Biotecnologia, biomedicina i TIC, proper tema de debat al cicle d'esmorzars CTecno
Montserrat Vendrell explicarà, el dia 22 de maig, com fer front als nous reptes en biotecnologia i salut a través de les TIC. També es presentaran els casos d'èxit d'Intelligent Pharma i SocialDiabetes.
Redacció
Els sectors de la biotecnologia, la biomedicina i les TIC són estratègics a Catalunya, amb clares oportunitats d'innovació, internacionalització i creixement. Com dialoguen entre ells? Quines solucions poden oferir-se mútuament? La química computacional i l'e-Health són exemples d'aquesta interrelació. Una sinèrgia necessària que, ben incardinada amb les institucions i els sectors productius, només pot ser positiva. El Centre Tecnològic de Catalunya (CTecno), amb la col·laboració de Biocat, dedica l’esmorzar-networking del dia 22 de maig a aquesta temàtica.
La directora general de Biocat, Montserrat Vendrell, hi participarà amb la xerrada Tecnologies per fer front als nous reptes en biotecnologia i salut. Després els emprenedors Ignasi Belda, director general d'Intelligent Pharma, i Víctor Bautista, director general de SocialDiabetes, explicaran els seus casos d’èxit.
Intelligent Pharma i altres empreses del sector treballen des de fa poc menys d'una dècada en l'R+D de noves tecnologies computacionals, principalment basades en la intel·ligència artificial i la supercomputació, per accelerar i reduir costos en el procés de disseny de nous medicaments. El descobriment d'un nou medicament és un procés llarg (uns 12 anys), costós (uns mil milions d’euros) i força arriscat (només un de cada 15 projectes s’acaben convertint en un fàrmac). A més, hi ha una tendència baixista de nous fàrmacs aprovats anualment per les autoritats sanitàries, mentre que les inversions en R+D tenen una tendència exponencial creixent. Probablement, un dels motius és que, en la majoria de casos, els medicaments encara es dissenyen seguint un procés força artesanal, guiat per la intuïció humana i amb una baixa penetració de les TIC en els punts de decisió crítics. Intelligent Pharma, amb seu al Parc Científic de Barcelona i guanyadora dels premis BioEmprenedorXXI el 2008, ja té filials en 3 països i clients a Europa, Amèrica del Nord, Amèrica Llatina i Àsia.
Víctor Bautista, que es defineix com a informàtic de naixement i autodidacta, va fundar l'empresa el 2010 després de ser diagnosticat de diabetis tipus 1. SocialDiabetes ha estat premiada per la Unesco i les Nacions Unides com a millor aplicació de salut de 2012. Això, gràcies al desenvolupament d’un innovador sistema d’autogestió de la diabetis —amb aplicació per a mòbils i entorn web— que permet a les persones que pateixen aquesta malaltia tenir un assistent virtual que la controla durant les 24 hores i, també, compartir experiències en xarxa amb altres diabètics. D’altra banda, aquest sistema incorpora teleassistència mèdica en temps real, és a dir, el metge pot fer control del pacient a distància i introduir modificacions en la pauta d'insulina i de carbohidrats. El gran benefici que aporta als pacients és que millora l’autonomia i minimitza el risc d’hipoglucèmia o hiperglucèmia.
Només a Catalunya hi ha unes 410.000 persones diagnosticades de diabetis. Fins avui, SocialDiabetes ha registrat més d'11.000 descàrregues arreu del món. Espanya, els Estats Units i Amèrica Llatina són els primers països en nombre d’usuaris.
Moderarà la jornada Xavier Monzó, director a Catalunya d'ICA.
Inscripció (gratuïta)
Pots seguir el debat a Twitter @CTecno_cat i @biocat_cat amb les etiquetes #TIC #eHealth i #biotech
Data: 22 de maig de 2013
Hora: de 8.45h a 10 h
Lloc: Barcelona Activa • Auditori • C/ Llacuna, 162-164 • Barcelona (mapa)
Consultes: CTecno • Tel. +34 93 300 80 38 • comunicacio@ctecno.net
- Notícia relacionada (22/5/2013)
- Nota de premsa relacionada (22/5/2013)
- Convocatòria de premsa
Organitza: | Col·labora: |