Vés al contingut

Redacció

La biotecnològica catalana Argon Pharma, instal·lada al Parc Científic de Barcelona (PCB), liderarà el projecte europeu WispATDrug a través del qual es desenvoluparan fàrmacs orals antitumorals principalment per a malalties orfes com el càncer de pàncrees. També es vol aconseguir que siguin tractaments amb un millor perfil de toxicitat i en dosis més adequades que millorin la qualitat de vida dels pacients.

WispATDrug (àcronim de Lead optimization for innovative, orally bioavailable wide spectrum antitumor drugs) es durà a terme el propers tres anys amb un pressupost d'1,5 milions d'euros finançat per Eurotransbio (7è Programa Marc de la Unió Europea). A més d'Argon Pharma, formaran part del consorci internacional les empreses alemanyes ElexoPharm GmbH, PharmBioTec GmbH i Pharmacelsus i la finlandesa Admescope. "Hem constituït un consorci privat, fort i capaç, amb pimes biotecnològiques amb coneixements complementaris en la recerca i l'optimització de nous candidats a fàrmacs, especialment en àrees com el disseny racional de fàrmacs, la química mèdica, les tecnologies de detecció i el cribratge de nous hits i ADME/toxicitat", explica Ramón Roca, director general d'Argon Pharma.

La campanya Rare Cancers Europe afirma que hi ha més de 4 milions d’europeus afectats per una d’aquestes malalties oncològiques orfes. Són casos amb una necessitat mèdica que no està coberta. WispATDrug, però, també farà recerca relacionada amb malalties oncològiques més esteses com el càncer de còlon.

L’aspecte innovador del projecte rau en la manera de combatre el càncer que presenta: es basa en la inhibició d’un mecanisme d’acció tumoral que provoca la mort de la cèl·lula (apoptosi). Així, s’acaba amb les cèl·lules cancerígenes sense afectar a les sanes, que resten intactes.

Argon Pharma, nascuda el 2008 com a spin-off de l'Institut d'Investigació Biomèdica de l'Hospital de Sant Pau (IIB Sant Pau) i la Universitat de Barcelona (UB), ha anunciat la participació a WispATDrug només dos mesos després de fer públic que començava la fase preclínica d’Oncostane, un dels primers tractaments orals per al càncer de pàncrees que arriba a assajos preclínics regulatoris i que té un mecanisme d'acció completament diferent als que s'administren actualment per combatre la malaltia.

Més informació al web del PCB.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.