Vés al contingut

Coincidint amb la signatura dels convenis–marc de la Cambra de Comerç de Barcelona amb Biocat i CataloniaBio, les tres entitats han celebrat una sessió de treball per identificar àrees de col·laboració on una acció conjunta pugui aportar solucions i tenir efecte multiplicador. L'accés al finançament de les empreses biotec, la seva internacionalització i una comunicació activa que afavoreixi un ampli suport social al sector són les tres àrees que s'ha identificat com a prioritàries.

La reunió, encapçalada pels presidents de les tres entitats —Miquel Valls (Cambra), Antonio Parente (CataloniaBio) i Manel Balcells (Biocat)—, ha comptat amb la participació de diversos membres dels equips directius de les tres organitzacions i per representants de les empreses Archivel i Starlab.

Empreses i entitats han coincidit en assenyalar la manca de fonts de finançament i la inadequació dels instruments existents com un dels principals problemes que afronta el sector. D'una banda, "les societats de capital risc no entenen el sector biotecnològic" —el llarg temps que es tarda a arribar al mercat, les especificitats quant a risc i requeriments de cada fase d'un projecte...—, de l'altra banda, els instruments financers públics estan excessivament condicionats i orientats de manera que no són adients per a les fases de desenvolupament de les companyies. “S’està demanant a les start-up que desenvolupin recerca amb fons públics a risc zero [la majoria d’ajuts estan condicionats a l’existència d’un aval bancari]. L’emprenedor arrisca, però la societat també ha d’arriscar, si volem impulsar el sector”, han assenyalat els assistents.

Portar un medicament a fase III de prova clínica (la darrera abans de poder presentar la sol·licitud d’autorització a les autoritats sanitàries) pot requerir una inversió d’entre 8 i 10 milions d’euros, molt per sobre de les darrers rondes de finançament importants que s’han produït al sector i que s’han mogut entre els 3 i 5 milions d’euros. Biocat, Cambra i CataloniaBio s’ha compromès a crear una taula de treball per impulsar iniciatives que puguin donar resposta a les necessitats financeres del sector, com podrien ser societats de garanties conjuntes amb participació pública i privada. També s’ha subratllat la necessitat de superar el model massa restrictiu de finançament per projecte cap a una visió més àmplia que asseguri la viabilitat de l’empresa biotec.

En l’àmbit de la internacionalització, les tres entitats s’han emplaçat a col·laborar en l’impuls de la candidatura catalana per liderar la KIC (Knowledge & Innovation Community) de ciències de la vida-salut de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (IET). Aquesta candidatura, que lidera Biocat —amb el suport explícit de la Generalitat i del Govern espanyol, a través del Ministeri de Ciència i Innovació—, viurà durant 2011 moments clau, ja que és previst que es llenci la convocatòria per seleccionar la xarxa de ciències de la vida-salut.

Els responsables de Biocat, CataloniaBio i Cambra de Comerç han assenyalat també la necessitat de coordinar esforços en l’àmbit comunicatiu, per donar a conèixer als decisors econòmics i polítics, i a la societat en general, tant les necessitats específiques del sector biotec com el potencial d’impacte econòmic i social que aquest té. En concret s’han compromès a treballar en l’elaboració i difusió d’un decàleg de necessitats del sector biomèdic i biotecnològic català, a partir dels documents que ja ha començat a elaborar Biocat.

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.