Bioinformatics Barcelona presenta el seu pla estratègic pels propers anys
La nova plataforma, que ja compta amb 44 entitats adherides, vol impulsar el sector de la bioinformàtica a Catalunya
Bioinformatics Barcelona (BiB), la plataforma per a la promoció de la bioinformàtica a Catalunya, ha presentat el seu pla estratègic en un acte presidit per Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca a CaixaForum Barcelona. Entre d’altres, han assistit a l’acte Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Centre (BSC-CNS); Enric Banda, director de l’Àrea de Ciència i Mediambient de l’Obra Social “la Caixa”; Antoni Esteve, president de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi), i Roderic Guigó, coordinador del programa de bioinformàtica i genòmica del Centre de Regulació Genòmica (CRG). Amb el pla presentat, el BiB ha definit les seves prioritats en quant a visibilitat, formació, col·laboracions, recerca i transferència.
Una de les línies d’acció de la plataforma durant els seus primers anys serà desenvolupar un portal bioinformàtic que aporti visibilitat al conjunt d’entitats del sector, les aplegui i les impulsi conjuntament com a clúster. Vol promocionar la recerca multidisciplinària, la formació i la transferència de coneixements i tecnologies dins el l’àmbit de la bioinformàtica, i facilitar iniciatives de col·laboració que apliquin les ciències de la computació per tractar dades biològiques. A més a més, el BiB vol unificar el grau en Bioinformàtica a nivell universitari català i estimular l’emprenedoria dins el camp.
El BiB és una plataforma impulsada per la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa”. A dia d’avui ja s’hi han adherit 44 entitats: 13 centres de recerca i instituts hospitalaris, 10 universitats, 12 empreses del sector, 3 grans infraestructures i 6 institucions més, entre les quals es troba Biocat.
La plataforma està presidida per la catedràtica d’arquitectura i tecnologia de computadors i ex-rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Ana Ripoll. Com a director científic compta amb Ferran Sanz, catedràtic d’informàtica biomèdica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i director del programa de recerca en informàtica biomèdica GRIB (UPF-IMIM).
El BiB organitza, juntament amb B·Debate, la sessió "Big Data in Biomedicine. Challenges and Opportunities" el proper mes de novembre. B·Debate és la iniciativa de debat científic impulsada per Biocat i Obra Social "la Caixa".
Més informació a la nota de premsa del BiB.