Biocat participa en un seminari per assessorar el Govern brasiler en política de clústers
La BioRegió de Catalunya és considerada un model a seguir com a clúster de biociències i tecnologies mèdiques.
Redacció
Des de 2008 la Unió Europea i el Brasil han dut a terme més de 60 iniciatives de cooperació, dins el programa conjunt Diàlegs sectorials, per intercanviar coneixement i experiència en àrees de mutu interès com la ciència i la tecnologia, la governança del sector públic, el desenvolupament social i l’ocupació, els drets humans, el desenvolupament sostenible, entre d’altres.
Biocat ha estat l’organització catalana convidada en les jornades de treball sobre la governança i els models de clústers europeus i brasilers de diversos sectors, que es van celebrar els dies 13 i 14 de novembre a la seu del Ministeri de Desenvolupament, Indústria i Comerç a Brasília. Per part del Brasil, els clústers representats van ser Minas Gerais (a través de l'Associació d'Empreses de Biotecnologia i Ciències de la Vida), São Paulo (a través de l'entitat Riberao Preto), Pernambuco, Paranà, Recife i Amazones. De la Unió Europea, a més de la BioRegió de Catalunya, van ser-hi presents representants del clúster d'IT, mitjans i cinema de Baden-Württemberg (Alemanya) i el clúster de mecànica de la Reggio Emilia (Itàlia). També hi van participar experts de la Comissió Europea, com Reinhard Buescher de la Direcció General d'Indústria, i de diferents institucions acadèmiques, bancs i agències estatals brasileres.
Mamen Martí, gestora de Projectes de Biocat, va exposar in situ la rellevància internacional que ha assolit la BioRegió de Catalunya, el clúster català de les biociències i les tecnologies mèdiques. Actualment, Catalunya té el 21% de la indústria biotecnològica espanyola i la meitat del teixit empresarial en tecnologies mèdiques. A la bioregió catalana hi ha 481 empreses, 80 centres de recerca, 15 hospitals i 12 universitats, i s’hi fa recerca d’excel·lència en nanomedicina, genòmica, farmacologia i agroalimentació. "El model de clúster de Biocat és inclusiu amb tots els actors de l’ecosistema. En un sector com el nostre no podem desvincular les diferents parts de la cadena de valor", va remarcar Martí.
Martí també va explicar que Biocat, com a entitat que promou i coordina el clúster, té un paper destacat en el desenvolupament de consorcis publicoprivats, ja que es consideren un factor clau per a la transformació del sector bio en aquest país. "Volem ser agents actius i de diàleg amb tots els actors del nostre sistema”, va comentar durant les jornades.
Al Brasil, el programa Diàlegs sectorials està coordinat de manera conjunta pel Ministeri de Planificació, Pressupostos i Gestió i la Delegació de la Unió Europea.
El setembre passat, Biocat ja va participar en una missió al Brasil, una de les accions del projecte bioXclusters (2012-2014) que té com a objectiu reforçar i promoure la competitivitat internacional de les pimes de Catalunya, Rhône-Alps (França), Bayern (Alemanya) i Piemont (Itàlia) en tres mercats estratègics: el Brasil, els Estats Units i la Xina. En el web de bioXclusters hi trobareu un informe sobre el Brasil, entre d'altra informació relacionada.