Vés al contingut

L’onzena edició de primavera del congrés de partnering més important de la indústria biotecnològica i farmacèutica a Europa, que s’ha celebrat a Barcelona del 20 al 22 de març, ha reunit més de 2.500 professionals de les ciències de la vida i la salut d’un total de 1.450 empreses d'arreu del món i que han mantingut unes 15.070 reunions de partnering.

Són unes xifres que representen un creixement del 20% respecte de l’edició anterior de BIO-Europe Spring, celebrada a Estocolm. “Queda clar l’atractiu de Barcelona per atreure negoci”, assegura el director general de Biocat, Albert Barberà.

Aquestes dades se sumen al rècord batut a nivell local, ja que la delegació catalana ha comptat per primera vegada en una BIO-Europe Spring amb la presència de gairebé 200 delegats de més de 100 empreses i entitats i els participants asseguren que han mantingut una mitjana de 30 reunions amb empreses internacionals durant els tres dies, tot i que alguns n’han arribat a celebrar 60.

“Estem molt satisfets de l’èxit de BIO-Europe Spring a Barcelona perquè reflecteix l’energia i l’optimisme del sector de les ciències de la vida i la salut a nivell internacional malgrat els reptes actuals”, declara la directora d’EBD Group (organitzadors de l’esdeveniment), Anna Chrisman.

Entre les preocupacions del sector biotecnològic, el director de Biotechnology Innovation Organization, David Thomas, ha ressaltat que el 2016 va ser un any difícil per a les empreses biotecnològiques ja que els diners captats en rondes de finançament van caure un 17%. Aquesta caiguda està condicionada per la incertesa electoral als EUA i les noves tendències de les farmacèutiques, que prefereixen associar-se amb les biotec abans que comprar-les. Tanmateix, és important tenir en compte que el 2015 va ser un any excepcionalment bo en termes d’operacions i inversió, raó per la qual la baixada d’indicadors era esperada.  

A Catalunya, en canvi, predomina una tendència alcista i durant els dos últims anys (2015-2016) la inversió ha crescut significativament fins a atraure més de 160 milions d’euros (més de 100 millions només el 2016), senyal que l’ecosistema comença a consolidar-se.

 

'Meeting point' per a l'emprenedoria

Com a coordinador de la delegació catalana a la fira, Biocat ha constatat que la majoria d’empreses de la BioRegió de Catalunya han aprofitat el congrés per establir contactes internacionals (que d’una altra manera trigarien mesos en aconseguir) i valoren molt positivament que BIO-Europe Spring s’hagi celebrat a Barcelona perquè els hi ha estalviat costos en el viatge i l'entrada, han pogut tenir veu a les conferències del programa i una visibilitat diferenciada.

Una visibilitat que també han aprofitat les start-up emergents de l’ecosistema català a través de dos espais de competició on han presentat el seu projecte davant de possibles futurs inversors. Tant és així que la Start-up Slam Barcelona i la HealthTech Start-up Competition, les dues competicions d’start-up organitzades en el marc del congrés i on Biocat ha col·laborat, han premiat quatre empreses locals: Peptomyc, Transplant Biomedicals, Mowoot i Braingaze.

“Biocat està molt compromès en encoratjar l’emprenedoria en salut. Tenim un ecosistema d’start-up molt potent i aquest tipus de competicions són una plataforma extraordinària per exhibir el potencial dels nostres projectes”, valora el director general de Biocat, Albert Barberà.

 

'Meeting point' per a la innovació

A banda d’aquestes activitats, Biocat ha organitzat dues xerrades per abordar diverses tendències innovadores en salut, concretament en medicina regenerativa i de precisió. Josep Maria Canals de la Universitat de Barcelona ha moderat la primera taula: “Està previst que la medicina regenerativa assoleixi els 30.237 milions de dòlars el 2022”, afirma.

Canals ha aprofitat la sessió per presentar un projecte innovador recentment nascut a Catalunya, ADVANCE(CAT), que forma part de la comunitat RIS3CAT en salut que coordina Biocat. Està liderat per la Universitat de Barcelona i desenvolupa teràpies avançades.

En el marc d’aquest projecte, s’acaba de publicar un estudi internacional que mostra que la malaltia de Huntington podria alterar les neurones des que es comencen a desenvolupar. Segons els investigadors, aquests resultats podrien canviar la manera d’enfocar el tractament de la malaltia.

A la sessió també han participat ponents d’Europa, Japó i Canadà. Els ponents europeus han coincidit que a Europa la medicina regenerativa és un tema molt innovador i està costant regular-lo. A Japó, les teràpies cel·lulars estan guanyant terreny al mercat perquè redueixen els costos mèdics i a Canadà hi ha un clúster molt actiu en medicina regenerativa que compta amb el suport del govern.

La segona sessió, que va posar sobre la taula la importància de la cooperació transatlàntica en medicina de precisió, va estar organitzada per bioXclusters plus i va permetre la trobada de les regions associades a aquest projecte europeu (Auvergne-Rhône-Alps, Bavaria, Piemont i Catalunya) i que donessin a conèixer els seus projectes en medicina regenerativa i de precisió.

La taula també va comptar amb Ella Korets-Smith de TOHealth!, que va presentar la regió de Toronto (Canadà) i els projectes impulsats en el mateix sector. Finalment, Mosaic Biomedicals i Northern Biologics van presentar-se com a cas d'èxit d'una fusió entre una empresa catalana i canadenca. Acaben de tancar un acord per accelerar el desenvolupament d'un nou anticòs contra el càncer.

BIO-Europe Spring també va servir de trobada pels membres del projecte europeu Boost4Health, que van ser els amfitrions d'una recepció informal a l'estand de Biocat a la fira. 

 

Propera edició de BIO-Europe Spring

Per cloure BIO-Europe Spring 2017, s'ha anunciat la seu de la propera edició, que se celebrarà a Amsterdam del 12 al 14 de març del 2018 sota el patrocini de HollandBio. Durant la cloenda, Albert Barberà ha agraït la col·laboració del comitè local en aquesta edició (Catalonia Trade & Investment, Asebio, Farmaindustria, Generalitat de Catalunya, ICEX, Barcelona Activa, CataloniaBio, EIT Health i ITEMAS) i els patrocinadors (Almirall, Gebro Pharma, Oryzon, BCN Peptides, GP Pharm, Palobiofarma, Esteve, Mosaic Biomedicals i Ysios Capital), sense els quals no hagués estat possible la celebració de la fira.

 

 


Organitzat per:

Comitè amfitrió:

 

    

 

Asebio     farmaindustria          

 

ICEX      Bcn Activa      

 

CataloniaBio      EIT Health     itemas

 

 

Patrocinadors:

           GP Pharm

Oryzon        Almirall          

           

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.