Barcelona es consolida com un node de bioinformàtica a nivell europeu
<p>Més de 10 empreses de la BioRegió presenten el seu model de negoci durant el fòrum ELIXIR Innovation and SME event, celebrat del 6 al 7 de juny al PRBB</p>
L’organització intergovernamental que aplega els recursos de ciències biològiques de tot Europa ELIXIR va donar a conèixer bases de dades públiques, eines de programari, materials de capacitació, emmagatzematge en el núvol, superordinadors i altres recursos clau que posa a disposició de petites i mitjanes empreses durant un fòrum celebrat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona del 6 al 7 de juny.
Durant la jornada, anomenada ELIXIR Innovation and SME event, més de 10 empreses de la BioRegió de Catalunya van poder explicar el seu model de negoci i quin ús fan de les eines d’ELIXIR en el marc d’una sessió de Flash Talks moderada pel cap d’Internacionalització de Biocat, Roi Villar. Entre les participants, hi havia Anaxomics Biotech, Mind the Byte, HPCNow!, NIMGenetics, Universitat Politècnica de Catalunya, Eagle Genomics, COSTAISA, ELIXIR IAC, Datatons, EMBL-EBI, Atos, Sequentia Biotech, TicSalut Foundation, Aniling i Scientific Network Management.
D’aquestes empreses, algunes són multinacionals; altres, start-up i també hi ha projectes de recerca transferibles de la UPC i de la nova seu de l’EMBL a Barcelona. “La sessió va mostrar la diversitat de l’ecosistema de la bioinformàtica a la BioRegió de Catalunya”, valora Roi Villar. “De les 871 empreses de ciències de la vida i la salut que hi ha a la BioRegió, 24 estan específicament dedicades a la bioinformàtica i la genòmica amb un volum total de vendes superior a 7,8 milions d’euros”, afegeix Villar.
La jornada també va comptar amb la participació d’Alfonso Valencia, recentment incorporat al Barcelona Supercomputing Center. Juntament amb altres ponents com el director general de Mind the Byte, Alfons Nonell-Canals, i el director general de Made of Genes, Oscar Flores, Valencia va analitzar com les companyies poden tenir accés al conjunt de dades (big data) generades per les Electronic Health Records i com poden implementar tecnologies blockchain per emmagatzemar aquest tipus de dades. “La resistència a compartir dades mèdiques per a la investigació serà superada, com totes les anteriors”, va afirmar Valencia.