Vés al contingut

Avui la innovació en salut està més a prop d’arribar als pacients de Catalunya. Biocat ha presentat el Programa d’Accés de la innovació al Sistema de Salut de Catalunya (PASS), una eina que permetrà agilitzar i facilitar l'accés d’innovació i tecnologia al Sistema de Salut català mitjançant la identificació, priorització i l’acompanyament d’aquella innovació de valor i prioritària pel Sistema. D’aquesta manera Biocat lidera un projecte pioner a Catalunya, que compta amb la col·laboració d’AQuAS i el Servei Català de la Salut (CatSalut).

"Un dels principals reptes de l'ecosistema és la transferència de les tecnologies innovadores desenvolupades per startups, scaleups i spinoffs a la ciutadania. El PASS és un programa ambiciós que permetrà a les empreses ser més eficients i estar millor preparades per integrar-se en el Sistema. Encara que potser no puguem incloure tota la innovació que generem, hem de ser capaços d'integrar aquella que el Sistema necessita", ha explicat Robert Fabregat durant la presentació.

El programa, obert a tota la comunitat innovadora  de Catalunya, consta principalment de tres serveis: el Navegador d’Instruments i Programes, la Plataforma d’innovació i la Unitat d’acompanyament.

  1. Navegador d’Instruments i Programes: és un catàleg de recursos, programes i oportunitats disponibles per a la comunitat innovadora, on poder trobar iniciatives, programes d’incubació i acceleració de l’ecosistema català, eines per validar la proposta de valor dels projectes, suport per superar els requisits reguladors, i molt més. Aquest servei és públic i d’accés obert, disponible al web de Biocat.  
     
  2. La Plataforma d’Innovació: és un directori que aglutina de manera endreçada la innovació candidata a accedir al Sistema, aquella que es troba més preparada per ser avaluada, que permetrà a les entitats del Sistema de Salut de Catalunya trobar projectes del seu interès. L’eina facilitarà a les innovacions un formulari validat per AQuAS on poder auto avaluar-se , els resultats dels quals seran visibles per a tots els agents del Sistema. La Plataforma també facilitarà el contacte entre els diferents agents del Sistema de Salut de Catalunya amb els proveïdors de solucions.

    L’eina és d’ús restringit i exclusiu per aquells productes i serveis desenvolupats a la BioRegió de Catalunya que compleixin les següents característiques: 

    1. Tecmed i digital health:  innovacions amb un TRL 4, és a dir, amb una prova de viabilitat de la solució demostrada en models i amb feedback dels usuaris i actors clau. 
    2. Biotec/Farma: innovacions amb un TRL 6, és a dir, que es trobin en un estadi inicial: producció regulada de prototips i recollint dades clíniques i econòmiques.  
       
  3. Unitat d’acompanyament: és un servei d’assessorament liderat per un equip de Biocat, en col·laboració amb AQuAS i CatSalut, que ofereix un tipus d’acompanyament personalitzat a aquelles innovacions de la Plataforma que hagin estat identificades com a prioritàries pel Sistema. CatSalut ha fet una primera proposta d'aquestes necessitats, que es presenten a continuació: millora de la predictivitat, abordatge de l'obesitat i les malalties cròniques associades, fragilitat, complexitat clínica, polimedicació i atenció domiciliària, integració social i sanitària, diagnòstic i tractament en el camp de les neurociències, salut mental i teràpies avançades. 

    A més, aquestes empreses podran gaudir de serveis exclusius, com l’accés prioritari a les avaluacions fetes per AQuAS i a determinats programes de l’ecosistema. 

Durant la presentació del PASS, Cristina Casanovas-Guitart, cap de la Divisió de Projectes i Qualitat Assistencial del Servei Català de la Salut (CatSalut) i Sandra Garcia, directora de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya han explicat en què han estat treballant aquests darrers mesos. "Estem treballant en el procés d'innovació al SISCAT identificant les necessitats del Sistema on la innovació assistencial pugui aportar valor. Organitzarem aquesta innovació per crear un model de gestió que faciliti l'adopció d'innovacions, amb un marc per prendre decisions", ha avançat Cristina Casanovas-Guitart. 

Per la seva banda, Sandra Garcia, ha aclarit que “hem de possar èmfasi en la importància de la innovació disruptiva i no tant en la incremental, així com ens hem de moure cap a un sistema de col·laboració per ser més eficients. No hi ha una sola porta d'entrada única, el que cal és endreçar aquestes portes". Amb això en ment, AQuAS ha presentant X-CAT, un model de cèl·lules avaluadores col·laboratives que facilitarà la presa de decisions amb l'objectiu que els circuits siguin múltiples. 

Quatre empreses de l’ecosistema amb experiència en altres models d’accés al Sistema han estat seleccionades per començar a testejar la Unitat d’Acompanyament. Les empreses son ABLE Human Motion, Doctomatic, Goodgut i Rob Surgical, presents també en la jornada, on han participat en una taula rodona moderada per Ramon Maspons, director d'Estratègia i Innovació Sanitària del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. 

La presentació del programa ha comptat amb més de 150 professionals experts del sector, que s’han reunit en el Recinte Modernista de Sant Pau en el marc del Health Revolution Congress, organitzat per Barcelona Health Hub, el 16 de maig. A banda de la presentació del PASS de Catalunya i l’experiència de les quatre empreses seleccionades, s’ha organitzat una taula rodona per compartir les iniciatives de validació i avaluació de l’Hospital Clínic de Barcelona, Germans Trias i Pujol i Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.  

El Programa d’Accés de la innovació al Sistema de Salut de Catalunya (PASS) dona resposta a un repte històric en un moment en què Catalunya es troba amb un ecosistema molt ric en innovacions, amb molta més capacitat en la creació d’startups i spinoffs innovadores i amb xifres rècord d’atracció d’inversió, tant local com internacional. Però, per contra, pel que fa a l’adopció d’aquesta innovació, no es tenen prou definits ni desenvolupats els mecanismes i connexions necessàries per explorar, filtrar, identificar, interaccionar i finalment incorporar les innovacions al sistema. Per altra banda cada cop es plantegen nous mecanismes i vies d’entrada de la innovació als sistemes de salut a l’entorn internacional, com el d’Alemanya, França, Anglaterra o Bèlgica.

Per resoldre-ho, l’any 2022, el Departament de Salut va encarregar a Biocat la coordinació d’una subcomissió d’experts perquè elaboressin un pla d’accions per agilitzar l’adopció de la innovació al sistema de salut, d’entre les quals s’extreu el Programa d’Accés de la innovació al Sistema de Salut de Catalunya (PASS).

Registra't!

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.