Aquests són els 6 projectes que participaran en la 5a edició de CRAASH Barcelona
<p>El programa d’acceleració impulsat per Biocat i CIMIT ha donat el tret de sortida aquest setembre amb una primera trobada on hi ha assistit tots els participants i mentors.</p>
CRAASH Barcelona, el programa d’acceleració impulsat per Biocat en col·laboració amb el CIMIT (Boston), ha iniciat la seva 5a edició amb una trobada celebrada del 12 al 14 de setembre al Pier 01 i Pier 03 de Tech Barcelona, on hi han assistit participants i mentors.
Al llarg de les tres jornades s’han organitzat diferents sessions per donar a conèixer el programa, la seva metodologia i acabar de resoldre dubtes amb l’equip de Biocat i del CIMIT. A més, com les entrevistes amb els grups d'interès són un element fonamental del programa, s’ha donat temps per preparar i realitzar aquestes entrevistes. També hi ha hagut temps per fer un repàs del programa i, tant els equips com els mentors, han tingut l'oportunitat d'interactuar i iniciar la seva relació.
Durant el kick off, els líders dels sis projectes seleccionats han presentat les seves solucions davant dels mentors i la resta de companys i companyes. Són aquests:
1. AETHER TECH
Ha dissenyat la plataforma Emily, una solució basada en tecnologies d’Intel·ligència Artifical i Edge Computing per a la regulació automàtica i personalitzada del flux d’oxigen que es subministra a pacients amb patologies respiratòries. Amb aquesta solució es pretén millorar l’autonomia i la qualitat de vida dels pacients, l'educació sobre la malaltia i les intervencions mèdiques primerenques.
2. B-triage
Identifica a través de biomarcadors els pacients febrils amb risc de mort, independentment de les causes de la seva malaltia. Aquest mètode és econòmic, fàcil de fer servir i ofereix resultats en pocs minuts amb una gota de sang. La solució es dirigeix als clínics que s'enfronten a la decisió de donar d'alta o admetre un pacient amb febre a un hospital.
3. Heecap
És una solució per prevenir i tractar l'atròfia del diafragma en pacients que estan connectats a ventiladors mecànics a les unitats de cures intensives, sorgida del programa de Biocat d·Health Barcelona. A través d’una teràpia d’electroestimulació personalitzada, Heecap manté la força diafragmàtica des de l'inici de la ventilació mecànica, de manera no invasiva, i a un preu molt competitiu.
4. Manina Medtech
La tecnologia desenvolupada per l’startup batejada amb el nom de SEEDCHRONY, és un test basat en intel·ligència artificial (IA) que calcula quin és el millor moment per realitzar la transferència d'embrions i, així, augmentar les possibilitats d’un resultat positiu en la fecundació in vitro. SEEDCHRONY fa els mesuraments a partir del líquid uterí i ofereix uns resultats immediats que permeten realitzar la prova i la transferència el mateix dia.
5. pHill
Més del 16% de la població espanyola té malalties relacionades amb l'acidesa i, actualment, per detectar i diagnosticar aquesta patologia cal fer un monitoratge prolongat del pH de l'esòfag. pHill desenvolupa una càpsula capaç de realitzar el test de pHmetria sense necessitat de sonda i mitjançant un pràctic mètode de col·locació que a més és amigable pel personal sanitari i pels pacients.
6. RegeCure
En l'actualitat, els traumatismes musculoesquelètics només es poden resoldre quirúrgicament o mitjançant farmacoteràpies, mètodes que provoquen grans pèrdues per la sanitat pública. La tecnologia RegeCure té com a objectiu la recuperació ràpida del teixit muscular causada per l'envelliment, l'esport o les distròfies musculars mitjançant una plataforma de microagulles de fàcil maneig que subministra àcids nucleics de forma local, catalitzant la regeneració muscular. Per això, RegeCure ajuda a la vegada a accelerar la recuperació muscular dels pacients i a reduir les despeses de la sanitat pública.
Tres fases per arribar al mercat
El programa està dividit en tres fases que es duran a terme en format híbrid i que estan enfocades en validar i portar les tecnologies al mercat en els pròxims 3-5 anys. A més, com a novetat d’enguany, cada equip tindrà un inversor o una inversora de referència que farà seguiment de l’evolució del projecte i amb qui faran trobades one-to-one.
En la primera fase, que combinarà el format presencial i online, els equips validaran el seu model de negoci mitjançant l’acompanyament durant tot el programa d’un mentor i a través d’un centenar d’ entrevistes que hauran de fer als seus stakeholders, metodologia basada en la de Lean Startup d’Eric Ries. A més, rebran un total de 9 masterclasses sobre IP, regulatòria, market access i business economics, entre d’altres.
Durant la segona fase, que serà en format online i tindrà una durada de dos mesos, els participants s’endinsaran en l’ecosistema de salut català, espanyol i holandès i podran conèixer els seus agents. També milloraran les seves presentacions davant d’inversors i establiran connexions amb startups europees mitjançant una col·laboració amb l’acceleradora alemanya MedTech Bootcamp. Aquesta mateixa acceleradora oferirà als equips de CRAASH Barcelona formació en gestió de riscos, processos de reemborsament de les digital therapeutics a Alemanya, experiència d’usuaris (UX) i disseny de marca. D’altra banda, la universitat holandesa TU Delft, oferirà un workshop de 4 dies que permetrà als equips desenvolupar el patient journey dels seus projectes.
Finalment, en la tercera fase durant el mes de desembre, els equips faran una immersió virtual a Boston per conèixer un dels ecosistemes de ciències de la vida i la salut més forts del món. Un any després, els equips que vulguin viatjar a Boston per conèixer els stakeholders i presentar el projecte davant d’inversors americans podran presentar la seva candidatura.
En aquesta edició, la convocatòria de CRAASH Barcelona s’ha adreçat a startups i projectes dedicats al desenvolupament de dispositius mèdics, digital health i diagnòstic amb un nivell de maduresa tecnològica (TRL) 3-5, i que estiguin formats per personal investigador i emprenedor establert o vinculat a la BioRegió de Catalunya.