Barcelona acull la primera trobada TEI Bio per impulsar l’emprenedoria científica
<p>L’organització vol celebrar diferents xerrades al llarg de l’any per crear una comunitat activa de científics, emprenedors i empresaris del sector de les biociències</p>
El 26 d’abril, una xerrada-col·loqui a càrrec del doctor Xavier Testar i del doctor Manel Cascalló va inaugurar les Trobades TEI Bio a Barcelona, una iniciativa per enfortir l’emprenedoria científica a Barcelona a càrrec de l’Associació Espanyola d’Emprenedors Científics i Tecnològics (AEEC) amb la col·laboració de l’Institut Empresarial de Biotecnologia, l’Associació de Biotecnòlegs de Catalunya (ASBTEC) i BioSpeed Capital.
El col·loqui, que va reunir una trentena de participants, va començar a les 6 de la tarda i els dos ponents, Xavier Testar (vicepresident de l’Associació Espanyola d’Emprenedors Científics) i Manel Cascalló (CEO de VCN Biosciences), van proposar un debat sobre les necessitats de les empreses del sector biotecnològic.
La trobada va comptar amb la presència de directius i representants d’empreses catalanes pioneres en biomedicina i biotecnologia, entre les quals hi havia Biocat, el Parc Científic de Barcelona, CataloniaBio, ACCIÓ, Leitat, el VHIR, l’IDIBAPS, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), el Centre de Regulació Genòmica, l’IRB Barcelona, Bionure, Mind the Byte, Spherium Biomed, Capital Cell, l'Associació de Comunicadors de Biotecnologia i Galènia Comunicación Médica.
Manel Cascalló de VCN Biosciences, una empresa sorgida de l'IDIBELL per desenvolupar aproximacions terapèutiques contra tumors sense un tractament efectiu, va destacar que, segons el seu punt de vista, les claus de l'èxit són tenir i transmetre passió pel projecte, identificar allò que genera valor en cada etapa del procés, rodejar-se de persones que t'ajudin i d'experts que treballin ni que sigui a temps parcial i no perdre mai el punt de vista estratègic de l'empresa.
El debat obert entre els assistents va permetre elaborar una anàlisi de la situació actual de l’ecosistema bioemprenedor, el finançament, els models d’innovació i la transferència de coneixement des de les universitats, centres de recerca i hospitals. Les idees principals del debat es van exposar al final de l’acte en forma de conclusions.
Després de la xerrada, els assistents van poder crear sinèrgies professionals i fixar possibles trobades o col·laboracions en un espai de networking. Aquest és precisament l’objectiu final de les Trobades TEI Bio: crear una comunitat activa per enfortir la transferència de coneixement, l’emprenedoria científica i la inversió en els sectors de les biomedicina i la biotecnologia.
Per fer-ho, l’organització aposta per trobades amb un format més o menys estàndard, com el del passat 26 d’abril, que també busquen inspirar a estudiants i joves emprenedors a partir de casos d’èxit. Per això s’incentiva l’assistència de CEOs del sector (en aquesta cas, Manel Cascalló). AEEC vol donar continuïtat a la iniciativa, que va néixer a València i també s’ha estès a Madrid, Bilbao i Màlaga, amb altres trobades al llarg de l’any.