2022: La recerca i la innovació en salut, prioritats estratègiques de Catalunya
<p>Tanquem l’any en què Biocat ha estat nomenada pel Govern de Catalunya coordinadora de dos projectes estratègics de país: el <a href="https://www.biocat.cat/ca/noticies/biocat-coordinara-futur-hub-terapies… de Teràpies Avançades</a> i la <a href="https://www.biocat.cat/ca/noticies/tret-sortida-comissio-dinnovacio-tra… d’Adopció d’Innovació en Salut</a>.</p>
2022 ha estat un any clau en la priorització i l’impuls d’iniciatives estratègiques de país que contribuiran a millorar la posició de Catalunya en la recerca, la innovació i la salut del futur. Entre altres, destaca l’augment dels pressupostos destinats a Salut pel 2023 anunciat pel Govern, als quals es podran sumar 802 milions d’euros dels fons europeus Next Generation. En aquesta línia, també s’ha aprovat el Pacte Nacional per la Indústria (PNI 2022-2025) que facilitarà la inversió de 3.270 milions d’euros en 152 mesures que impactaran en la transformació del model industrial del país i que inclou algunes actuacions en el marc de la innovació en salut i de la paritat de gènere del sector. A més, Biocat ha rebut l'encàrrec de constituir i coordinar la subcomissió d’Adopció de la Innovació al Sistema de Salut, que definirà la ruta preferent d'aproximació de noves tecnologies, teràpies o processos al sistema de salut, i que facilitarà el seu accés als centres sanitaris i als pacients. El Govern també ha promogut un acord per desenvolupar projectes de transferència tecnològica i recerca científica a Catalunya a través del nou Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA) i ha aprovat la nova Llei de ciència de Catalunya per consolidar la posició capdavantera de la ciència catalana. Aquest any també s’ha anunciat que el BSC- CNS acollirà el MareNostrum 5, s’ha posat en marxa el SJD Pediatric Cancer Center Barcelona i s’han presentat dos projectes que enfortiran les capacitats i el sistema de coneixement i salut de la BioRegió: el CaixaResearch Institute i el projecte Alba II. El sector emprenedor també ha evidenciat la primera megaronda d’inversió de la història i ha celebrat l’aprovació de la Llei de Startups.
Aquest mes de desembre repassem les fites més rellevants que han tingut lloc al llarg de l’any i que hem anat recollint mensualment a aquesta secció, on veurem que l’ecosistema de ciències de la vida i la salut a Catalunya continua, més que mai, treballant a un ritme engrescador.
Rondes d’inversió cada cop més altes amb operació històrica de més de 100M€
Impress ha tornat a ser la gran protagonista en 2022 després de tancar la ronda més alta de la història de la BioRegió amb 122 milions d’euros, convertint-se també en la primera companyia en superar la barrera dels cent milions d’euros. Per darrera destaquen altres rondes com la de Minoryx Therapeutics (51 milions d’euros), SpliceBio –reconeguda “Sèrie A de l’any” als European Lifestars awards- (50 milions d’euros), Seqera Labs (22 milions d'euros) i DeepUll (13 milions d’euros). Aquesta startup –DeepUll ha rebut 20 milions d’euros del BEI-, i d’altres també han ampliat considerablement la seva capacitat de finançament mitjançant altres vies, com Oxolyfe (2,4 milions d’euros del Ministeri) o Loop Dx, startup que va sorgir del programa de Biocat d·HEALTH Barcelona, que ha aconseguit una subvenció de finançament d'1,2 milions d’euros i que també ha estat notícia per haver aconseguit una patent europea.
Sobre gestores de capital risc, la catalana Asabys ha anunciat el llançament del seu segon fons de 200 milions d'euros per a invertir en 12-15 companyies d’Europa i Espanya del sector biofarmacèutic, tecnologies mèdiques i digital health. També el fons de capital risc barceloní Additio Capital s’ha aliat amb el Grupo Financiero Riva y García per llançar un fons de 60 milions d'euros, que es destinaran a 20 startups de deeptech, principalment de salut, industria i sostenibilitat.
