Bioenginyeria i tecnologies mèdiques per lluitar contra el càncer
<p>La combinació entre noves tècniques de bioenginyeria i el desenvolupament en el camp de les tecnologies mèdiques està destinada a canviar radicalment el diagnòstic i el tractament del càncer. Prop de 200 investigadors, tecnòlegs i inversors d’organitzacions catalanes i internacionals han participat en el Short Course Bioengineering and Medtech against Cancer organitzat per Medicen Paris Region, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), Biocat, la Fundació la Caixa i Meditecnologia, amb el suport d’EIT Health i en el marc de B·Debate</p>
El càncer és la segona causa de mortalitat en el món. Malgrat que la recerca avança amb pas ferm, el 2018 va ser responsable de 9,6 milions de morts (dades de l’OMS). És imprescindible desenvolupar noves maneres d’abordar la malaltia amb l’objectiu de millorar-ne el diagnòstic, tractament i pronòstic. El Short Course Bioengineering and Medtech against Cancer, organitzat conjuntament per Medicen Paris Region (l’agència equivalent a Biocat a la regió de París) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), amb la col·laboració de Biocat, la Fundació "la Caixa" i Meditecnologia, s’ha enfocat a mostrar nous avenços en la intersecció entre la bioenginyeria i les tecnologies mèdiques en el camp del càncer. El curs, celebrat el 24 i 25 de novembre, és part del programa ToHealth, una activitat d’EIT Health, entitat que ha finançat l’activitat.
Especialistes de primera línia han explicat les últimes novetats en tecnologies que estan destinades a millorar el coneixement del càncer i el seu tractament:
- Mecanobiologia – nova estratègia terapèutica que es dirigeix a les propietats mecàniques del tumor
- Tumour on chip – desenvolupaments en tecnologia de microfluids en el cultiu cel.lular han aconseguit generar òrgans humans en xips que permeten provar-hi nous fàrmacs i modelar la malaltia
- Biòpsia líquida – nova tecnologia que té el potencial de millorar radicalment el diagnòstic i pronòstic del càncer
- Alliberament dirigit de fàrmacs- noves estratègies d’alliberament dirigit de fàrmacs (targeted drug delivery) que s’estan desenvolupant per quimioteràpia amb una alta eficàcia i efectes secundaris reduïts
- Teràpies CAR-T – tractaments personalitzats i adaptats al sistema immunitari del pacient per ajudar-lo a lluitar contra el càncer
En la inauguració del curs hi han participat Josep Samitier, director de l’IBEC, Jessica Leygues, CEO de Medicen Paris Region i Núria Martí, directora d’Innovació de Biocat.
Samitier ha destacat que “les eines de bioenginyeria i medtech tenen el potencial de canviar el paradigma en diagnòstic del càncer, però aquesta revolució només serà possible amb el suport d’una convergència multidisciplinària de tecnologies i el diàleg entre investigadors, clínics, companyies i pacients”. Leyces ha explicat que “el curs ha facilitat la discussió entre els participants per tal d’avançar amb aquests projectes de recerca i facilitar la transferència d’aquesta innovació a la societat”. Per la seva banda, Martí ha subratllat que l’activitat “és una eina potent per generar nou coneixement amb l’objectiu d’educar la nova generació de professionals sanitaris i investigadors”.
Entre els ponents, hi han participat líders científics de centres de prestigi com l’Institut Karolinska de Finlàndia, l’Hospital Europeu Georges Pompidou (França), el Centre de Recerca Marie Curie (França), Max Planck Institute (Alemanya), Beatson Institute for Cancer Research (Universitat de Glasgow)), Universitat d’’Eindhoven, Trinity College Dublin, Institut de Recerca Josep Carreras, IDIBAPS, Institut Químic de Sarrià, Institut de Bioenginyeria de Catalunya i el Scientific Officer de la Comissió Europea responsable de càncer, entre d'altres.
El curs també ha comptat amb un Track d’Innovació on s’han presentat, davant d’un panell d’inversors i experts, diversos projectes seleccionats prèviament amb l’objectiu de d’impulsar-ne la transferència i la col.laboració entre els diferents agents del sector. Posteriorment, s’han facilitat trobades B2B entre projectes i start-ups d’aquest àmbit amb inversors i KOLs.
El 15 i 16 de desembre tindrà lloc una nova activitat de formació de Biocat, el short course “Brain health for life. Preventing brain related disability”, liderat per l’investigador Álvaro Pascual Leone de l’Institut Guttmann i la Harvard University.