Vés al contingut

REDACCIÓ

La fisiologia i el desenvolupament de les cèl·lules auditives són característiques bastant semblants entre espècies. No obstant, mentre la pèrdua de cèl·lules auditives en humans és irreversible i comporta sordesa permanent, altres vertebrats estan dotats amb la capacitat regenerativa d’aquestes cèl·lules durant tota la seva vida. El laboratori de Biologia Sensorial Cel·lular i Organogènesi, liderat per Hernán López-Schier, al Centre de Regulació Genòmica (CRG), ha estudiat els mecanismes que permeten la regeneració de les cèl·lules auditives en el peix zebra i, en particular, la recuperació de l’arquitectura dels òrgans sensorials. Els resultats s'han publicat a la revista Development.

“Els descobriments publicats en aquest treball posen de manifest que la proliferació de les cèl·lules progenitores és de gran importància per a la regeneració”, explica Hernán López-Schier, investigador principal del treball. “Ara coneixem el mecanisme que permet a alguns animals mantenir les seves habilitats sensorials al llarg de tota la vida. Esperem que aquests descobriments puguin servir per desenvolupar estratègies en medicina regenerativa i millorar alguns problemes com la pèrdua d’audició i de l’equilibri en humans”, afegeix López-Schier.

A més, utilitzant imatges d’alta resolució in vivo amb peixos zebra transgènics, han descobert un nou comportament cel·lular en l’organització dels teixits que han anomenat “inversió cel·lular plana”. Aquest comportament cel·lular revela un mecanisme que podria ser clau per mantenir l’orientació cel·lular en altres teixits plàstics amb gran moviment de cèl·lules com ara el ronyó, el pulmó o els ventricles cerebrals.
 
Per què són importants l’arquitectura i la polaritat dels teixits?

L’organització tridimensional dels teixits és esencial per a una funció eficient dels òrgans. Aquesta organització s’ha de mantenir al llarg de la vida de l’individu i recuperar-se durant la reparació d’òrgans, ja que la seva pèrdua podria generar patologies devastadores en humans.

El treball que acaben de presentar els investigadors del CRG s’ha centrat en l’arquitectura i la disposició dels teixits per explicar el mecanisme de regeneració de cèl·lules auditives utilitzant el peix zebra com animal model.

Aquest treball ha estat possible gràcies a una Starting Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) concedida a Hernán López-Schier, al Ministeri de Ciència i Innovació i al FCT de Portugal per una beca de doctorat a l'investigador Filipe Pinto-Texeira.

Treball de referència: Wibowo I., Pinto-Texeira F., Satou C., Higashijima S. and López-Schier H., Compartmentalized Notch signaling sustains epithelial mirror symmetry. Development (2011), http://dev.biologists.org doi:10.1242/dev.060566

Vídeos de la regeneració d’òrgans sensorials

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.