Pel que fa a novetats d’startups, Minoryx ha llicenciat a Europa el seu principal fàrmac per 258 milions d’euros a Neuraxpharm, Aniling ha obtingut la certificació CE dels primers tests de diagnòstic in vitro (IVD) de leucèmia limfocítica crònica, càncer colorectal i biòpsia líquida Anais Médical, un projecte sorgit de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT), que va participar el 2020 a CRAASH Barcelona, ha anunciat la seva constitució com a empresa, de la mateixa manera que ho ha fet BREAZ Medical, startup sorgida també del programa d·HEALTH Barcelona. Exemples com aquests han fet que Barcelona es posicionés aquest 2022 en 5ª posició com a hub d’startups més important de la UE on el sector de la salut s’ha erigit com el més representatiu a Catalunya (16% del total).
Per finalitzar, destaquem algunes de les trobades internacionals importants de l’any, com el 4YFN, on enguany hi van participar més d’una seixantena d’startups de salut de la BioRegió, on una d’elles –HumanITcare- es va proclamar guanyadora del premi 4YFN Awards 2022. Un altre esdeveniment destacat ha estat el Summit for Clinical Trials Operations Executives Europe (SCOPE Europe), que va escollir Barcelona per a organitzar el seu congrés anual, on Biocat hi va participar en una taula sobre els reptes que plantejava la digitalització dels assajos clínics i les lliços apreses de la COVID-19.
En format híbrid es va presentar l'Informe de la BioRegió de Catalunya 2021, amb una nova xifra d’inversió rècord (238 milions d’Euros) que veurem com evoluciona a la propera edició del document, que tindrà lloc el proper 13 de febrer de 2023. Les inscripcions ja són obertes, així que no et quedis sense la teva entrada! Marca’t també a l’agenda una altra cita important del sector, el congrés BIOSPAIN 2023, que arribarà a Barcelona al setembre de l’any vinent, després haver-se anunciat la selecció de la capital catalana per a la seva propera edició.
Principals avançaments en recerca i novetats hospitalàries
Catalunya s’està posicionant a l’avantguarda de les teràpies avançades i la medicina personalitzada, i un bon exemple ha estat la creació del Hub de Teràpies Avançades, un projecte coordinat per Biocat que vol posicionar la BioRegió com el hub europeu líder en Teràpies Avançades (cel·lulars, gèniques i de teixits), i que comptarà com a element clau amb el nou Centre Nacional de Teràpies Avançades. Novetats relacionades amb aquestes teràpies han estat: el CAR-T ARI-0001, desenvolupat per l'Hospital Clínic de Barcelona pel tractament de la Leucèmia, va rebre la designació PRIME de l’Agència Europea del Medicament, un fet que converteix al Clínic en la primera institució acadèmica en aconseguir aquesta designació per a qualsevol indicació o àrea terapèutica. També l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau - IIB Sant Pau va presentar amb èxit els resultats del primer assaig clínic CAR-T30 d’Europa, de producció pròpia, per a limfoma d’Hodgkin i no-Hodgkin.
Un altre avenç significatiu, però relacionat amb l’oncologia, ha estat el descobriment per part d’un grup de l’IRB (l’Institut de Recerca de Barcelona) que, per primera vegada, van entendre com s’originava la metàstasis en pacients amb càncer colorectal. Precisament sobre aquest tumor, la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) va presentar també resultats esperançadors d’assajos clínics que busquen noves alternatives que millorin la taxa de mortalitat en càncer colorectal metastàtic. I és que Catalunya es posiciona en 6a posició en nombre de participacions en assajos clínics actius a Europa amb 1.200 estudis, principalment en oncologia (65,5% del total).
