Vés al contingut

Els màxims responsables de Biocat es van reunir ahir a Brussel·les amb diversos eurodiputats catalans per presentar-los la tasca que s'està realitzant per concórrer a la propera convocatòria de KIC (comunitats de coneixement i innovació) de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (IET) amb una candidatura encapçalada per Catalunya. Manel Balcells, president de la Comissió Executiva de Biocat, i Montserrat Vendrell, directora general de l'entitat, han explicat als representants polítics les capacitats de Catalunya en salut–ciències de la vida, els projectes estratègics que està impulsant Biocat en àmbits com formació o transferència tecnològica per reforçar el potencial d'èxit d'una candidatura catalana i les aliances que s'estan bastint per construir una KIC guanyadora.

L'equip de Biocat ha explicat també als eurodiputats la importància per a Catalunya d'un projecte estratègic d'aquesta envergadura i de les decisions que l'IET ha de prendre en els propers mesos. "El Parlament Europeu haurà d'aprovar al 2011 la primera Agenda Estratègica d'Innovació (SIA, per les seves sigles en anglès) i aprovar les temàtiques en què se centraran les properes convocatòries de KIC, per això aquest és un moment clau per aplegar esforços  entorn a una candidatura de KIC en salut liderada per Biocat", ha assenyalat Manel Balcells.

"La salut és un dels grans reptes que ha d’afrontar Europa i la innovació en aquest àmbit és clau per la sostenibilitat del sistema amb una població progressivament envellida. Catalunya és capdavantera en biomedicina i tecnologies mèdiques tant en recerca i formació com en empreses innovadores. Europa ha d’apostar per una KIC de salut–ciències de la vida i Catalunya ha de participar-hi amb una posició de lideratge”, ha subratllat Balcells davant dels eurodiputats.

A la reunió, coordinada per la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Brussel·les i per la Secretaria de la Unió Europea, han assistit Ramon Tremosa (CiU), Raimon Obiols (PSC), Oriol Junqueras (ERC), que s’han mostrat molt interessats en l’aposta estratègica que la participació en les KICs de l’IET pot suposar per Catalunya. 

Balcells i Vendrell s’han reunit també amb Milagros Candela i amb Estanislau Vidal-Folch, consellers de la Representació Permanent d’Espanya davant la UE (REPER). La candidatura promoguda per Biocat compta des del primer moment amb el suport explícit del Govern espanyol, que veu l’IET com una eina clau de l’impuls de la innovació que Europa necessita fomentar per poder millorar la seva competitivitat en el mercats globals. Totes les activitats de Biocat en aquest projecte compten amb el patrocini de Ciemat (MICINN).

L'IET: recerca, educació superior i innovació

El 2007 la Comissió Europea va crear l’IET com a instrument per estimular la competitivitat i el lideratge europeu en termes d’innovació i així, fer front als seus principals competidors: EUA, Canadà i Japó. L’IET és la primera iniciativa europea que integra els tres àmbits del Triangle del Coneixement: recerca, educació superior i innovació.

L’IET promou la competitivitat a través de la creació de consorcis transnacionals amb socis europeus amb capacitat de transformació del coneixement (idees) en valor econòmic (productes, serveis...) de gran impacte en l’economia i la societat, a través d’actuacions a nivell de l’educació superior. Aquests consorcis publico–privats són les anomenades comunitats de coneixement i innovació, les KIC.

Fins ara l’IET ha seleccionat tres KIC per als àmbits temàtics d’energies sostenibles, canvi climàtic i societat de la informació. La KIC d’energies sostenibles compta amb un node a Barcelona en el qual participen Esade, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i diverses empreses catalanes. Cada KIC de l’IET mobilitza anualment inversions per valor de 100 milions d’euros, dels quals l’IET n’aporta el 25%.

Nota de premsa (16/11/2010)

 

    Subscriu-te a les nostres newsletters

    Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.