona, com Alta, Assabys, Inveready o Nina Capital”. 2020 i 2021 han estat els anys on s’han vist grans operacions de més de 10 milions d'euros que han captat startups com Koa Health, TopDoctors, Mediktor, totes amb participació internacional. 

L’Informe recull un mapa exhaustiu de les empreses que reflexa la diversitat d’àrees on hi treballen, com són les eines clíniques de telemedicina, les DTx o teràpies digitals, el suport a la decisió mèdica i les apps de salut i benestar i les tecnologies que utilitzen, com la intel·ligència artificial, les tecnologies òmiques, la realitat virtual i realitat augmentada o el big data.
 


Font: Informe “Digital health a Catalunya” d’ACCIÓ amb col·laboració de Biocat. 

 

Perspectives d’inversió de les digital health

L’Informe apunta que aquest any es produirà un descens del 50% de la inversió mundial en digital health respecte 2021, estabilitzant-se en nivells similars als de 2020. El principal motiu? “Una tendència generalitzada en la majoria dels àmbits tecnològics donada la conjuntura econòmica de 2022 i les incerteses a què s’enfronten els inversors globals, sumada a la bombolla inversora que es va viure el 2021”, ha aclarit la representant d’ACCIÓ.
 


Font: Informe “Digital health a Catalunya” d’ACCIÓ amb col·laboració de Biocat. 


A Catalunya, en coherència amb els mercats internacionals, el primer semestre de 2022 s’ha aixecat una xifra similar al 2021 (30 milions d’euros), que s’ha aturat el segon semestre.. En aquest punt, la representant de Biocat, Silvia Labé, ha avançat que es preveu un retorn a les xifres totals aconseguides en 2020 i ha emplaçat a l’audiència a assistir a la presentació de l’Informe de la BioRegió, el proper 13 de febrer a Barcelona, on es donaran a conèixer les xifres definitives 2022. 

 

El principal repte: l’adopció de la innovació al sistema de salut

“Catalunya té un gran atractiu per crear i atraure les digital health”, han coincidit Teladoc Health, Trialing Health i ELEM Biotech, els tres casos d’èxit empresarial que han participat a la sessió. “Tenim la gran majoria dels ingredients: un sistema sanitari de primera línia, una indústria farmacèutica potent, talent, històries d’èxit, startups i fons d’inversió especialitzats”, ha destacat Josep Carbó, vicepresident de Teladoc Health. “Però el que falta és portar tot això a la pràctica i accelerar l’adopció d’aquesta innovació al sistema de salut”. 

En la mateixa línia s’han posicionat la resta de participants que veuen en l’adopció de la innovació el principal repte de l’ecosistema. “És difícil convèncer a algú internacional que les nostres tecnologies són fantàstiques si el propi país i el sistema de salut no les està utilitzant” o “És més fàcil que s’implementi al món que a 2 km de casa”, han reivindicat Marc Delgado, CFO de Trialing Health  i David Oks, business develpment d’ELEM Biotec.

No obstant això, les tres empreses continuen apostant pel territori català. És el cas de Teladoc Health, multinacional nord-americana de telemedicina i assistència sanitària que va instal·lar la seva seu principal a Barcelona després d’adquirir una de les primeres i més destacades startups de digital health catalanes, Advance Medical, qui preveu inaugurar aquest desembre un health hub de R+D+i, des d’on es realitzarà tota la innovació tecnològica de la companyia. “Tenim previst contractar 5.000 professionals en els propers cinc anys amb l’objectiu de consolidar a Barcelona el màxim de talent”, ha explicat Josep Carbó, qui ha insistit en què "la telemedicina no és una moda i ha arribat per quedar-s’hi”.

Més informació

Consulta l'informe tecnològic de les digital health a Catalunya

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.