Altres fites hospitalàries rellevants són els dos centres de la BioRegió que se situen en el top 100 mundial del rànquing World’s Best Hospitals 2022: l‘Hospital Clínic (61) i l‘Hospital Universitari de la Vall d‘Hebron (83). Aquests mateixos centres també van ser reconeguts entre els hospitals públics amb millor reputació de l'Estat, així com els centres catalans més avançats en tecnologia deeptech a nivell mundial, juntament amb la Clínica Sagrada Família. Per la seva banda, l’Hospital Universitari de Bellvitge va instal·lar el primer analitzador clínic automatitzat i assistencial d’Espanya amb espectrometria de masses, alhora que va avançar que disposarà de la tecnologia més avançada amb un Centre d'Alta Precisió Diagnòstica de primer nivell europeu i es reforçarà com a referència en cirurgia robòtica amb un tercer robot Da Vinci. Tot això en un any en què van celebrar el seu 50 aniversari i es van convertir en “centre de referència” espanyol de la malaltia d’Erdheim-Chester.
L’Hospital Parc Taulí també va ampliar els seus serveis amb un nou Centre de Medicina Genòmica, alhora que va obtenir la llicència per fabricar productes sanitaris 3D, convertint-se en el tercer centre de l’Estat espanyol en obtenir aquesta autorització. L’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona també va rebre l’autorització per poder imprimir òrgans en 3D per preparar cirurgies.
Com a mostra de recerca destacable a la BioRegió cal esmentar que Catalunya s’ha situat en la 4a posició del rànquing de països segons el nombre d’ajuts captats de l'ERC per milió d’habitants, encapçalada per Suïssa, Israel i Països Baixos, i en 2a posició si es considera només la UE. De fet, els centres catalans s'han emportat la majoria de Proof of Concept que l’ERC (European Research Council) atorga a Espanya, de la mateixa manera que els Starting Grants (56% del total).
Creixement empresarial, canvis en les cúpules directives i més inversió estrangera
El creixement empresarial a la BioRegió ha estat protagonista d’aquest any 2022. Almirall va obrir nova filial a Txèquia i Eslovàquia, alhora que va rebre l’aprovació del Ministeri de Sanitat per comercialitzar el seu producte dermatològic Klisyri. Grífols, també va obrir una planta de producció a Irlanda, on hi va invertir 150 milions d’euros, i la companyia Uriach va tancar la compra de la marca HuPaVir per completar la cartera de productes sobre el sistema immune adreçats a la prevenció del contagi del VPH (Virus del Papil·loma Humà). Aquestes tres farmacèutiques, juntament amb Ferrer i Esteve, van apostar aquest any per relleus generacionals a les cúpules directives fora de la família. Per la seva banda, Hipra, tot i haver estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi per la seva implicació en la recerca d'un nou vaccí contra la COVID-19, finalment acomiada l’any pendent de rebre l’aprovació per poder treure al mercat la seva vacuna, tal i com estava previst.
Celebrem l’arribada d’inversió d’empreses estrangeres del sector a la BioRegió, com la biofarmacèutica Alexion Pharmaceuticals, propietat d'AstraZeneca, qui ha obert oficialment a Barcelona el seu nou centre europeu de recerca i desenvolupament, Novartis amb una inversió de 63 milions d'euros a la planta de Palafolls (Barcelona) per convertir-la en un dels grans hubs d'antibiòtics de la farmacèutica a Europa, o Boehringer Ingelheim, amb la injecció de 20 milions en el seu centre tecnològic de Barcelona. Aquesta mateixa va anunciar que invertirà més de 17 milions d’euros en la seu de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) per poder fabricar el seu nou fàrmac per a malalties cardio metabòliques. També Sanofi va fer públic la inversió de més de 15 milions d’euros en tres anys a la seva fàbrica de Girona o la farmacèutica alemanya Merck, qui va invertir 14,5 milions d'euros en l'ampliació del seu lloc a Mollet del Vallès (Barcelona). A més, Teladoc Health, empresa nord-americana dedicada a la telemedicina amb oficines a Barcelona, ha anunciat l’obertura d’un hub digital en tecnologies sanitàries a la capital catalana.
Si vols ampliar aquest repàs anual, no oblidis consultar el “DESTAQUEM” que publiquem cada mes al web, on incloem les principals novetats i avançaments sectorials.