10a edició de d·HEALTH Barcelona: un programa pioner i referent en la formació d’emprenedors en salut a Catalunya
Biocat obre la convocatòria d’una nova edició de d·HEALTH Barcelona amb nous hospitals, novetats acadèmiques i una mirada cap al futur de l’emprenedoria en salut

Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona) celebra la seva 10a edició, i es consolida com un programa d’acceleració pioner i referent a Catalunya en la formació de talent emprenedor en innovació en salut. Després de nou edicions formant més de tres-cents professionals, Biocat torna a llançar convocatòria aquest mes de maig, que estarà oberta fins el 31 juliol.
El programa s’inspira en la metodologia de biodisseny de la Universitat de Stanford, que permet als participants identificar necessitats clíniques no cobertes i desenvolupar solucions tecnològiques innovadores per tal de donar resposta a aquests reptes. Enguany, es manté el format part-time de vuit mesos per fer-lo compatible amb l’activitat professional dels participants.
Aquesta edició consolida la col·laboració amb institucions de salut, centres tecnològics i professionals de referència en el sector, i manté l’aposta per la transferència de coneixement i la generació d’impacte en els ciutadans i els pacients. En aquest context, d·HEALTH 2025 compta amb la participació de sis centres hospitalaris, ampliant l’abast i la diversitat d’àrees clíniques per detectar necessitats, quatre dels quals continuen com a col·laboradors de l’edició anterior: l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta. De fet, una de les principals novetats és la incorporació de dos nous hospitals de referència: l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Hospital del Mar, que s’afegeixen com a nous espais d’immersió clínica, seguint el model rotatori del programa de col·laboració amb diferents centres hospitalaris a cada edició.
Entre les novetats acadèmiques destaquen la incorporació de nous continguts relacionats amb la intel·ligència artificial aplicada a la salut, l’emprenedoria sostenible i l’impacte social dels projectes, així com seguiment més personalitzat d’Eurecat com a technological collaborator, aportant coneixement expert en validació tecnològica i desenvolupament de prototips.
Com es desenvolupa d·HEALTH Barcelona?
El programa, en format híbrid, ofereix una experiència formativa pràctica que simula tot el cicle complet d’innovació en salut, des de la detecció de la necessitat fins a la proposta d’una solució.
S’estructura en cinc fases principals, combinant formació teòrica, treball en equips multidisciplinaris i activitats pràctiques:
- Kick-off (setembre): introducció al programa i als conceptes clau del biodisseny.
- Immersió clínica (octubre): dues setmanes presencials als hospitals col·laboradors on els participants observen en primera persona el seu funcionament per detectar necessitats clíniques no cobertes.
- Validació de les necessitats (novembre-gener): els equips analitzen i seleccionen les necessitats que tenen més potencial de millora i es comencen a generar els primers conceptes de solució.
- Prototipat i model de negoci (febrer-maig): desenvolupament de la proposta de valor, definició del model de negoci, validació clínica, disseny de prototip i roadmap de desenvolupament. Inclou sessions híbrides i activitats col·laboratives.
- Graduation Week (juny): fase final del programa on els equips preparen i presenten el seu projecte davant d’un públic format per professionals del sector salut, inversors, emprenedors i experts en innovació.
L’edició 2025 comença el 22 de setembre 2025 i finalitzarà el 3 de juny de 2026.
Una dècada impulsant el talent i l’emprenedoria
Des del seu llançament en 2013, i durant deu edicions, d·HEALTH Barcelona ha estat la llavor de nombrosos projectes, alguns dels quals han esdevingut startups i spinoffs, però, principalment, ha estat cantera de professionals de la innovació que exerceixen o dirigeixen equips d’innovació a hospitals, centres i empreses del sector avui en dia. També ha servit com a espai de connexió entre professionals dels àmbits de la salut, l’enginyeria, l’empresa, la recerca i el disseny, nacional i internacionalment, amb un objectiu comú: millorar la salut de les persones a través de la innovació en salut.
Del programa han sorgit casos d’èxit com Usmima, que actualment comercialitza el seu dispositiu mèdic MOWOOT per al tractament del restrenyiment crònic. En el marc del programa, aquesta startup ha trobat l'impuls necessari per obtenir finançament i preparar-se per expandir-se al mercat europeu, contribuint a la sostenibilitat del sistema de salut mitjançant solucions innovadores.
També destaca HEECAP, que està desenvolupant un dispositiu per millorar la força respiratòria en pacients crítics mitjançant electroestimació. El seu èxit, derivat de la col·laboració amb hospitals de referència, és un exemple de com d·HEALTH Barcelona ha ajudat a crear projectes amb un impacte directe en la millora de l'atenció sanitària i la reducció dels costos associats a les estades hospitalàries.
Finalment, Loop Diagnostics, una altra spinoff del programa, desenvolupa tecnologies ràpides de diagnòstic de sèpsia mitjançant biomarcadors immunològics. Gràcies al suport de d·HEALTH Barcelona, Loop Diagnostics ha aconseguit finançament per accelerar el seu producte al mercat, amb la finalitat de transformar el diagnòstic en situacions d’urgència i salvar vides en entorns hospitalaris.
Al llarg de les seves nou edicions, d·HEALTH Barcelona ha demostrat un impacte tangible en la transformació del sector salut a Catalunya. Fins avui, els participants del programa han detectat més de 8.051 necessitats clíniques en diferents entorns hospitalaris. Aquesta xifra reflecteix no només la capacitat d'observació i anàlisi dels equips, sinó també el compromís del programa amb una innovació centrada en necessitats reals dels pacients i professionals sanitaris. Cada any, les necessitats detectades es classifiquen, es validen i s'estudien per identificar aquelles amb un alt potencial d'impacte clínic i de mercat, donant lloc a nous projectes.
Pel que fa al desenvolupament professional dels participants, el 90% dels antics alumnes han millorat la seva situació laboral dins el sector salut després de completar el programa. Molts d'ells han accedit a noves oportunitats de lideratge en innovació, emprenedoria, desenvolupament de producte o gestió de projectes dins d'hospitals, empreses biotecnològiques, farmacèutiques i centres de recerca. Aquesta tendència consolida d·HEALTH Barcelona no només com una acceleradora de projectes, sinó també com una acceleradora de carreres professionals dins l'ecosistema de salut.
En total, d·HEALTH Barcelona ha format a més de 170 participants i ha comptat amb la col·laboració de 10 hospitals i 4 empreses.
Convocatòria oberta
La convocatòria per participar a la nova edició de d·HEALTH Barcelona ja està oberta fins el 31 de juliol. Si vols formar part del programa, no deixis escapar l’oportunitat. Consulta tots els detalls i fes la teva inscripció al web de Biocat.
d·HEALTH Barcelona compta amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l’EIT Health i Tech Barcelona.