Vés al contingut

Biocat ha acompanyat el Departament de Recerca i Universitats representant el sector de les ciències de la vida i la salut de Catalunya en la seva visita al Japó, organitzada en el marc del projecte europeu EU-Japan Region-to-Region Innovation Cooperation, impulsat per l’EU International Urban and Regional Cooperation (IURC) programme i coordinat per la DG REGIO (Directorat  General de Polítiques Regionals i Urbanes) i els serveis de Foreign Policy Instruments (FPI) de la Comissió Europea. 

Catalunya, que ha participat promocionant la BioRegió i la Vall de l’Hidrogen, ha estat una de les sis regions europees escollides que hi ha participat, juntament amb Alvèrnia-Roine-Alps (França), Val d'Oise (França), País Basc (Espanya), Emília-Romanya (Itàlia) i Regió urbana de Ljubljana (Eslovènia).

Les sis regions s’han citat del 13 al 19 de novembre al país asiàtic on han visitat diferents prefectures del país (Aichi, Hiroshima, Osaka, Oita i Kyoto) i han mantingut reunions de treball per intercanviar estratègies de promoció de les àrees prioritàries en el marc de la S3 i en general de les polítiques regionals d'innovació. També han fet visites sobre el terreny per observar projectes pilot i testbeds en tecnologies innovadores d'avantguarda.

Montserrat Daban, directora de Política Científica i Internacionalització de Biocat, ha entregat el memoràndum d’entesa signat per Biocat a Hiroyuki Akatsuka, director associat d’Osaka Bio Headquarters, la divisió d’indústries de les ciències de la vida del Govern de la Prefectura d’Osaka. Hi han estat presents Xavier Aldeguer, director de Societat del coneixement, Transferència i Territori del Govern de la Generalitat, Amadeo Jensana, director d’Afers Econòmics de Casa Àsia, a Barcelona, i César Moreno, director de projecte del Foreign Policy Instruments de la CE.
 


Montserrat Daban, directora de Política Científica i Internacionalització de Biocat, entrega el memoràndum d’entesa signat per Biocat a Hiroyuki Akatsuka, director associat d’Osaka Bio Headquarters.
 

La visita ha reforçat els llaços de l’entitat amb la Prefectura d’Osaka, iniciats arran del projecte europeu BioXClusters i continuats amb la BioXClusters Alliance juntament amb els clústers europeus LyonBiopole i BioM. 

El viatge ha conclòs amb una reunió d’intercanvi de propostes, celebrada a Keihanna Science City (Kyoto) presidida per Jean-Eric Paquet, director general de Recerca i Innovació de la Comissió Europea i actual ambaixador de la UE al Japó.

Un cop finalitzat el viatge, els participants desenvoluparan durant els propers mesos propostes concretes de col·laboració en base a les oportunitats identificades, i rebran el mes de juny de 2023 la visita de les prefectures japoneses a Europa. Catalunya serà seu d’una de les missions inverses, d’acord amb les prioritats treballades, una de les quals és la innovació en salut. El programa finalitzarà el novembre del 2023, amb un eventual partenariat regió a regió.
 

Una cooperació cada cop més innovadora i verda

El projecte pretén millorar i internacionalitzar l‘estratègia regional d’innovació de les regions i prefectures seleccionades, i potenciar l'intercanvi de les millors pràctiques entre la UE i el Japó, a més de promoure oportunitats de negoci.

Aquesta cooperació es basa en les estratègies d’Especialització Intel·ligent per al Creixement Sostenible i Inclusiu de cada regió i se centra en les tres polítiques d'innovació i competitivitat:

  1. Transició verda: economia circular, energia neta, canvi climàtic i mobilitat sostenible.
     
  2. Transformació industrial: transformació industrial, digitalització i innovació social.
     
  3. Transició demogràfica i competitivitat: serveis públics i infraestructures en regions que s'enfronten a la despoblació i l'envelliment.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.