Vés al contingut

RESI Europe 2024, l'esdeveniment líder en partnering per a startups del sector de les ciències de la vida i la salut, ha tancat amb èxit la seva primera edició a Europa. Aquest congrés, organitzat per Life Science Nation (LSN), ha reunit a més de 450 assistents de prop de 350 empreses d’arreu del món, del 17 al 19 de juny de 2024. En una primera jornada presencial i dues posteriors en format virtual, permetent que les oportunitats de networking s’estenguessin globalment i sense límits geogràfics. 

 

Tres empreses catalanes, guanyadores dels Innovator's Pitch Challenge Awards

L'Innovator's Pitch Challenge ha comptat amb una notable representació de talent de la BioRegió: 23 de les 42 empreses participants tenen la seva seu a Catalunya, una presència que destaca la importància del territori com a pol d'innovació en el sector de les ciències de la vida.

Tres empreses catalanes es van proclamar guanyadores del certamen: en primer lloc, Gate2Brain va aconseguir el màxim guardó, en segona posició, Ysotope Theranostics i, en tercer lloc, DyCare. Totes tres van captivar tant al públic com al jurat, demostrant l'alt nivell de les startups catalanes participants. Els premis van ser atorgats per Dennis Ford, president de Life Science Nation; Jaume Baró, director executiu de Negoci i Emprenedoria de Barcelona Activa; i Robert Fabregat, director general de Biocat.

gate2brainMeritxell Teixidó, CEO i CSO de Gate2Brain.

Les teràpies avançades a Catalunya

A més de les sessions de pitch, la jornada del 17 de juny va comptar amb debats molt interessants. Robert Fabregat va moderar una taula rodona sobre el paper fonamental de les teràpies avançades de Catalunya en la innovació i els avenços clínics a Europa. Els participants de la taula van ser Fina Lladós, vicepresidenta i directora general d'Iberia a Amgen; Silvia Martín, directora clínica de Teràpies Avançades a l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron (VHIO); Antoni Matilla, cofundador i director de BIOINTAXIS; Luis Pareras, fundador i soci gerent d'Invivo Partners i Esteve Trias, director mèdic executiu al Centre Tecnològic Leitat.

Segons Robert Fabregat, el 40% de les publicacions espanyoles sobre teràpies avançades provenen de Catalunya. Quant als assajos clínics, hi ha uns 130 estudis en desenvolupament de teràpies avançades a Catalunya, dels quals 20 són impulsats directament per institucions del territori. Això situa Catalunya en cinquena posició a Europa i vuitena a nivell mundial en participació en assajos clínics d'aquest tipus.

Lluís Pareras ha destacat la qualitat de la recerca catalana: "Estem fent les coses molt bé. En l'àmbit de les teràpies avançades i la biologia sintètica, comptem amb alguns dels millors científics d'Europa i del món, amb resultats destacats en ciència i en la traducció d'iniciatives".

Esteve Trias ha subratllat que Catalunya és forta al principi i al final de la cadena, però destaca la necessitat de "construir aquest pont entre la recerca i la transferència. Centres tecnològics com Leitat poden millorar la transferència per aconseguir que aquestes teràpies arribin als pacients de manera efectiva”.

Per als participants de la taula rodona, els principals reptes que comporten les teràpies avançades inclouen la captació de talent qualificat i l'accés de les teràpies als pacients. Per a Silvia Martín, "hem començat a crear grups de treball multidisciplinar perquè una sola persona no pot tenir tota l'experiència necessària en aquest àmbit. Això implica que investigadors, clínics i professionals reguladors treballin de la mà en el desenvolupament de teràpies avançades". Fina Lladós ha recalcat la necessitat d’escalar la producció de les teràpies i de garantir-ne l'accés als pacients: "No té sentit invertir i atraure innovació si aquesta no arriba als pacients".

Per abordar aquests i altres reptes en teràpies avançades, Antoni Matilla ha recordat la creació recent de la Xarxa de Teràpies Avançades de Catalunya, coordinada per Biocat, que integra més de 45 entitats públiques i privades. Aquesta xarxa té com a objectiu impulsar la recerca, la fabricació i el desenvolupament de teràpies avançades per fer-les accessibles a la ciutadania de manera eficient i sostenible.

La primera edició del RESI Europe ha tingut lloc a Barcelona gràcies a la col·laboració de Biocat, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Aquestes institucions han treballat conjuntament per fer possible un esdeveniment que impulsa la innovació i el desenvolupament de les ciències de la vida a Catalunya i a Europa.

Recupera les millors imatges!
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.